Θολό τοπίο με το επίδομα σίτισης

Θολό τοπίο με το επίδομα σίτισης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ασάφειες όσον αφορά το πόσοι θα δικαιούνται επιδότηση σίτισης, καθώς και οι αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τόσο για τη γενικότερη πολιτική όσο και για ζητήματα όπως οι συντάξεις και η κατάσταση των Ταμείων, σημάδεψαν την τελευταία συνεδρίαση σε επίπεδο κοινοβουλευτικών επιτροπών επί του ν/σ για την ανθρωπιστική κρίση. Το νομοσχέδιο, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία και επί των άρθρων, εισάγεται προς συζήτηση και τελική ψήφιση στην Ολομέλεια την ερχόμενη εβδομάδα, μαζί με τροπολογίες για μια σειρά ζητημάτων μέσω των οποίων, όπως επισημαίνεται από κυβερνητικής πλευράς, θα ρυθμιστούν διάφορες υποθέσεις άμεσης προτεραιότητας. Αξιοσημείωτο είναι ότι μόνο χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας έκανε λόγο για 14 τροπολογίες από το υπουργείο του, ενώ είναι γνωστές τουλάχιστον άλλες δύο από άλλα υπουργεία. Η σύγχυση όσον αφορά το κρισιμότατο θέμα της επιδότησης σίτισης προέκυψε από τις τοποθετήσεις της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, καθώς από αυτές προκύπτει «μείωση» των δικαιούχων από 300.000 σε μόνο 153.000 νοικοκυριά.

Στην πρώτη εκ των τεσσάρων συνεδριάσεων των κοινοβουλευτικών επιτροπών, την περασμένη Παρασκευή, η κ. Θεανώ Φωτίου έλεγε ότι το περί τροφής ειδικό πρόγραμμα αφορά «300.000 οικογένειες, για εννέα μήνες». Χθες, ο κ. Χρ. Σταϊκούρας παρουσίασε στη Βουλή έγγραφο του υπ. Εργασίας με ημερομηνία 2/3/2015, στο οποίο ο αριθμός των νοικοκυριών εμφανίζεται μειωμένος: «Εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν κατ’ ανώτατο όριο 300.000 φυσικά πρόσωπα ή 170 χιλ. νοικοκυριά και το συνολικό κόστος για το έτος 2015, για οκτώ ημερολογιακούς μήνες, θα ανέλθει σε 136 εκατ. ευρώ». Απαντώντας, η κ. Φωτίου «κατέβασε» ακόμη περισσότερο τον αριθμό. Επικαλούμενη άλλο έγγραφο, με ημερομηνία αυτή τη φορά 3/3/2015, είπε: «Εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν κατά ανώτατο όριο 300.000 φυσικά πρόσωπα ή 153.000 νοικοκυριά. Αυτά αν τα πολλαπλασιάσετε με ένα μέσο όρο επί 9 μήνες, θα βρείτε 137 εκατ. ευρώ».

Νωρίτερα, ο κ. Γ. Βρούτσης καλούσε τον Δ. Στρατούλη να νομοθετήσει άμεσα αύξηση των συντάξεων και μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, αν ισχύουν οι κυβερνητικοί ισχυρισμοί ότι υπάρχουν χρήματα στα Ταμεία.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ σταδιακά θα αποκαταστήσει τις μειώσεις με πρώτο βήμα τον 13ο μισθό, τα Χριστούγεννα. Προτεραιότητα της κυβέρνησης, να σώσει τους συνταξιούχους από την καταστροφή που είχατε προγραμματίσει», είπε ο κ. Δ. Στρατούλης και πρόσθεσε ότι αν υλοποιείτο ο σχεδιασμός της προηγούμενης κυβέρνησης, θα έπρεπε να μειωθούν οι επικουρικές και να περικοπεί το ΕΚΑΣ. «Κανένας δεν έχει δικαίωμα μεγαλύτερης ευαισθησίας έναντι των συνταξιούχων. Η μη εφαρμογή σημαίνει κόστος για τα Ταμεία ύψους 810 εκατ. ευρώ ετησίως», σχολίασε ο κ. Βρούτσης. «Μόλις τώρα ομολόγησε ο συνάδελφος ότι αν εφαρμόζαμε τις μνημονιακές διατάξεις, θα έπρεπε να αφαιρέσουμε 810 εκατ. ευρώ. Δεν θα σας κάνουμε τη χάρη, ούτε εσάς ούτε της τρόικας. Μειώσεις τέλος», αντέδρασε ο κ. Στρατούλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή