Γ. Δραγασάκης: Η Ελλάδα δεν ζητεί «ειδική μεταχείριση»

Γ. Δραγασάκης: Η Ελλάδα δεν ζητεί «ειδική μεταχείριση»

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να αντιμετωπιστεί η Ελλάδα ως ισότιμο μέλος της Ευρωζώνης και να βοηθηθεί να βγει από το μαρτύριο του Σίσυφου, ζητεί με άρθρο του στους Financial Times ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης. Στο άρθρο –το οποίο συγγράφει ο κ. Δραγασάκης με τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη και τον υπουργό Διεθνών Οικονομικών Υποθέσεων, κ. Ευ. Τσακαλώτο– περιγράφεται η κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μετά την εφαρμογή της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων ετών και ο κ. Δραγασάκης ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν ζητεί «ειδική μεταχείριση» από τους εταίρους της, αλλά «ίση μεταχείριση».

Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης αναφέρει ότι «οι Ελληνες εφάρμοσαν μέτρα λιτότητας και έχουν υποφέρει πολύ περισσότερο από ό,τι αναμενόταν. Πολλοί από το 60% των νέων που βρίσκονται εκτός αγοράς εργασίας θα κατηγοριοποιηθούν μια μέρα ως μακροχρόνια άνεργοι. Κινδυνεύουμε να καταδικάσουμε μια ολόκληρη γενιά σε ένα μέλλον χωρίς ελπίδα».

Παράλληλα, αναφέρει ότι από το 2009 έχουν εφαρμοστεί περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων που αντιστοιχούν σε πάνω από το 45% του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, όταν «στην Πορτογαλία ήταν 20%. Στην Ιταλία και στην Ιρλανδία 15%». Και υποστηρίζει ότι «όχι μόνο ήταν μεγαλύτερα τα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά για κάθε ποσοστιαία μονάδα προσαρμογής, η οικονομία συρρικνώθηκε περισσότερο. Αυτό συνέβη γιατί η ελληνική οικονομία δεν είναι τόσο ανοιχτή όσο άλλες». Μάλιστα, σημειώνει πως «διαδοχικοί γύροι λιτότητας διόγκωσαν τη συρρίκνωση του ΑΕΠ. Και με αυτό αυξήθηκε ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ, καθιστώντας τη δυναμική του χρέους μη διαχειρίσιμη. Η Ελλάδα δανείζεται ακόμη περισσότερο για να πληρώσει παλιότερα χρέη».

Παράλληλα, επισημαίνει ότι η κρίση είχε «αθέλητες αλλά θετικές επιδράσεις για τις χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης», καθώς η «Γερμανία και άλλες χώρες έχουν ευνοηθεί από συναλλαγματικές ισοτιμίες και επιτόκια που είναι χαμηλότερα από αυτά που θα αντιμετώπιζαν αν είχαν τα δικά τους νομίσματα». Επίσης, υποστηρίζει ότι οι κεφαλαιακές ροές από τις οικονομικά πιεσμένες χώρες «έχουν στερέψει τη ρευστότητα από τα τραπεζικά τους συστήματα, ενώ έχουν αυξήσει τη δανειοδοτική ικανότητα των τραπεζών του πυρήνα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή