Στην Αμφίπολη το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού

Στην Αμφίπολη το Σάββατο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού

1' 49" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την Αμφίπολη θα επισκεφθεί αύριο ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού, Νίκος Ξυδάκης, μαζί με την επικεφαλής της ανασκαφής, Κατερίνα Περιστέρη.

Σε δηλώσεις του, μετά τη συνάντησή του, με τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Ξυδάκης τόνισε ότι «δεν είναι δυνατόν ένας υπουργός Πολιτισμού να είναι εναντίον της ανασκαφής. Το θέμα είναι ότι οι υπουργοί και οι πολιτικοί δεν πάνε να κάνουν τη δουλειά του επιστήμονα ή τη δουλειά ενός επικοινωνιολόγου. Παρέχουν όλα τα υλικά μέσα και το πολιτικό πλαίσιο και την ηθική υποστήριξη στους επιστήμονες να κάνουν τη δουλειά τους». Παράλληλα, σημείωσε ότι θα ζητήσει από την κ. Περιστέρη να συνεχίσει την έρευνα της «και κυρίως τα συμπεράσματα της και τις ερμηνείες της». Ερωτηθείς, σχετικά με τη χρηματοδότηση της ανασκαφής, τόνισε ότι «αν χρειαστεί όλοι θα βοηθήσουμε» και πρόσθεσε: «Δεν νομίζω, πάντως, ότι η Αμφίπολη υπέφερε ποτέ από κονδύλια, ιδιαίτερα το τελευταίο έτος. Υπέφερε από άλλα πράγματα, αλλά όχι από κονδύλια».

«Όταν ο επιστήμονας θα είναι έτοιμος θα καλέσει τους δημοσιογράφους, θα κάνει ανακοινώσεις. Σεβόμαστε μερικά πράγματα, όταν ο επιστήμονας έχει να πει κάτι, θα βγει και θα το πει. Δεν είμαστε Ιντιάνα Τζόουνς να πηδάμε εμείς τα σκάμματα».

Ο κ. Τζιτζικώστας ενημέρωσε τον αναπληρωτή υπουργό για τα έργα συντήρησης και ανάδειξης 117 αρχαιολογικών χώρων και 35 σύγχρονων πολιτιστικών και τουριστικών υποδομών που υλοποιεί η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, μέσω του ΕΣΠΑ 2007-2013.

«Συζητήσαμε για την πορεία του νέου μουσείου της Βεργίνας, την αναβάθμιση των πολιτιστικών υποδομών στην περιοχή μας και για το σχέδιό μας για την ενίσχυση και ανάδειξη του τεράστιου πολιτιστικού αποθέματος της Κεντρικής Μακεδονίας, στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020. Έλαβα τη διαβεβαίωση της νέας πολιτικής ηγεσίας ότι θα στηρίξει τις προσπάθειές μας με όλες τις δυνάμεις της», επισήμανε ο κ. Τζιτζικώστας.

Όπως είπε ο κ. Ξυδάκης, το υπουργείο και η Περιφέρεια θα συνεργαστούν ώστε να εντάξουν στο νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020) τη δημιουργία δρόμων πολιτισμού της Κεντρικής Μακεδονίας, που θα συνδυάζουν τον άυλο με τον υλικό πολιτισμό, την πολιτιστική κληρονομιά με τη σύγχρονη παραγωγή. Επίσης, οι δύο πλευρές συμφώνησαν ότι θα μεριμνήσουν για τη διατήρηση και ανάδειξη της Αγιορείτικης Κληρονομιάς και των κοιτίδων πολιτισμού της Μακεδονίας γενικότερα, αλλά και για μια πιο γόνιμη συγκατοίκηση των οργανισμών της Θεσσαλονίκης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή