Ν.Δ.: Τομεάρχες και συντονιστές, αντίδοτο στην κριτική διαφωνούντων

Ν.Δ.: Τομεάρχες και συντονιστές, αντίδοτο στην κριτική διαφωνούντων

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως εφαλτήριο υπέρβασης της εσωστρέφειας στη Νέα Δημοκρατία αντιμετωπίζει ο κ. Αντώνης Σαμαράς την προγραμματισμένη για αύριο συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, η οποία και θα κληθεί να αναδείξει τους 21 τομεάρχες της Ν.Δ., τους έξι συντονιστές αυτών αλλά και τους τέσσερις βουλευτές που θα μετέχουν στο Πολιτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για το άτυπο συμβουλευτικό όργανο το οποίο συγκρότησε ο κ. Σαμαράς με στόχο την ενίσχυση της συλλογικότητας στη διαδικασία λήψης αποφάσεων, που αποτέλεσε και την αχίλλειο πτέρνα της θητείας του κ. Σαμαρά στην προεδρία της Ν.Δ., περιλαμβανομένων και των ετών διακυβέρνησης.

Τύποις, αν και όπως ειπώθηκε πρόκειται για άτυπη επιτροπή, τα τέσσερα κοινοβουλευτικά μέλη του συμβουλίου θα εκλεγούν με κάλπη και μονοσταυρία. Ωστόσο, είναι λίαν πιθανό αυτό να μην απαιτηθεί. Μέχρι αργά χθες είχαν επιβεβαιωθεί οι υποψηφιότητες για το συμβούλιο των Μάκη Βορίδη, Γεράσιμου Γιακουμάτου, Σ. Κεδίκογλου και Θαν. Μπούρα, χωρίς πάντως να αποκλείονται και αλλαγές της τελευταίας στιγμής. Εφόσον, τελικά, οι υποψήφιοι είναι μόνον τέσσερις, το πλέον πιθανό σενάριο είναι να μη στηθεί κάλπη, την ίδια στιγμή που η ομάδα των «αντιφρονούντων» στην Κοινοβουλευτική Ομάδα (Μπακογιάννη, Δένδιας, Στυλιανίδης, Χατζηδάκης κ.ά.) επιλέγουν μάλλον την αποστασιοποίηση. Το ενδεχόμενο «αντάρτικης» υποψηφιότητας μοιάζει αποδυναμωμένο και είναι χαρακτηριστικό το σχόλιο «γαλάζιου» πρώην υπουργού που παρομοίαζε, με εμφανώς υποτιμητική διάθεση, τις νέες θέσεις στο Πολιτικό Συμβούλιο σαν «να μοιράζει κάποιος αξιώματα στον ελβετικό στόλο».

Πέραν των υποψηφίων για το Πολιτικό Συμβούλιο, στη συνεδρίαση της Κ.Ο (στις 10 το πρωί αύριο) κάλπη θα στηθεί και για την ανάδειξη τομεαρχών και συντονιστών, εφόσον βέβαια οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι του ενός, κάτι που αναμένεται να συμβεί σε κάποιες περιπτώσεις, χωρίς όμως να έχει πολιτικά χαρακτηριστικά. Στη λίστα των προς αξιοποίηση στελεχών περιλαμβάνονται πολλοί «40άρηδες», μεταξύ των οποίων, ενδεικτικά, οι Λ. Αυγενάκης, Γ. Κουμουτσάκος, Κ. Σκρέκας.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας θα σηματοδοτήσει ότι σχεδόν ένας στους δύο βουλευτές της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας θα έχει άμεση εμπλοκή στα κομματικά δρώμενα, στοιχείο που ο κ. Σαμαράς επιθυμεί να εκμεταλλευτεί και ως απάντηση στην κριτική που δέχεται.

Οι «ενδιάμεσοι»

Ο κ. Σαμαράς διαχειρίστηκε την προεργασία για τη σύνθεση των νέων κομματικών οργάνων προσωπικά, καλώντας ο ίδιος -όπου απαιτήθηκε- τους βουλευτές, ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», υπήρξαν και ενδιάμεσοι που ανέλαβαν να διερευνήσουν τις προθέσεις στελεχών που εμφανίζονται «απέναντι» στην ηγεσία.

Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι παρασκηνιακές ζυμώσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη καθώς και οι σχεδιασμοί για επαναφορά του βασικού αιτήματος περί συνεδρίου, επιβεβαιώνοντας την αίσθηση ότι η περίοδος εσωστρέφειας της Ν.Δ. δεν θα κλείσει με την ολοκλήρωση των εσωκομματικών εκλογών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή