Θολό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου

Θολό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ ενόψει του συνεδρίου

1' 38" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δίχως σαφή προσανατολισμό πορεύεται το ΠΑΣΟΚ προς το Συνέδριο που έχει προγραμματισθεί για τα μέσα Μαΐου. Στη χθεσινή κοινή συνεδρίαση Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Πολιτικού Συμβουλίου και Γραμματείας της Δημοκρατικής Παράταξης, δεν υπήρξε συμφωνία για τον χαρακτήρα που θα έχει το Συνέδριο, ούτε και για το αν θα πρέπει να εκλεγούν από εκείνο νέα όργανα. Ο ίδιος ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος προχώρησε σε μια ανάλυση της κατάστασης που επικρατεί, ενάμιση μήνα μετά την ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία. Η κ. Φώφη Γεννηματά είπε ότι το Συνέδριο οφείλει να έχει πολιτικό χαρακτήρα. Είπε, επίσης, ότι η εκλογή νέων οργάνων πρέπει να γίνει σε δεύτερη φάση.

Υπέρ της εκλογής νέων οργάνων τάχθηκε ο κ. Κ. Σκανδαλίδης. Με όχι ιδιαίτερη ευχαρίστηση ακούστηκε, κυρίως από τα παλαιά κομματικά στελέχη, η ομιλία του κ. Γ. Φλωρίδη, ο οποίος εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι –τηρουμένων των αναλογιών– η νέα Κεντροαριστερά. Ο κ. Φλωρίδης είπε, επίσης, βρίσκοντας αρκετούς να συμφωνούν μαζί του, ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να πολιτικοποιήσει την πορεία του προς το Συνέδριο, διαφορετικά θα εξακολουθήσει να μην ακούγεται από κανέναν.

Ο κ. Βενιζέλος, από την πλευρά του, αναφέρθηκε στις τρέχουσες πολιτικές εξελίξεις, εκτιμώντας ότι η κυβέρνηση κάνει «ένα επικίνδυνο, ελπίζω όχι θανατηφόρο, φλερτ με το πιστωτικό γεγονός». Επειτα, εξαπέλυσε επίθεση προς τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ μίλησε για «τυφλό αντιγερμανισμό που εμπλέκει ακόμη και ζητήματα τεράστιου ηθικού και ιστορικού κύρους, όπως είναι οι γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο». Ο κ. Βενιζέλος άσκησε κριτική και για τη λειτουργία της Βουλής, μιλώντας για «δραματική υποβάθμισή» της, αλλά και για αποκλεισμό των βουλευτών από σημαντικά γεγονότα, όπως «η υπογραφή της παράτασης της κύριας σύμβασης χρηματοοικονομικής διευκόλυνσης, δηλαδή του μνημονίου».

Ο κ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται πολύ κοντά στην «εσωτερική παύση πληρωμών», τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι σε αρχικό στάδιο θα καταβληθούν μισθοί και συντάξεις, αλλά οι προμηθευτές του Δημοσίου δεν θα εισπράττουν όσα δικαιούνται. Ο κ. Βενιζέλος έκλεισε, στη δευτερολογία του, σε μάλλον προσωπικό τόνο, επαναλαμβάνοντας ότι είναι αμετάκλητη η απόφασή του να αποχωρήσει από την προεδρία του ΠΑΣΟΚ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή