«Ανάσα» υπό όρους στην Αθήνα…

«Ανάσα» υπό όρους στην Αθήνα…

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Βρισκόμαστε σε καλύτερο σημείο απ’ ό,τι χθες, παραμένει άδηλο το αύριο» σχολίασε πολύ στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, αμέσως μετά τη λήξη της κοπιώδους επταμερούς συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, τα ξημερώματα της Παρασκευής. Στη φράση αυτή αποτυπώνεται η πίεση που συσσωρεύθηκε πάνω από την Αθήνα το αμέσως προηγούμενο διάστημα, αλλά και η συναίσθηση από την πλευρά της κυβέρνησης ότι ο δρόμος παραμένει δύσβατος και, για την ώρα, η αξιολόγηση της κατάστασης γίνεται ημέρα την ημέρα. Στην κορυφή της κυβερνητικής πυραμίδας, ωστόσο, έχει καταστεί πλέον σαφές ότι εάν δεν λυθεί το πρόβλημα της ρευστότητας, θα συνεχίσει να πορεύεται ημέρα την ημέρα, αδυνατώντας επί της ουσίας να ασκήσει διακυβέρνηση.

Το βέβαιον είναι ότι η εβδομάδα τελειώνει καλύτερα απ’ ό,τι άρχισε. Το περασμένο Σαββατοκύριακο, οι σχέσεις της Αθήνας με τους εταίρους – θεσμούς έφθασαν σε οριακό σημείο, με επίκεντρο την παρουσία των τεχνικών κλιμακίων. Το Μέγαρο Μαξίμου εξεδήλωνε δυσφορία για τα αιτήματα που διατύπωναν τα στελέχη των κλιμακίων αυτών, καθώς, όπως ανέφερε στενός συνεργάτης του κ. Τσίπρα, συμπεριφέρονταν σαν να μην είχε περάσει μία ημέρα από τον περασμένο Δεκέμβριο και ουσιαστικά ζητούσαν να κλείσει η αξιολόγηση που είχε μείνει σε εκκρεμότητα. Οι όποιες παραπομπές από κυβερνητικής πλευράς στη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου έπεφταν στο κενό. Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του εμφανίζονται βέβαιοι ότι τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια δεν αυτενεργούσαν, αλλά λειτουργούσαν με βάση οδηγίες που ελάμβαναν από κάποια προϊσταμένη αρχή, κάποια κέντρα που θέλουν να δουν την κυβέρνηση να αποτυγχάνει και δεν επιθυμούν να εφαρμοσθεί η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου, δεν θέλησαν, ωστόσο, να τα κατονομάσουν. Σε κάθε περίπτωση, το προηγούμενο Σαββατοκύριακο είχε διαμορφωθεί σκηνικό απόλυτης ρήξης και αδιεξόδου. Αυτό που εξυπηρέτησε, σε κάθε περίπτωση, η κρίση στις σχέσεις με τα τεχνικά κλιμάκια ήταν η επιδείνωση της χρηματοδοτικής ασφυξίας για την Αθήνα.

Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αυτό που επέτυχε με την επταμερή συνάντηση, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ήταν ο απεγκλωβισμός από το αδιέξοδο αυτό. Βεβαίως, είναι κοινός τόπος ότι χρειάστηκε ένας μήνας για να γίνει αντιληπτό πως απαιτείται εκ νέου συνεννόηση πάνω σε όσα, θεωρητικά, είχαν συμφωνηθεί τον Φεβρουάριο, διάστημα που επέτεινε τη χρηματοδοτική ασφυξία.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας για την προχθεσινή συμφωνία των Βρυξελλών, αναφέρθηκε γενικά σε αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, πάταξη της διαφθοράς, αναμόρφωση της φορολογικής διοίκησης, σκιαγραφώντας το πλαίσιο εντός του οποίου η κυβέρνηση θα κινηθεί, αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που πρέπει σε σύντομο χρόνο να παρουσιάσει στους εταίρους, ώστε να συγκληθεί το έκτακτο Eurogroup, και, εφόσον αξιολογήσει θετικά τα μέτρα αυτά, να δώσει χρηματοδοτική ανάσα στην Αθήνα. Ο τρόπος με τον οποίο οι εταίροι υποδέχθηκαν το προηγούμενο πακέτο μέτρων του υπουργού Οικονομικών, Γιάνη Βαρουφάκη, καταδεικνύει ότι αυτή τη φορά αναμένουν κάτι περισσότερο εξειδικευμένο, και, κυρίως, με προσδιορισμένη αποδοτικότητα. Αυτό διαμηνύθηκε στον κ. Τσίπρα, ενώ, επιπλέον, του κατέστη σαφές από τους συνομιλητές του ότι θα πρέπει τα μέτρα – μεταρρυθμίσεις να νομοθετηθούν άμεσα, ώστε να τεθούν σε εφαρμογή. Οι εταίροι, πέραν των όσων ο κ. Τσίπρας ανέφερε, επιμένουν ότι δεν μπορούν να μείνουν εκτός του νέου πακέτου οι αποκρατικοποιήσεις και το έχουν καταστήσει σαφές.

Ο πρωθυπουργός θα πρέπει να παρουσιάσει έναν πρώτο κατάλογο των μέτρων που σκοπεύει να υλοποιήσει, κατά την αυριανή συνάντηση που θα έχει στο Βερολίνο με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, προκειμένου να πείσει για την αποφασιστικότητα να κινηθεί τάχιστα και μεθοδικά. Αλλωστε, από τη γερμανική πλευρά, έχει διαμηνυθεί στην Αθήνα ότι προϋπόθεση για να δοθεί πολιτική στήριξη στον κ. Τσίπρα είναι να καταστεί σαφής η δέσμευση σε μεταρρυθμίσεις. Οι οποίες μεταρρυθμίσεις, δε, θα πρέπει να λάβουν έγκριση σε τεχνικό επίπεδο, προκειμένου να γίνουν δεκτές με αντάλλαγμα την παροχή χρηματοδότησης.

Πέραν του μετώπου με τους εταίρους και δανειστές, ο πρωθυπουργός θα πρέπει να αντιμετωπίσει και το εσωτερικό πολιτικό μέτωπο. Να καταφέρει, δηλαδή, να περάσει από τη Βουλή τα όποια μέτρα, με την εσωκομματική αντιπολίτευση να διαμηνύει ήδη ότι δεν πρέπει να υπάρξει κανένας συμβιβασμός, καμιά υποχώρηση από τις προεκλογικές εξαγγελίες και ότι μονόδρομος έναντι των πιέσεων των εταίρων είναι η σύγκρουση και η ρήξη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή