Τα σημεία τριβής της Ελλάδας με τους θεσμούς

Τα σημεία τριβής της Ελλάδας με τους θεσμούς

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία εβδομάδα για να γίνουν όσα δεν έγιναν σε ένα μήνα έχουν οι ελληνικές αρχές, σε συνεργασία με τους εκπροσώπους των δανειστών της χώρας, με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους να βρίσκονται κοντά στο «σημείο μηδέν» και τα όποια περιθώρια για ελιγμούς να έχουν εξαφανιστεί.

Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό πλαίσιο, το οικονομικό επιτελείο καλείται να διαμορφώσει και να παρουσιάσει στους θεσμούς μία δέσμη μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών που θα έχει τριπλό στόχο:

1. Να καλύψει μέρος του χαμένου χρόνου. Από τη συμφωνία του Eurogroup πέρασε ένας μήνας και σχεδόν κανένας δεν γνωρίζει τις δεσμεύσεις της χώρας, σημειώνουν με δηκτικό τρόπο εκπρόσωποι των δανειστών.

2. Να ανακτήσει μέρος της χαμένης εμπιστοσύνης και ταυτόχρονα να θέσει τις βάσεις για περισσότερο εποικοδομητικές συζητήσεις από εδώ και στο εξής. Αλλωστε, μέσα στον Απρίλιο, Αθήνα και δανειστές θα πρέπει να συμφωνήσουν στο σύνολο των μεταρρυθμίσεων που θα εφαρμοστούν έως το τέλος Ιουνίου, οπότε λήγει η 4μηνη παράταση.

3. Να ανοίξει τον δρόμο στην εκταμίευση μέρους της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ. Δεδομένου ότι αρχίζει μία εβδομάδα που μπορεί να τελειώσει με τα κρατικά ταμεία στο «κόκκινο», η κυβέρνηση έφθασε στο σημείο που θα πρέπει να προωθήσει άμεσα κάποια μέτρα για να πεισθεί η Ευρωζώνη και να εκταμιεύσει τουλάχιστον τα κέρδη του Ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Αυτά είναι και τα μοναδικά κεφάλαια στα οποία μπορεί να ελπίζει η Αθήνα, καθώς οι Ευρωπαίοι έχουν ξεκαθαρίσει ότι για να εκταμιευθεί δόση του προγράμματος θα πρέπει να έχει κλείσει ο έλεγχος των θεσμών επιτυχώς, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) δεν συζητά καν για παροχή δόσης χωρίς να ολοκληρωθεί ο έλεγχος του προγράμματός του (ούτως ή άλλως το πρόγραμμα του Ταμείου παραμένει σε ισχύ έως τον Μάρτιο του 2016).

Πάντως, παράγοντες των θεσμών ξεκαθαρίζουν ότι οι ελληνικές προτάσεις θα πρέπει επί της ουσίας να εξειδικεύουν τα μέτρα που περιλαμβάνονται στην επιστολή του υπουργού Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, της 24ης Φεβρουαρίου, ενώ σημειώνουν ότι θα πρέπει να υπάρχουν και δημοσιονομικές παρεμβάσεις, που θα αντιμετωπίζουν τα προβλήματα του προϋπολογισμού. Μέτρα τα οποία βασίζονται στο πρόγραμμα που παρατάθηκε και επί της ουσίας μιλούν για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης που δεν έκλεισε ποτέ. Στο σημείο αυτό, υπάρχει διάσταση απόψεων με την Αθήνα, καθώς το οικονομικό επιτελείο υποστηρίζει πως πρόκειται για ένα πακέτο προτάσεων «ελληνικής ιδιοκτησίας», το οποίο δεν έχει σχέση με το Μνημόνιο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εκπρόσωποι των δανειστών της χώρας έχουν διαμορφώσει μία λίστα με ερωτήσεις και επισημάνσεις βασιζόμενοι στην επιστολή της 24ης Φεβρουαρίου. Επ’ αυτών, οι θεσμοί περιμένουν απαντήσεις από την κυβέρνηση, προκειμένου να ξεκινήσουν άμεσα και ουσιαστικά οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και να μπορέσει να υπάρξει ένα έκτακτο Eurogroup προς το τέλος της εβδομάδας (πιθανότατα στις 27 του μήνα). Ενα Eurogroup που θα επιβεβαιώσει την πρόοδο και θα ανοίξει τον δρόμο για ολοκλήρωση της διαδικασίας εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων και αποδέσμευση των 1,9 δισ. ευρώ. Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή οι επικεφαλής των τριών θεσμών είχαν σύσκεψη με τον πρόεδρο του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γ. Χουλιαράκη, για να προωθηθούν οι διαδικασίες.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συζητήσεις των επόμενων ημερών θα επικεντρωθούν στα παρακάτω θέματα:

1. Δημοσιονομικές εξελίξεις. Με στόχο να επιτευχθεί ένα πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1-1,5% του ΑΕΠ φέτος, οι θεσμοί θα ζητήσουν λεπτομέρειες για το πώς θα επιτευχθεί. Στην ατζέντα τους υπάρχει η αύξηση του ΦΠΑ και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ με περιορισμένες αλλαγές. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο θα υποστηρίξουν ότι άμεσα η νέα ρύθμιση για τις φορολογικές οφειλές, η φορολόγηση των τριγωνικών συναλλαγών, τα έσοδα από τον ηλεκτρονικό τζόγο, η θέσπιση λοταρίας με αποδείξεις και άλλες παρεμβάσεις που δεν επιτείνουν τη λιτότητα, θα μπορέσουν να οδηγήσουν σε ένα πρωτογενές πλεόνασμα 1-1,5% του ΑΕΠ. Επίσης, θα προτείνουν σειρά μέτρων που θα έχουν απόδοση στα επόμενα χρόνια, αλλά ουσιαστικά θα αλλάζουν τη φιλοσοφία της λειτουργίας του συστήματος (ψηφιοποίηση συναλλαγών, ηλεκτρονικά εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους κ.λπ.).

2. Αποκρατικοποιήσεις. Το θέμα αναμένεται να απασχολήσει και την αυριανή συνάντηση Τσίπρα – Μέρκελ, καθώς οι δανειστές της χώρας δίνουν μεγάλη βαρύτητα στις ιδιωτικοποιήσεις. Περιφερειακά αεροδρόμια, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ είναι ψηλά στην ατζέντα, ενώ υπό συζήτηση παραμένει και ο τρόπος λειτουργίας του ΤΑΙΠΕΔ.

3. Ασφαλιστικό. Οι ενοποιήσεις των ασφαλιστικών ταμείων αποτελούν βασικό αντικείμενο συζήτησης. Επίσης ο περιορισμός των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο τρόπος λειτουργίας του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών (ΚΕΑΟ) και το ζήτημα της κατάργησης της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος που προωθεί η κυβέρνηση, αποτελούν τα κυριότερα ανοικτά μέτωπα.

Συζητήσεις επιπλέον θα γίνουν και για τα εργασιακά, τη μεταρρύθμιση του δημόσιου τομέα, το νέο ενιαίο μισθολόγιο και την ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή