ΠΓΔΜ: Η Ελλάδα παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή μας προοπτική

ΠΓΔΜ: Η Ελλάδα παρεμποδίζει την ευρωπαϊκή μας προοπτική

2' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με οξύτατη επίθεση κατά της Ελλάδας απάντησε το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ  στην ελληνική πρόταση για διάλογο με στόχο μια  συμφωνία πάνω σε Μέτρα Οικοδόμησης μεταξύ των δύο χωρών.

Τα Σκόπια δέχονται  με ιδιαίτερη δυσθυμία τον διάλογο για  τα ΜΟΕ αποφεύγοντας ωστόσο να αναφερθούν στην ελληνική θέση, ότι  η συζήτηση θα αφορά το πρόβλημα του αλυτρωτισμού, αλλά ταυτόχρονα επικρίνουν έντονα την Ελλάδα για την στάση της. Ταυτόχρονα όμως το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ αποσιωπά τα τεράστια εσωτερικά θεσμικά  και προβλήματα δημοκρατικής λειτουργίας που έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην ΕΕ .

Τα Σκόπια θεωρούν έμμεσα πλην σαφώς ότι η πρόταση για ΜΟΕ αποτελεί μια υπεκφυγή της Ελλάδας για να μην συζητηθεί το θέμα της ονομασίας, ωστόσο ο τόνος που χρησιμοποιούν προδίδουν την εσωτερική ένταση στην ΠΓΔΜ καθώς η κυβέρνηση του Ν. Γκρούεφσκι κλονίζεται από το σκάνδαλο των υποκλοπών  και καταγγελίες για αυταρχισμό. 

«Η πολιτική των δικαιολογιών, των εκβιασμών και της κατάστασης ομηρίας δεν αντικατοπτρίζει τις αξίες που υποστηρίζει η Ευρώπη», σημείωσε ο κ. Πόποσκι στην συνάντησή του με τον Έλληνα ομόλογό του Νίκο Κοτζιά στην Λετονία, αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Τα Σκόπια  τονίζουν ότι κατά την συνάντηση οι δύο υπουργοί Εξωτερικών «προέβησαν σε κάποιες αρχικές εκτιμήσεις για τις διμερείς σχέσεις και τις συνέπειες του αποκλεισμού σχετικά με την ενταξιακή πορεία της Δημοκρατίας της Μακεδονίας προς την Ε.Ε». Φυσικά δεν υπάρχει ελληνικός αποκλεισμός στην ενταξιακή πορεία της ΠΓΔΜ, ωστόσο η ανακοίνωση στη συνέχεια είναι ακόμη πιο σκληρή. Αναφέρει ότι στη συνάντηση, «εκφράστηκε η ετοιμότητα για συνεργασία σε όλους τους τομείς και η αναγκαιότητα του ανοιχτού διαλόγου για το επιβληθέν ζήτημα (σ.σ. της ονομασίας), σύμφωνα με τις αναληφθείσες υποχρεώσεις και του σεβασμού των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπως και των δημοκρατικών δικαιωμάτων κάθε κυρίαρχου κράτους.

Στην επίθεσή του κατά της Ελλάδας το υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ κάνει λόγο για ανάδειξη δικαιολογιών εκ μέρους της Αθήνας με στόχο να παρεμποδίζει την ευρωπαική προοπτική των Σκοπίων αναφέροντας: «κατά την συνάντηση,  διαπιστώθηκε ότι προϋπόθεση για την πρόοδο αποτελεί η εγκατάλειψη της πρακτικής ανάδειξης δικαιολογιών για παρεμποδίσεις, σε κάθε ευκαιρία, στο πλαίσιο της ΕΕ.

Υπάρχει μια μακρά ιστορία αναζήτησης δικαιολογιών για την μη υπέρβαση της διαφοράς και της συνέχισης των μη νόμιμων αποκλεισμών. Οι δικαιολογίες είχαν διάφορες μορφές: υποτιθέμενη εκπλήρωση των κριτηρίων, δημιουργία εντυπώσεων περί μη ενιαίας θέσης, ή φόβοι περί αλυτρωτισμού, όπως και ενασχόληση με τις οικονομικές προκλήσεις. Όποια και αν ήταν η μορφή, η ουσία παραμένει να είναι , η αναβολή της επίλυσης και η πρόκληση ζημιών μέσω της παρεμπόδισης της ευρωπαϊκής προοπτικής», σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ Ν. Πόποσκι, θα  ήταν επωφελές για όλα τα μέρη να εγκαταλειφθεί αυτή η πρακτική και να εκμεταλλευθούμε τις δυνατότητες συνεργασίας μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών και ότι «στο πλαίσιο αυτό, το σκεπτικό για την οικοδόμηση διμερούς εμπιστοσύνης είναι σίγουρα χρήσιμο». Διευκρινίζει όμως ότι τα ΜΟΕ δεν πρέπει να αποτελέσουν υποκατάστατο για τον σεβασμό των διεθνών υποχρεώσεων και τις αρχών που περιέχονται στον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της ΠΓΔΜ.

Σημειώνεται ότι  οι αναφορές περί ομηρείας της ΠΓΔΜ από την Ελλάδα ή περί παρεμπόδισης της ευρωπαικής προοπτικής  και η επίκληση των αξιών της Ευρώπης δεν αντιστοιχούν με την πραγματικότητα. Η Ευρωπαική Επιτροπή με τις συνεχείς εκθέσεις προόδου και  τις συνεχείς επισκέψεις αξιωματούχων στα Σκόπια έχει καταγράψει το σαφές πρόβλημα δημοκρατίας και δυσλειτουργίας των θεσμών που είναι οι βασικοί λόγοι για τους οποίους δεν σημειώνεται πρόοδος στην ευρωπαική πορεία της ΠΓΔΜ, ενώ σαφείς είναι οι αναφορές και στο θέμα της ονομασίας που για την ΕΕ αποτελεί προυπόθεση για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή