ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πεδίο αντιπαράθεσης οι δηλώσεις Βαρουφάκη περί δημοψηφίσματος

varoufakismikroteri
varoumaksimou

Πεδίο αντιπαράθεσης αποτέλεσε η συνέντευξη του Έλληνα υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη στην ιταλική εφημερίδα «Corriere Della Sera» μια ημέρα πριν από την διεξαγωγή του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Συγκεκριμένα, αυτό που προκάλεσε την αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου, του υπουργείου Οικονομικών αλλά και του ΠΑΣΟΚ, ήταν η δήλωσή του κ. Βαρουφάκη περί διεξαγωγής δημοψηφίσματος, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους, όχι όμως για την παραμονή ή μη της χώρας στο ευρώ, όπως υπονόησε, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών η εφημερίδα.

Μάλιστα το ΥΠΟΙΚ κατηγορεί την ιταλική εφημερίδα για «κιτρινισμό ολκής», τον οποίο η Corriere della Sera πρέπει να επανορθώσει άμεσα, καθώς όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση ο κ. Γιάνης Βαρουφάκης «τόνισε ποικιλοτρόπως πως η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι δεδομένη και δεν αποτελεί επ’ ουδενί μέρος της διαπραγμάτευσης, η οποία αφορά το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της κυβέρνησης που επεξεργάζεται σε συνεργασία με τους εταίρους και τους θεσμούς». Πρόκειται, όπως επισημαίνει το ΥΠΟΙΚ, για την πάγια θέση της ελληνικής κυβέρνησης, την οποία, ο κ. Βαρουφάκης επανέλαβε και στο πλαίσιο του συνεδρίου Aspen-Chattam House, το οποίο διεξήχθη στη Βενετία την 7η Μαρτίου.

Η απάντηση του κ. Βαρουφάκη που προκάλεσε ποικίλες αντιδράσεις αλλά και πληθώρα ερμηνειών ήταν αυτή που αναφερόταν στην ερώτηση πώς θα κινηθεί η κυβέρνηση, αν οι εταίροι απορρίψουν τελικά τις προτάσεις της Ελλάδας.

«Όπως έχει πει και ο πρωθυπουργός, δεν είμαστε κολλημένοι στις καρέκλες μας. Μπορούμε να πάμε σε εκλογές, να κάνουμε ένα δημοψήφισμα», σημείωσε χαρακτηριστικά, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, με την εφημερίδα να συμπληρώνει σε παρένθεση πως το δημοψήφισμα θα μπορούσε να είναι για την παραμονή στο ευρώ.

Ωστόσο, όπως διευκρινίζει στην ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομικών, προφανώς το δημοψήφισμα «αφορά το περιεχόμενο των μεταρρυθμίσεων και της δημοσιονομικής πολιτικής. Σε αυτό όμως το σημείο της συνέντευξης, η σύνταξη της εφημερίδας προσέθεσε “για το ευρώ”- κάτι που ο υπουργός ούτε είπε ούτε εννόησε».

Στο πλαίσιο της συνέντευξης και στην ερώτηση αν το ενδεχόμενο μη επίτευξης συμφωνίας στις Βρυξέλλες, θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα στο εσωτερικό της χώρας, ο υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα επιβίωνε. Η μεγάλη μας δύναμη είναι η εμπιστοσύνη του κόσμου. Εμείς δεν λέμε ψέματα στους Έλληνες. Επειτα από πέντε χρόνια που οι κυβερνήσεις υποστήριζαν ότι θέλουν να σώσουν τη χώρα και τα φόρτωσαν όλα στις πλάτες των οικονομικά ανίσχυρων, ο κόσμος καταλαβαίνει. Με σταματούν στον δρόμο και το μόνο που μού ζητούν είναι να πούμε την αλήθεια και να δώσουμε πίσω στη χώρα την αξιοπρέπειά της.

Οσο για το εάν υπάρχει πρόβλημα μετρητών, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε: «μπορώ μόνο να πω ότι έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων. Για τα υπόλοιπα θα δούμε».

Ο κ. Βαρουφάκης υποστηρίζει επίσης ότι δεν είναι αναγκαίο ένα νέο δάνειο και ότι αυτό που προτείνει η κυβέρνηση στους εταίρους είναι ένα σχέδιο για την ανάπτυξη.

«Δεν νομίζω ότι χρειάζεται ένα νέο δάνειο, δεν θα επιστρέψουμε στον μηχανισμό του δανείου έναντι ενός προγράμματος που πρέπει να σεβαστούμε» αναφέρει ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών στην συνέντευξή του και συμπληρώνει: «Η ιδέα που προτείνουμε στους ευρωπαίους εταίρους είναι αυτή ενός σχεδίου που να ξαναδώσει στην Ελλάδα την δυνατότητα να αναπτυχθεί και να σταματήσει την ανθρωπιστική κρίση».
 
Ο Γιάνης Βαρουφάκης αποσαφηνίζει ότι από τώρα μέχρι τον Ιούνιο θα πρέπει να σταθεροποιηθεί η κατάσταση και στην συνέχεια θα πρέπει να αρχίσει μια δεύτερη φάση, ένα δεύτερο επίπεδο, με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Με ένα «συμβόλαιο για την ανάπτυξη που να βασίζεται σε μια λογική φορολογική προσέγγιση».
 
Τα κύρια σημεία που θέτει είναι «ένα αναθεωρημένο πρωτογενές πλεόνασμα, διότι εκείνο που προβλέφθηκε στο παρελθόν θα στραγγάλιζε την Ελλάδα, μια έξυπνη αναδιάρθρωση του χρέους και ένα πρόγραμμα επενδύσεων μεγάλης κλίμακας».

Κληθείς να σχολιάσει τις σχέσεις με την ΕΚΤ και τον Μάριο Ντράγκι, τις χαρακτήρισε τυπικές, ενώ στην ερώτηση «αν θεωρεί ότι τον Ιούλιο η ΕΚΤ θα αγοράσει ελληνικά ομόλογα στα πλαίσια του προγράμματος Ποσοτικής Χαλάρωσης», ο κ. Βαρουφάκης εξηγεί: «Θεωρώ ότι το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα έπρεπε να εφαρμόζεται εκεί όπου υπάρχει η μέγιστη έλλειψη ανάπτυξης. Αντιθέτως, θα αγοραστεί μεγάλη ποσότητα γερμανικών ομολόγων. Θεωρώ ότι η ΕΚΤ θα έπρεπε να είχε αγοράσει χθες ελληνικά ομόλογα. Όχι αύριο. Θεωρώ τον Ντράγκι εξαιρετικό διοικητή, δεδομένης της κατάστασης περιορισμένης ελευθερίας στην οποία κινείται. Αλλά η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας πρέπει να λειτουργεί προς δυο κατευθύνσεις: και η ΕΚΤ δεν πρέπει να προχωρεί σε κρίσεις πολιτικού περιεχομένου, πρέπει να μεταχειρίζεται όλες τις χώρες με τον ίδιο τρόπο».

Μαξίμου: Προσπάθεια αποδόμησης του υπουργού Οικονομικών

Σχολιάζοντας τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών πηγές του Μεγάρου Μαξίμου κάνουν λόγο για προσπάθεια αποδόμησης του κ. Γιάνη Βαρουφάκη, επισημαίνοντας ότι δεν έγινε καμία παραπομπή σε δημοψήφισμα για το ευρώ.

«Τις τελευταίες μέρες παρακολουθούμε μια προσπάθεια αποδόμησης του Υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη. Είτε με ειρωνικά σχόλια, είτε με ψευδείς ή ανακριβείς ειδήσεις. Δηλώσεις που δεν έγιναν ποτέ ή με την προσθήκη “διευκρινίσεων” αλλάζουν τελείως το νόημα των απαντήσεων, όπως έγινε με τη συγκεκριμένη συνέντευξη του Υπουργού στην εφημερίδα Corriere della Sera» αναφέρουν χαρακτηριστικά πηγές του Μεγάρου Μαξίμου προσθέτοντας ότι «ο Γ. Βαρουφάκης δεν παρέπεμψε ποτέ σε κανένα “δημοψήφισμα για το ευρώ”.

«Η λέξη “ευρώ” είναι προσθήκη του δημοσιογράφου γι’ αυτό και υπάρχει σε παρένθεση. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. Υπουργός Οικονομικών της χώρας είναι ο Γιάνης Βαρουφάκης. Αν θέλουν κάποιον τύπου “Γκίκα Χαρδούβελη”, που έλεγε “ναι” σε όλα, θα απογοητευθούν. Η ελληνική κυβέρνηση έχει τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού στο πλευρό της.  Η κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της για ουσιαστική και πραγματική διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Αυτό, δηλαδή, που δεν έκανε ποτέ η κυβέρνηση του κ. Σαμαρά», καταλήγουν.

Επίθεση ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ κάνει λόγο σε ανακοίνωσή του είτε «για ανεύθυνη, επιπόλαιη και αντιφατική δήλωση του υπουργού Οικονομικών», ή για αποκάλυψη της επόμενης φάσης του ανύπαρκτου σχεδιασμού της  κυβέρνησης, η οποία μη έχοντας και μη ξέροντας τι να κάνει σκέπτεται να οδηγήσει τη χώρα στην καταστροφή μέσω δημοκρατικών διαδικασιών!».

«Μια ημέρα πριν τη συνεδρίαση του Eurogroup, όπου θα παρουσιάσει τις μεταρρυθμιστικές του προτάσεις, ο υπουργός Οικονομικών, δηλαδή ο υπεύθυνος της διαπραγμάτευσης με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, θέτει ζήτημα νέων εκλογών ή δημοψηφίσματος, αν δεν γίνουν δεκτές οι ελληνικές προτάσεις. Με κορυφαία προφανώς την πρόταση για καλωδιωμένους ωρομίσθιους καταδότες μικρομεσαίων φοροφυγάδων» αναφέρει το ΠΑΣΟΚ που επικρίνει και τις διευκρινίσεις της κυβέρνησης στην αναφορά περί «δημοψηφίσματος» σημειώνοντας: «Η κυβέρνηση με σημείωμα της διευκρινίζει μόνο ότι ο υπουργός της μίλησε γενικά για δημοψήφισμα και όχι για δημοψήφισμα περί ευρώ. Κατά τα λοιπά υιοθετεί και στηρίζει όσα είπε ο υπουργός της. Θα κάνουν λοιπόν εκλογές για να επιμείνουν στα ψέματα των προηγούμενων εκλογών ή για να πουν την επώδυνη αλήθεια; Προτείνοντας τι; Θα κάνουν δημοψήφισμα με ποιο ερώτημα; Και πώς θα ερμηνευθεί αυτό στο εσωτερικό και στο εξωτερικό, από κράτη, θεσμούς και αγορές;»

Τέλος, το ΠΑΣΟΚ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν λυπάται καθόλου τις θυσίες του λαού που τις χαραμίζει με ραγδαίο ρυθμό γυρνώντας τη χώρα στο 2009 και ακόμη πιο πίσω και ότι δεν αντιλαμβάνεται την επίπτωση τέτοιων δηλώσεων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα και την πραγματική οικονομία, τις επενδύσεις, την απασχόληση.

Κλείνοντας, καλεί τον πρωθυπουργό «να αρχίσει σοβαρή προετοιμασία για μια  ουσιαστική – επιτέλους – διαπραγμάτευση με την ευρωζώνη και το ΔΝΤ, καθώς «οι έως τώρα αντιδράσεις της κυβέρνησης δεν μας επιτρέπουν να περιμένουμε κάτι τέτοιο».