ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ξεπαγώνουν» οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια

Επανέρχονται σήμερα όλοι οι τεχνοκράτες των θεσμών, καθώς ορισμένοι είχαν αποχωρήσει για λίγες ημέρες δεδομένου ότι οι συνομιλίες με τις ελληνικές υπηρεσίες είχαν παγώσει από την περασμένη Τρίτη.

Το ζητούμενο σε αυτή τη φάση είναι οι τεχνοκράτες των δύο πλευρών να συνεργαστούν και να απαντηθούν όλες οι απορίες των εκπροσώπων των δανειστών της χώρας, ώστε να υπάρξει πρόοδος. Μία πρόοδος που σε συνδυασμό με την παρουσίαση και άμεση υλοποίηση ενός πρώτου πακέτου μέτρων, ενδεχομένως να ξεκλειδώσει την εκταμίευση των κερδών του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s) ύψους 1,9 δις ευρώ.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών απέστειλαν στο υπουργείο Οικονομικών τις ερωτήσεις τους επί των δημοσιονομικών ζητημάτων και από σήμερα αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση για να δοθούν απαντήσεις και διευκρινίσεις. Τη συζήτηση θα απασχολήσει το θέμα του ΦΠΑ και της ενδεχόμενης αύξησής του σε «πλούσια» νησιά κλπ, η διατήρηση με μικρές αλλαγές του ΕΝΦΙΑ ή η μετάβαση στον Φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας κλπ. Πάντως, η ελληνική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι μέτρα λιτότητας δεν προτίθεται να λάβει.

Σε δεύτερη φάση, θα πραγματοποιηθεί και μία αντίστοιχη συζήτηση επί των διαρθρωτικών παρεμβάσεων, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, το ασφαλιστικό, οι εργασιακές σχέσεις, το ενιαίο μισθολόγιο του Δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, η ανεξαρτητοποίηση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ), η αναδιάρθρωση του τρόπου λειτουργίας της δικαιοσύνης κλπ.

Πολλά θα εξαρτηθούν για το μέλλον των συζητήσεων από τη σημερινή συνάντηση του πρωθυπουργού, κ. Αλ. Τσίπρα, με την καγκελάριο της Γερμανίας, κυρία Αγκελα Μέρκελ, στο Βερολίνο. Την Παρασκευή, οι επικεφαλής των τριών θεσμών, ο επικεφαλής του Euroworking Group, κ. Τ. Βίζερ, και ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γ. Χουλιαράκης, είχαν σύσκεψη για να συμφωνηθούν οι επόμενες κινήσεις, ενώ δεν αποκλείεται να επαναληφθεί εντός της εβδομάδας αντίστοιχη συνεδρίαση, ενδεχομένως με ενισχυμένη παρουσία της ελληνικής πλευράς, για να διαπιστωθεί η πρόοδος.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συζητήσεις που εκτυλίσσονται – σε όλα τα επίπεδα – πραγματοποιούνται με τα ταμειακά διαθέσιμα του κράτους να βρίσκονται σε οριακή κατάσταση. Γεγονός το οποίο εκ των πραγμάτων λειτουργεί αρνητικά για την ελληνική πλευρά.