Συνεργασία Ελλάδας με Ε.Ε. ζητούν οι ΗΠΑ

Συνεργασία Ελλάδας με Ε.Ε. ζητούν οι ΗΠΑ

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρέμβαση προς την ελληνική κυβέρνηση να συνεργαστεί με την Ε.Ε., με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν, έκανε η Αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ευρώπης και Ευρασίας, Βικτόρια Νούλαντ, κατά τις χθεσινές διαδοχικές συναντήσεις που είχε με τον υπουργό Εξωτερικών Ν. Κοτζιά και τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, ενώ με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, Π. Καμμένο, συζητήθηκαν κυρίως θέματα ασφάλειας. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου ανέφερε πως «οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται για την οικονομική υγεία της Ευρωζώνης». Χαρακτηριστικό στοιχείο των χθεσινών συναντήσεων είναι ότι δεν έγινε καμιά δήλωση σχετικά με το ακριβές περιεχόμενο των συνομιλιών. Ενας συνδυασμός πληροφοριών από κυβερνητικές και διπλωματικές πηγές αναφέρει ότι το δεύτερο θέμα που έθεσε η κ. Νούλαντ ήταν η «ισχυρή επιθυμία» των ΗΠΑ να μην υπάρξει καμία διαφοροποίηση όσον αφορά την πολιτική των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. Θεωρείται βέβαιο ότι η κ. Νούλαντ συζήτησε και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και το Κυπριακό.

Η μόνη δήλωση, μετά τη συνάντηση με την κ. Νούλαντ, έγινε από τον κ. Καμμένο, ο οποίος σημείωσε ότι εξήγησε στην Αμερικανίδα αξιωματούχο ότι είναι μια ιδιαίτερη στιγμή, για τη συμμαχία, η βοήθεια των ΗΠΑ «στη σκληρή στάση που διατηρεί η Γερμανία απέναντι στην Ελλάδα». Υπάρχουν δυνατότητες πολλαπλών συνεργασιών και στον τομέα της ενέργειας και στον τομέα της άμυνας, είπε ο κ. Καμμένος, και πρόσθεσε ότι οι Ελληνες «περιμένουμε από τις ΗΠΑ –μια σύμμαχο που μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με το σχέδιο Μάρσαλ βοήθησε την Ελλάδα να σταθεί στα πόδια της– τη συνεργασία, την ειλικρινή συνεργασία».

Αξιοσημείωτη ήταν, επίσης, η δήλωση του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λου, σε επιτροπή του Κογκρέσου, ότι «η υποστήριξη του ΔΝΤ για την Ελλάδα βοήθησε να αποφευχθεί η μετάδοση της κρίσης σε όλη την Ευρωζώνη και στην παγκόσμια οικονομία, η οποία θα μπορούσε να βλάψει την αμερικανική οικονομία».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή