Ζισκάρ ντ’ Εστέν: Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση χωρίς το ευρώ

Ζισκάρ ντ’ Εστέν: Η Ελλάδα σε καλύτερη θέση χωρίς το ευρώ

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα είναι σε καλύτερη θέση με ένα εθνικό νόμισμα όχι τόσο σκληρό όπως το ευρώ, είπε χθες σε συνέντευξη που παραχώρησε στην τηλεόραση του Bloomberg ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας, Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν.

«Μπορεί να δημιουργήσει η Ελλάδα επιπρόσθετο πλούτο για τους πολίτες της;» αναρωτήθηκε ο κ. Ντ’ Εστέν. Πιθανότατα χρειάζεται «ένα νόμισμα που να μην είναι τόσο σκληρό όσο είναι το ευρώ, ώστε να είναι ανταγωνιστική», συνέχισε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας. Η Ελλάδα διαθέτει καλή τουριστική βιομηχανία, καλά ναυπηγεία, καλές επισκευαστικές βάσεις για πλοία, αλλά είναι πολύ ακριβά σε ευρώ. Οπότε νομίζω ότι πρέπει να έχουν την ελευθερία να χρησιμοποιήσουν ένα εθνικό νόμισμα, το οποίο θα μπορούν να υποτιμήσουν όποτε το επιθυμούν.

Απαντώντας στην ερώτηση τι θα σημάνει για την υπόλοιπη Ευρώπη μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, αν θα είναι το ανάλογο της κατάρρευσης της Lehman Brothers που πυροδότησε την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση τον Σεπτέμβριο του 2008, ο κ. Ντ’ Εστέν απάντησε: «Τίποτα, πολύ λίγα πράγματα». Η διακύμανση του ευρώ που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα δεν έχει καμία σχέση με το ελληνικό ζήτημα, εκτίμησε ο κ. Ντ’ Εστέν. «Μερικά χρόνια πριν, τα πράγματα ήταν διαφορετικά, διότι υπήρχε ο φόβος πως η κρίση θα επεκταθεί σε μεγάλες χώρες όπως η Ισπανία και η Ιταλία. Τελείωσε αυτή η ανησυχία», υπέθεσε ο κ. Ντ’ Εστέν.

Ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, Χανς Γιοργκ Σέλινγκ, εκτίμησε χθες, κατά τη διάρκεια συνάντησης με τον Γερμανό ομόλογό του, ότι εξακολουθεί να υφίσταται ο κίνδυνος εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη εξαιτίας της μικρής προόδου που έχει σημειωθεί στις διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμικών οργανισμών και το ΔΝΤ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή