Βαρουφάκης: Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας τα δάνεια

Βαρουφάκης: Εγκλημα κατά της ανθρωπότητας τα δάνεια

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόκειται για κήρυξη χρεοκοπίας από τα πλέον επίσημα χείλη, αναφέρει σε χθεσινό της σχόλιο η γερμανική εφημερίδα Bild, με αφορμή τη δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης (ARD) ότι «η Ελλάδα δεν θα πληρώσει ποτέ τα χρέη της», το οποίο –κατά το ταμπλόιντ φύλλο– ήταν ακριβώς αυτό που φοβούνταν οι Γερμανοί πολιτικοί. «Οι έξυπνοι άνθρωποι στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο ήξεραν από το 2010 ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να αποπληρώσει ποτέ το χρέος της. Παρίσταναν όμως ότι η Ελλάδα δεν είναι χρεοκοπημένη, απλώς έχει πρόβλημα ρευστότητας», λέει ο Βαρουφάκης. Η συνέντευξη του Ελληνα υπουργού Οικονομικών είχε πραγματοποιηθεί το καλοκαίρι του 2014, αλλά μεταδόθηκε προχθές το βράδυ. Στο ντοκιμαντέρ ο Βαρουφάκης εμφανίζεται να αποκαλεί την Ελλάδα την πλέον χρεοκοπημένη χώρα, ενώ χαρακτηρίζει τα πακέτα βοήθειας «έγκλημα κατά της ανθρωπότητας». Αυτό το σημείο ήταν που προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις στη Γερμανία.

«Η Ιστορία γράφεται πάντα από τους νικητές», έλεγε ο Βάλτερ Μπένγιαμιν. Αλλά αυτό ειπώθηκε πριν από πολύ καιρό. Αλλωστε, είναι πιθανό να μην το γνωρίζει η γερμανική δημόσια τηλεόραση. Το βράδυ της Δευτέρας, ο Μπένγιαμιν δεν θα πίστευε στα μάτια του. Διότι εκεί, στις 22.45, στην τηλεοπτική ιστορική καταγραφή της βοήθειας προς την Ελλάδα, ανατράπηκε πλήρως η θεωρία του. Γιατί σε αυτήν την περίπτωση η Ιστορία γράφτηκε αποκλειστικά από τους ηττημένους. Τίτλος του ντοκιμαντέρ ήταν «Το ίχνος της τρόικας, εξουσία χωρίς έλεγχο», συμπαραγωγή του Arte και του ARD, αναφέρει μεταξύ άλλων στην εφημερίδα Welt ο πολιτικός συντάκτης Ούλριχ Κλάους, ο οποίος δεν καταφέρεται μόνο εναντίον του Ελληνα υπουργού Οικονομικών, αλλά ολόκληρου του πνεύματος της εκπομπής, που κατά τη γνώμη του είναι σαν σκηνοθετημένο μάθημα από τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στον Spiegel

«Φέρτε έναν ψυχίατρο!» είναι ο τίτλος άρθρου στην ιστοσελίδα του Spiegel, που αποφαίνεται πως για να κατανοήσει κανείς τη συμπεριφορά της κυβέρνησης στην Αθήνα θα πρέπει να καταφύγει στην ιατρική επιστήμη. Κατά τον Γιαν Φλάισχαουερ, πρόκειται για ψυχωσικό επεισόδιο. Ο αρθρογράφος απαριθμεί, μάλιστα, τα συμπτώματα που επιβεβαιώνουν την θεωρία του: «έμμονες ιδέες, επίμονη ενασχόληση με φανταστικούς εχθρούς που γίνονται όλο και περισσότεροι (μετά τη Γερμανία, Ιταλία και Ισπανία) και αδυναμία επαφής με το περιβάλλον».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή