ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σουλτς υπέρ «φραστικού αφοπλισμού»

soylts-yper-frastikoy-afoplismoy-2072742

Σε αυτοσυγκράτηση και «φραστικό αφοπλισμό» κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, στο πλαίσιο συνέντευξής του με το δίκτυο Ν24. Οπως εξήγησε ο κ. Σουλτς, η έκκλησή του δεν απευθύνεται τόσο στον ίδιο τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είναι ένας «μετριοπαθής άνθρωπος». Αποσαφήνισε όμως «καθαρά και ξάστερα: έχεις στην κυβέρνησή σου μερικούς υπουργούς, στους οποίους πρέπει να πεις απλώς ότι ενίοτε χρειάζεται αυτοσυγκράτηση».

Ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωβουλής διατείνεται ότι ο κ. Τσίπρας υποσχέθηκε πως θα το κάνει. Εσπευσε όμως να αμφισβητήσει κατά πόσον ο Ελληνας πρωθυπουργός μπορεί να ελέγξει όλους τους υπουργούς του και εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσον δύναται να τηρήσει τη δέσμευσή του. Αυτό όμως είναι κατά τη γνώμη του απαραίτητο, γιατί «δεν γίνεται να εμφανίζεται ο πρωθυπουργός σοβαρός και μια μέρα αργότερα να παίζουν τους άγριους άνδρες ο υπουργός Οικονομικών, ο υπουργός Αμυνας ή οιοσδήποτε άλλος».

Ο κ. Σουλτς έκανε λόγο για κάποιες «ανόητες δηλώσεις». Μετά τη σνάντηση με τον κ. Τσίπρα, αποκάλυψε πως κατά τη συζήτηση του αποσαφήνισε ότι δεν μπορεί η ελληνική κυβέρνηση να στέλνει αντιφατικά μηνύματα.

«Δεν πρόκειται να το δεχθούμε αυτό. Χρειαζόμαστε μια ενιαία γραμμή», είπε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, δεν έχουν κανένα νόημα οι εκατέρωθεν προκλήσεις. «Η κατάσταση είναι υπερβολικά σοβαρή για κάτι τέτοιο», προειδοποίησε.