Σε διάταξη αντιπολιτευτικής μάχης η Νέα Δημοκρατία

Σε διάταξη αντιπολιτευτικής μάχης η Νέα Δημοκρατία

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

 Με «καραμπόλες» της τελευταίας στιγμής, αφού επί της ουσίας πρόκειται για τον σχηματισμό μιας σκιώδους κυβέρνησης και μάλιστα σε συνθήκες έντονης εσωστρέφειας, ολοκληρώνεται σήμερα το παζλ της συγκρότησης των «γαλάζιων» οργάνων, μετά την ήττα του Ιανουαρίου.

Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος συγκαλείται στις 10 το πρωί προκειμένου να εκλέξει τους τέσσερις βουλευτές που θα μετέχουν στο άτυπο Πολιτικό Συμβούλιο που συγκρότησε ο κ. Σαμαράς ως κίνηση ενίσχυσης της συλλογικότητας στο κόμμα, αλλά και τους 21 τομεάρχες και έξι συντονιστές τομέων της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ο κ. Σαμαράς, ο οποίος αύριο θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο του ΕΛΚ, στο περιθώριο της οποίας θα επιδιωχθεί και επαφή με την κ. Aγκελα Μέρκελ, εκτιμά ότι η ολοκλήρωση της κομματικής συγκρότησης θα ενισχύσει την αντιπολιτευτική επάρκεια και θα περιορίσει την εσωστρέφεια.

Ναι Ολγας, όχι Κικίλια

Σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι χθες το πρωί, η τετράδα που προτείνεται για το Πολιτικό Συμβούλιο θα είναι αλλαγμένη, καθώς, τελικά, τη συμμετοχή της αποδέχθηκε η κ. Ολγα Κεφαλογιάννη. Οι άλλοι τρεις υποψήφιοι θα είναι οι Μ. Βορίδης, Γερ. Γιακουμάτος και Θ. Μπούρας. Αντιθέτως, εκτός κομματικών οργάνων επέλεξε να μείνει ο κ. Βασ. Κικίλιας, ο οποίος – παρά τη δημόσια στήριξη που παρείχε στον κ. Σαμαρά– μοιάζει να επιλέγει τη στρατηγική αποστασιοποίηση και τη, συνακόλουθη, ευχέρεια χειρισμών.

Η υποψηφιότητα της κ. Κεφαλογιάννη, της τρίτης από το «δείπνο των 14» (μετά τους Κυρ. Μητσοτάκη και Μιλτ. Βαρβιτσιώτη) που αποδέχεται τη συμμετοχή της στα κομματικά όργανα, οδήγησε στη μετακίνηση του κ. Σίμου Κεδίκογλου σε θέση συντονιστή. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής Ευβοίας προτείνεται για συντονιστής Δημ. Διοίκησης, ενώ για τις υπόλοιπες πέντε θέσεις αναμένεται να προταθούν οι κ. Χρ. Σταϊκούρας (Οικονομίας), Κ. Τασούλας (Εξωτερικών και Αμυνας), Σοφία Βούλτεψη (Μορφωτικών Υποθέσεων), Στ. Καλαφάτης (Παραγωγής και Εμπορίου) και Ν. Παναγιωτόπουλος (Κοινωνικών Υποθέσεων). Αντιστοίχως, για τις θέσεις τομεαρχών προτείνονται, μεταξύ άλλων, οι Χαρ. Αθανασίου (Δικαιοσύνης), Κ. Σκρέκας (Ανάπτυξης), Ν. Μηταράκης (Ναυτιλίας), Θ. Φορτσάκης (Παιδείας), Λ. Αυγενάκης (Υποδομών), Γ. Κουμουτσάκος (Εξωτερικών), Β. Οικονόμου (Εργασίας), Φωτεινή Αραμπατζή (Αγροτικών).

Δεδομένου ότι οι υποψηφιότητες, στις περισσότερες των περιπτώσεων και κυρίως για το Πολ. Συμβούλιο, συμπίπτουν με τον αριθμό των θέσεων, το πλέον πιθανό σενάριο είναι κατά τη σημερινή συνεδρίαση να μη στηθεί κάλπη, διαδικασία που θα μπορούσε να αξιοποιήσει ενδεχομένως η εσωκομματική αντιπολίτευση επιλέγοντας, π.χ., το λευκό. Μέχρι αργά χθες βράδυ αρκετά εκ των στελεχών που έχουν ασκήσει κριτική στον κ. Σαμαρά κινούνταν μεταξύ της αποχής από τη διαδικασία (Ντόρα Μπακογιάννη και άλλοι) ή της τυπικής και μόνον παρουσίας (Ν. Δένδιας, Ευρ. Στυλιανίδης), την ίδια ώρα που Συγγρού και βουλευτές που συμμετέχουν στα όργανα αντεπιτίθενται: «Κάποιοι από αυτούς που ζητούσαν τη σύγκληση των οργάνων, τώρα που αυτά “ανοίγουν”, δεν συμμετέχουν… Προφανώς φοβούνται την κάλπη».

Εκλογική διαδικασία θα υπάρξει σε τομείς όπου ως υποψήφιοι εμφανίστηκαν μη «προεδρικά» στελέχη: στον Αμυνας απέναντι στον κ. Στ. Γκίκα θα βρεθεί ο κ. Γ. Κεφαλογιάννης, στο Υγείας με μνηστήρες τους Γ. Βαγιωνά και Χρ. Κέλλα και τον τομέα Αθλητισμού όπου ένας εκ των υποψηφίων θα είναι ο Κ. Κουκοδήμος.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες που ήλθαν χθες στη δημοσιότητα μέσω του ΑΝΤ1 περί ανησυχίας για την ασφάλεια των επικοινωνιών του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του από υποκλοπές, ύστερα από «θορύβους» και διακοπές κατά τις επικοινωνίες του προέδρου της Ν.Δ., επιβεβαιώνονταν από στελέχη του κόμματος και στενούς συνεργάτες του κ. Σαμαρά, οι οποίοι ωστόσο δήλωναν άγνοια εάν για τις υποψίες τους έχει υπάρξει ενημέρωση της Δικαιοσύνης. Αυτό, άλλωστε, επισημαίνει, εμμέσως πλην σαφώς, σε ανακοίνωσή του και το Μέγαρο Μαξίμου: «Σε περίπτωση που ευσταθεί το ρεπορτάζ, ο κ. Σαμαράς είναι υποχρεωμένος να κινήσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες προκειμένου να διαλευκανθούν αρμοδίως οι αιτιάσεις του».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή