Ο κ. Παρασκευόπουλος θα υπογράψει την απόφαση για το Δίστομο

Ο κ. Παρασκευόπουλος θα υπογράψει την απόφαση για το Δίστομο

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ειλημμένη είναι η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης να υπογράψει την αναγκαστικής εκτέλεσης απόφαση του Αρείου Πάγου για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων του γερμανικού κράτους εντός Ελλάδος, ως αποζημίωση συγγενών των θυμάτων του Διστόμου.

Ο κ. Παρασκευόπουλος, που έκανε τη σχετική ανακοίνωση αργά προχθές στη Βουλή καταχειροκροτούμενος από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε χθες (στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1) ότι «η απόφαση του Αρείου Πάγου είναι αμετάκλητη. Η νομοθεσία προβλέπει ότι, για να εκτελεστεί, πρέπει να δώσει άδεια ο υπουργός Δικαιοσύνης, ώστε να σταθμίσει και ζητήματα που αφορούν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας στην περίπτωση που η εκτέλεση της αποφάσεως γίνεται κατά αλλοδαπού Δημοσίου». Αφησε επίσης αιχμές κατά των προκατόχων του για τον χειρισμό του θέματος.

«Σε περίπτωση που πραγματοποιηθούν ελληνικές επιθέσεις εναντίον γερμανικής ιδιοκτησίας, η Γερμανία θα ξέρει να αμυνθεί», απάντησε, από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών (CSU) για δημοσιονομικά θέματα Χανς Μίχελμπαχ.

Σημειώνεται ότι με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου (11/2000) επικυρώθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς (137/1997) που επιδίκασε αποζημίωση 28 εκατ. ευρώ στους συγγενείς των θυμάτων του Διστόμου (η αποζημίωση αφορούσε τόσο την ηθική ικανοποίηση των συγγενών των 218 θυμάτων της σφαγής στη βοιωτική κωμόπολη το 1944 όσο και τις καταστροφές που προκάλεσαν τα ναζιστικά στρατεύματα σε περιουσιακά στοιχεία των ελληνικών οικογενειών), αλλιώς θα γινόταν συντηρητική κατάσχεση της περιουσίας του γερμανικού Δημοσίου στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα εν Ελλάδι περιουσιακά στοιχεία της Γερμανίας είναι το Ινστιτούτο Γκαίτε, το γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο και η Γερμανική Σχολή. Εως σήμερα η απόφαση δεν έχει εφαρμοστεί, καθώς απαιτείται υπογραφή υπουργού. Το 2000 υπεγράφη από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης (ΠΑΣΟΚ) Μιχάλη Σταθόπουλο, με αποτέλεσμα να εμφανιστεί δικαστικός κλητήρας στο Ινστιτούτο Γκαίτε. Ωστόσο, λίγες ημέρες αργότερα, η Γερμανία ενέκρινε την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ και η υπογραφή απεσύρθη.

Απόρριψη αναίρεσης

Οταν εκδόθηκε η απόφαση του Πρωτοδικείου της Λιβαδειάς, το γερμανικό Δημόσιο άσκησε αναίρεση στον Αρειο Πάγο, επιχειρώντας να την ακυρώσει. Ωστόσο η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου κατά πλειοψηφία απέρριψε ως αβάσιμη την αναίρεση και επικύρωσε την απόφαση του Πρωτοδικείου καθιστώντας την αμετάκλητη.

Στις εννέα σελίδες της απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου περιγράφονται με ανατριχιαστικές λεπτομέρειες οι θηριωδίες που διεπράχθησαν σε βάρος κατοίκων του Διστόμου και τελικώς τα μέλη του ανωτάτου δικαστηρίου καταλήγουν ότι το Πρωτοδικείο είχε δικαιοδοσία να δικάσει τις αδικοπραξίες και η αναίρεση του γερμανικού κράτους θα πρέπει να απορριφθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή