Μέρκελ: Εχουμε δύσκολο δρόμο

Μέρκελ: Εχουμε δύσκολο δρόμο

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ έθεσε ως στόχο η καγκελάριος της Γερμανίας Αγκελα Μέρκελ, με προϋπόθεση, όμως, την προώθηση των μεταρρυθμίσεων. «Στόχος μας είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ», δήλωσε η κ. Μέρκελ από το Τόκιο και πρόσθεσε ότι αποτελεί «τεράστια πρόκληση» για την Ευρώπη η επίτευξη συμφωνίας οικονομικής βοήθειας με την Ελλάδα που θα την κρατήσει στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, έσπευσε να επισημάνει πως «είναι επίσης αλήθεια ότι σε αυτό το νόμισμα υπάρχουν δύο όψεις – από τη μια πλευρά η αλληλεγγύη εκ μέρους των Ευρωπαίων εταίρων και από την άλλη η ετοιμότητα για την εφαρμογή μεταρρυθμίσεων και άλλων δεσμεύσεων (στην Ελλάδα)». Και συμπλήρωσε ότι ως προς το δεύτερο «είναι σαφές πως έχουμε μπροστά έναν πολύ δύσκολο δρόμο». Πέραν αυτών, εκπρόσωπος της κ. Μέρκελ, σε ερώτηση για το εάν υπάρχει σχέδιο επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργού στο Βερολίνο, δήλωσε πως ο κ. Τσίπρας είναι ευπρόσδεκτος στη Γερμανία και ειδικά στο Βερολίνο, αλλά διευκρίνισε πως δεν υπάρχουν προς το παρόν τέτοια σχέδια.

Την ίδια ώρα, πάντως, οι Financial Times (FT) έστελναν σήμα κινδύνου προς τους επενδυτές ότι ένα πιθανό Grexit θα επιφέρει χάος. Στο σχετικό δημοσίευμα, ο κ. Xavier Rolet, διευθύνων σύμβουλος του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, ανέφερε ότι «ούτε η Ευρωζώνη, αλλά ούτε και η Ε.Ε. θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο». Ο Robert Swannell, πρόεδρος της Marks and Spencer, σημείωσε ότι ένα τέτοιο σενάριο ίσως οδηγούσε στη διάλυση της Ευρωζώνης, ενώ ο Tidjane Thiam, διευθύνων σύμβουλος της ασφαλιστικής Prudential, υποστήριξε πως «οι χρηματοπιστωτικές αγορές πιστεύουν είτε πως δεν θα συμβεί είτε πως οι συνέπειες δεν θα είναι μεγάλες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή