Το σχέδιο του Κ. Λαπαβίτσα για επιστροφή στην δραχμή

Το σχέδιο του Κ. Λαπαβίτσα για επιστροφή στην δραχμή

1' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανάγκη δημιουργίας ενός πλάνου για την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, προτείνει σε συνέντευξή του ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε στον δημοσιογράφο Sebastian Budgen και το περιοδικό Jacobin, τονίζοντας πως το ενδεχόμενο ενός Grexit είναι πιο ορατό από ποτέ.

«Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επιβάλει το συντομότερο δυνατόν  ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων και θα πρέπει να επιβάλει αμέσως σε ελέγχους τις τράπεζες. Είναι αυτονόητο. Θα πρέπει να κάνουμε ότι έκανε η ΕΕ στο θέμα της Κύπρου. Τώρα, πόσο καιρό αυτοί οι έλεγχοι θα διαρκέσουν και τι μορφή θα πάρουν θα είναι ένα θέμα το πως εξελίσσεται η κατάσταση. Θα διαρκέσει για ένα σημαντικό χρονικό διάστημα. Και κάποια μορφή των ελέγχων κεφαλαίου θα παραμείνει ασφαλώς, όπως θα έπρεπε. Αυτό θα δημιουργήσει μια σειρά από νομικά ζητήματα-θα χρειαστούμε ένα στρατό από δικηγόρους.. Τα συμβόλαια σε ξένο νόμισμα θα είναι προβληματικά», είπε αρχικά ο κ. Λαπαβίτσας για να συμπληρώσει:

«Εχουμε τέσσερις μήνες. Σε αυτούς τους τέσσερις μήνες θα μπορούμε να πάρουμε όλα τα είδη δράσης για να προετοιμαστούμε».

Ερωτώμενος από την δημοσιογράφο αν αναφέρεται σε δελτίο, επιβεβαίωσε:

«Ναι, μιλάμε για μια διαδικασία με δελτίο. Αφήστε με να σας πω μερικά πράγματα. Η Ελλάδα είναι στη μέση μιας ανθρωπιστικής κρίσης. Υπάρχει ήδη δελτίο στη χώρα, μόνο που περνάει μέσα από το πορτοφόλι. Μεγάλα τμήματα του πληθυσμού δεν έχουν αρκετά χρήματα για να φάνε, υπάρχουν εκείνοι που στηρίζονται σε φυλλάδια και στα λεγόμενα κοινωνικά παντoπωλεία, με άλλα λόγια μέρη όπου τα τρόφιμα είναι διαθέσιμα σε χαμηλές τιμές και ούτω καθεξής. Ναι, αυτά είναι μηχανισμοί με δελτία, που υπάρχουν ήδη».

Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί σε ενδεχόμενο Grexit, τονίζοντας πως σε μια τέτοια περίπτωση η Ελλάδα θα χρειαστεί κάθε βοήθεια. Πιο συγκεκριμένα, είπε: «το επόμενο δύσκολο και άβολο πράγμα είναι να αντιμετωπίσουμε συγκεκριμένες αγορές και τον αντίκτυπο της εξόδου σε αυτές. Υπάρχουν τρία κλειδιά: ενέργεια, το οποίο ουσιαστικά σημαίνει πετρέλαιο, τρόφιμα και φάρμακα. Θα πρέπει να συνεργαστούμε με άλλες δυνάμεις και να φτιάξουμε νέες συμμαχίες. Η Ρωσία, η Κίνα και το Ιράν είναι χώρες που θα μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Είναι κρίσιμες αυτές οι συμμαχίες. Και υπάρχει λόγος να περιμένουμε καλές απαντήσεις από αυτές τις δυνάμεις. Εάν φέρουν την Ελλάδα σε αυτό το μονοπάτι»», κατέληξε, εννοώντας πως οι δανειστές ίσως μας αναγκάσουν προς αποχώρηση από το ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή