ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Γέφυρα» Βαρουφάκη – Ντάισελμπλουμ πριν από το Eurogroup

gefyra-varoyfaki-ntaiselmploym-prin-apo-to-eurogroup-2071999

Σημάδια σύγκλισης απόψεων ενόψει του καθοριστικού Eurogroup της Δευτέρας 9/3  από τον έλληνα ΥΠΟΙΚ και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σε δήλωση σχετικά με το θέμα των μεταρρυθμίσεων προχώρησε ο Γιάνης Βαρουφάκης από τη Βενετία όπου παρευρίσκεται σε συνέδριο με θέμα «Αξιολόγηση Κινδύνου: Οι επιχειρηματικές δραστηριότητες σε Παγκόσμια Διαταραχή», τονίζοντας πως περιμένει από το Eurogroup να ρυθμίσει τις διαδικασίες για το πως θα γίνει ο έλεγχος για τις προτεινόμενες μεταρυθμίσεις.

Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος και η χθεσινή επιστολή του επικεφαλής του Eurogroup ο οποίος ανταποκρίνεται θετικά στον έλληνα υπουργό.

Ο κ. Βαρουφάκης ανέφερε πως «η Ελλάδα επιθυμεί την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, συνεπώς, το αντικείμενο εργασίας είναι να συμφωνήσουμε επί της διαδικασίας, με την οποία οι μεταρρυθμίσεις θα γίνουν πιο συγκεκριμένες, θα εφαρμοστούν και αξιολογηθούν, έτσι ώστε να είναι δυνατή η αποτίμησή τους από το Eurogroup.

Η επεξεργασία και η αξιολόγηση του προγράμματος μεταρρυθμίσεων της ελληνικής κυβέρνησης θα συζητηθεί από τεχνικά κλιμάκια που θα συνέλθουν σύντομα στις Βρυξέλλες» καταλήγει ο ίδιος.

Στο ίδιο μήκος κύματος με Βαρουφάκη και ο Ντάισελμπλουμ

Εξάλλου, επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη απέστειλε χτες αργά το βράδυ ο Πρόεδρος του Eurogroup. Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανταποκρίνεται θετικά στον έλληνα Υπουργό και επισημαίνει την ανάγκη να συνεχιστούν οι συνομιλίες τόσο στο Euroworking Group όσο και ανάμεσα στα τεχνικά κλιμάκια προκειμένου να υλοποιηθεί η απόφαση της 20ης Φεβρουαρίου.

Σκληρή «γλώσσα» από τον Μητσοτάκη

Σε έντονο ύφος ήρθε η απάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο Κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ κατηγορεί τον συντάκτη της επιστολής Βαρουφάκη προς το Eurogroup ότι προσπαθεί να παρουσιάσει ως καινοτομίες υπηρεσίες που υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει ο ίδιος στην ανακοίνωσή του:

«Είναι κάτι παραπάνω από προφανές ότι ο συντάκτης της επιστολής Βαρουφάκη σε ό,τι αφορά τη Δημόσια Διοίκηση δεν έχει ιδιαίτερη σχέση με αυτήν. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να εξηγήσει κάποιος το γεγονός ότι προσπαθεί να παρουσιάσει ως καινοτομίες υπηρεσίες που υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια.

Και η αυτεπάγγελτη αναζήτηση δικαιολογητικών και η διαλειτουργικότητα συστημάτων σε πολλούς τομείς του δημοσίου έγιναν πράξη από την προηγούμενη Κυβέρνηση, μειώνοντας τη γραφειοκρατία και τη διαφθορά και εξυπηρετώντας καλύτερα πολίτες και επιχειρήσεις.

Ενδεικτικά παραδείγματα είναι η έκδοση Αστυνομικής Ταυτότητας σε 10 μόνο λεπτά και η παραλαβή πιστοποιητικών δημοτολογίου από τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) σε 1 λεπτό.

Παραδώσαμε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης ένα διετές πλάνο Διοικητικής Μεταρρύθμισης για την υλοποίηση του οποίου υπάρχει εγκεκριμένη χρηματοδότηση μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα “Μεταρρύθμιση του Δημόσιου Τομέα 2014 – 2020”.

Αντί, λοιπόν, να καταθέτει γελοίες ιδέες που διασύρουν τη χώρα στους εταίρους μας, θα μπορούσε να αξιοποιήσει τη δική μας ατζέντα.

Γιατί αλήθεια δεν θα μπορούσε να ενταχθεί στις προτάσεις της Κυβέρνησης το σύστημα αξιολόγησης της απόδοσης των δημοσίων υπαλλήλων που εμείς είχαμε σχεδιάσει και θέσει σε δημόσια διαβούλευση;

Μήπως γιατί η Κυβέρνηση υποκύπτει στο λαϊκισμό και στους συνδικαλιστές της ΑΔΕΔΥ, οι οποίοι εκπροσωπούν μόνο τους εαυτούς τους;       

Είναι πολύ ανησυχητικό να έχουμε μια Κυβέρνηση τόσο αδιάβαστη και απροετοίμαστη. Μια Κυβέρνηση με τόσες ιδεοληψίες.

Είναι απογοητευτικό να αγνοείται η πολλή και συστηματική δουλειά που έγινε στο Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης προς όφελος των πολιτών και των επιχειρήσεων τους προηγούμενους 18 μήνες.

Κρίμα»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ
/