Δεν αναμένεται απόφαση για χρηματοδότηση στο Eurogroup

Δεν αναμένεται απόφαση για χρηματοδότηση στο Eurogroup

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με το Eurogroup να μην αναμένεται να λάβει αποφάσεις για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας, το πρόβλημα παραμένει και εντείνεται τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, σήμερα εκτιμάται ότι θα συζητηθεί εντόνως το πώς θα γίνει η διαπραγμάτευση από εδώ και στο εξής, με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας να πιέζουν για μία τεχνική αποστολή στην Αθήνα και την κυβέρνηση να μην συμφωνεί.

Σε ό,τι αφορά το χρηματοδοτικό πρόβλημα, και αυτή την εβδομάδα το οικονομικό επιτελείο καλείται να καλύψει επιτυχώς την έκδοση εντόκων γραμματίων που είναι προγραμματισμένη για την Τετάρτη. Το Δημόσιο ζητά 1,6 δις ευρώ, με το πρόβλημα να εντοπίζεται στο ότι το ποσό αυτό δεν μπορεί να αναχρηματοδοτηθεί ολόκληρο από τις ελληνικές τράπεζες, λόγω του ότι μέρος των εντόκων γραμματίων που λήγουν το κατέχουν φορείς του κράτους και όχι οι τράπεζες.

Η Αθήνα πιέζει την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να χαλαρώσει τους κανονισμούς της και να παράσχει ρευστότητα προς τις τράπεζες και εμμέσως προς το Δημόσιο. Ωστόσο, οι πιέσεις αυτές δεν φαίνεται να πιάνουν τόπο προς το παρόν, καθώς η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι αν το Eurogroup δεν στείλει μήνυμα προόδου, τότε δεν μπορεί να κάνει κάτι η ίδια.

Το δεύτερο θέμα που θα απασχολήσει σήμερα και τις επόμενες ημέρες την Αθήνα και τους δανειστές της χώρας είναι εκείνο της διαδικασίας επί του ελέγχου. Πέραν από το αντικείμενο του ελέγχου (που η Ευρωζώνη και εν γένει η τρόικα έχουν εκφράσει τις αμφιβολίες τους για την επιστολή Βαρουφάκη με τον κατάλογο των 7 μεταρρυθμίσεων), υπάρχει και το θέμα του πώς θα ελεγχθεί η πορεία της ελληνικής οικονομίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Βαρουφάκης, στην επιστολή του ανέφερε ότι οι τεχνικές ομάδες της κυβέρνησης και των δανειστών θα μπορούσαν να συναντηθούν στις Βρυξέλλες. Η απάντηση, όμως, του επικεφαλής του Eurogroup, κ. Γ. Ντάισελμπλουμ, ήταν ότι οι τεχνικές ομάδες θα πρέπει να έχουν επαφές στην Αθήνα και οι προϊστάμενοί τους στις Βρυξέλλες. «Εχουμε συμφωνήσει ότι οι συζητήσεις με τους θεσμούς θα λάβουν χώρα στις Βρυξέλλες» ανέφερε στην απάντησή του ο κ. Ντάισελμπλουμ στην επιστολή του κ. Βαρουφάκη, αλλά πρόσθεσε πώς «οι τεχνικής φύσης εργασίες για την υποστήριξη αυτής της διαδικασίας θα γίνει στην Αθήνα».

Πάντως, κάτι τέτοιο η κυβέρνηση δεν το θέλει, καθώς έχει επενδύσει πολλά στην μη παρουσία κλιμακίων της τρόικας στην Αθήνα. Από την άλλη πλευρά, στην τρόικα θεωρούν ότι εάν δεν έρθουν στην Αθήνα δεν θα μπορέσουν να αποκτήσουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης και για αυτό επιμένουν σε τεχνική αποστολή τις επόμενες ημέρες.

Η συζήτηση γύρω από το εάν θα υπάρξει τεχνική αποστολή της τρόικας στην Αθήνα ή όχι ήταν έντονη – σε παρασκηνιακό επίπεδο – τις προηγούμενες ημέρες. Και όπως αναφέρουν παράγοντες με γνώση των συζητήσεων αυτών, το θέμα θα τεθεί στο σημερινό Eurogroup και θα φανεί ποια από τις δύο επιλογές (πραγματοποίηση τεχνικής αποστολής ή μη) θα κερδίσει πόντους τελικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή