Τουρκικό πολεμικό πλοίο στο Αγαθονήσι

Τουρκικό πολεμικό πλοίο στο Αγαθονήσι

1' 10" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Eντονος προβληματισμός επικρατεί στο υπουργείο Εξωτερικών από την κλιμάκωση της παράνομης συμπεριφοράς των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων στο Αιγαίο, τη στιγμή που η Αθήνα και η Αγκυρα ετοιμάζονται να διαπραγματευθούν για νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Το τελευταίο και ιδιαίτερα προκλητικό κρούσμα επιθετικότητας ήταν η τρίωρη παραμονή του τουρκικού πολεμικού πλοίου «TCG Poyraz», στα ελληνικά χωρικά ύδατα κοντά στο Αγαθονήσι χθες το πρωί από τις 08.55 μέχρι τις 11.50.

Παρακολούθηση

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, πλοίο και μέσα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού παρακολούθησαν το τουρκικό πολεμικό καθ’ όλη τη διάρκεια του πλου του στην περιοχή.

Οπως παρατηρούν έμπειροι διπλωμάτες, οι κινήσεις στο Αιγαίο κλιμακώνονται σε μια προφανή προσπάθεια στρατιωτικοποίησης του διαλόγου για τα ΜΟΕ, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί, όπως δήλωσε άλλωστε ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής την περασμένη Πέμπτη, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθεί υπό πίεση.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η αύξηση της τουρκικής δραστηριότητας στο Αιγαίο δεν είναι άσχετη και με τη διεθνή συζήτηση ότι η αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα δεν μπορεί να γίνει μόνο με οικονομικούς όρους, αλλά κυρίως με γεωπολιτικούς, υπογραμμίζοντας έτσι τη στρατηγική σημασία της χώρας για το δυτικό σύστημα ασφάλειας, ενώ η Τουρκία με τις κινήσεις της διεκδικεί τον δικό της ρόλο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αποσαφηνιστεί το σκηνικό και κυρίως να γίνει σαφής η ατζέντα των συνομιλιών, καθώς και ποια Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης θα τεθούν προς συζήτηση.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή