«Βέτο» των θεσμών στον νόμο για 100 δόσεις και ανθρωπιστική κρίση

«Βέτο» των θεσμών στον νόμο για 100 δόσεις και ανθρωπιστική κρίση

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως μονομερείς ενέργειες που λαμβάνονται με αποσπασματικό τρόπο χαρακτηρίζει ο εκπρόσωπος της Κομισιόν στους θεσμούς, κ. Ντ. Κοστέλο, τα νομοσχέδια αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης και της ρύθμισης των οφειλών προς το Δημόσιο σε 100 δόσεις, σε κείμενο που σύμφωνα με πληροφορίες έχει αποστείλει στην ελληνική πλευρά. Επί της ουσίας, ο κ. Κοστέλο θέτει «βέτο» στα συγκεκριμένα νομοσχέδια, υποστηρίζοντας ότι δεν συνάδουν με τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου μεταξύ Ελλάδας και Eurogroup, ενώ παράλληλα υποστηρίζει ότι δεν έχουν ενταχθεί σε ένα γενικότερο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο και δεν έχει υπάρξει ενημέρωση των δανειστών της χώρας για τις προθέσεις της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Channel 4, κ. Πολ Μέισον που υποστηρίζει ότι έχει πρόσβαση στην επικοινωνία του κ. Κοστέλο με τις ελληνικές αρχές, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν χαρακτηρίζει ως «μονομερείς ενέργειες» την υιοθέτηση των παραπάνω νομοσχεδίων.

Υψηλόβαθμος Ευρωπαίος αξιωματούχος ανέφερε στην «Κ» ότι δεν υπήρξε ακριβώς «βέτο» από τον κ. Κοστέλο στα δύο επίμαχα νομοσχέδια. Ωστόσο, ξεκαθάριζε ότι «υπάρχουν πολλά ασαφή σημεία και δεν έχει προηγηθεί ενημέρωση» και «ως εκ τούτου, παραβιάζεται η συμφωνία» της 20ής Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με το κείμενο που ο κ. Μέισον δημοσίευσε ως επιστολή του κ. Κοστέλο προς τις ελληνικές αρχές, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν φέρεται να επισημαίνει πως τα νομοσχέδια αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στο γενικότερο πλαίσιο της προώθησης των μεταρρυθμίσεων. «Θα συνιστούσαμε έντονα να υπάρξει η κατάλληλη πολιτική διαβούλευση πρώτα, συμπεριλαμβανομένης και της συναφούς μεταρρυθμιστικής προσπάθειας» αναφέρει ο κ. Κοστέλο και προσθέτει ότι «υπάρχουν πολλά ζητήματα που πρέπει να συζητηθούν και πρέπει να το κάνουμε σε ένα συγκροτημένο και κατανοητό πλαίσιο».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν υποστηρίζει ότι «το να ενεργήσετε διαφορετικά θα αποτελούσε μονομερή ενέργεια και με αποσπασματικό τρόπο και αυτό θα ερχόταν σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις, συμπεριλαμβανομένης και της συμφωνίας της 20ής Φεβρουαρίου». Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Κοστέλο προσπάθησε ουσιαστικά να θέσει «βέτο» στην πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει τα νομοσχέδια για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και για τη ρύθμιση των 100 δόσεων, ξεκαθαρίζοντας ότι οι δανειστές της χώρας δεν είναι σύμφωνοι με αυτές τις παρεμβάσεις.

Από την ελληνική πλευρά, αρχικώς δεν υπήρξε κάποια αντίδραση με το υπουργείο Οικονομικών να μη σχολιάζει το δημοσίευμα που ανέφερε την επιστολή του κ. Κοστέλο. Λίγο αργότερα, όμως, το υπουργείο Οικονομικών προχώρησε στην κατάθεση του νομοσχεδίου για τη ρύθμιση των οφειλών προς τις εφορίες, απαντώντας στην πράξη στις αιτιάσεις των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή