WSJ: Αντίστροφη μέτρηση για την ελληνική χρεοκοπία

WSJ: Αντίστροφη μέτρηση για την ελληνική χρεοκοπία

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

O Αλέξης Τσίπρας διακινδυνεύει να οδηγήσει την Ελλάδα στην καταστροφή, και τού απομένουν μόνο λίγες ημέρες για να τραβήξει τη χώρα του από το χείλος του γκρεμού προειδοποιεί η Wall Street Journal.

«Η οικονομία της χώρας καταρρέει μέσα σε αυτές τις έξι εβδομάδες που ο Αλέξης Τσίπρας έχει αναλάβει τη διακυβέρνηση» σημειώνει ο αρθρογράφος της αμερικανικής εφημερίδας Σάιμον Νίξον.

«Έχουν περάσει τρεις μήνες από τότε που ο κ. Τσίπρας προκάλεσε πρόωρες εκλογές και έξι εβδομάδες από τότε που έγινε πρωθυπουργός. Στο διάστημα αυτό, η ελληνική οικονομία πήρε βουτιά. Μια δειλή ανάκαμψη σταμάτησε στο ξεκίνημά της: Τα φορολογικά έσοδα μειώθηκαν περισσότερο από 1 δισεκ. ευρώ κάτω από το στόχο το Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο, οι τράπεζες έχασαν περισσότερα από 20 δισεκατομμύρια ευρώ σε καταθέσεις, τα επισφαλή δάνεια έχουν αυξηθεί και οι επενδύσεις έχουν παγώσει. Ανά πάσα στιγμή, η κυβέρνηση θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα» σημειώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Νίξον, «κανείς δεν γνωρίζει πότε ακριβώς θα γίνει αυτό, επειδή η Αθήνα αρνήθηκε να επιτρέπουν στους υπαλλήλους της ευρωζώνης να ελέγξουν τα στοιχεία. Ορισμένοι αξιωματούχοι υποπτεύονται ότι ακόμα και Γιάνης Βαρουφάκης, υπουργός Οικονομικών στην Ελλάδα, δεν έχει αντίληψη της πραγματικής εικόνας. Εκτός αυτού, το κύρος του έχει υποστεί τόσο σοβαρό πλήγμα, που ο λόγος του είναι μόλις και μετά βίας αξιόπιστος στους κύκλους της ευρωζώνης.»

«Ενόσω η αντίστροφη μέτρηση για μια ελληνική χρεοκοπία έχει αρχίσει, η Αθήνα φαίνεται να βασίζεται στην ΕΚΤ ή την Ευρωομάδα για βοήθεια» επισημαίνεται.

«Μια ελληνική έξοδος θα δημιουργούσε τεράστιες προκλήσεις. Οι περισσότεροι φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης ευελπιστούν ότι η Αθήνα θα τηρήσει τελικά τους κανόνες της ευρωζώνης και να παραμείνει στην νομισματική ένωση. Ωστόσο, η απόφαση αυτή έχει πια φύγει σε μεγάλο βαθμό από τα χέρια της ευρωζώνης. Για να παραμείνει μέλος η Ελλάδα, ένα από τα δύο πράγματα πρέπει να συμβούν: είτε ο κ. Τσίπρας πρέπει να αποκηρύξει πολλές από τις προεκλογικές του υποσχέσεις, ή Ελλάδα πρέπει να αποκηρύξει τον κ Τσίπρα. Αυτή τη στιγμή, κανένα από τα δύο ενδεχόμενα δεν φαντάζει πιθανό» καταλήγει η αμερικανική εφημερίδα.

Aνοιχτό το ενδεχόμενο ενός "ατυχήματος" που θα οδηγούσε στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη άφησαν στο μεταξύ την Πέμπτη o υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, και ο αυστριακός ομόλογός του Χανς Γεργκ Σέλινγκ, κλιμακώνοντας τις πιέσεις στην Αθήνα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή