Σήμερα, στο Βερολίνο…

59" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αντικειμενικά, η σημερινή επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Άνγκελα Μέρκελ είναι θετικό βήμα, τουλάχιστον προς την κατεύθυνση της εξομάλυνσης των ελληνογερμανικών σχέσεων, που είχαν φτάσει στο ναδίρ. Δεν πρόκειται όμως για συνηθισμένη συνάντηση με στόχο τη βελτίωση διμερών σχέσεων. Πραγματοποιείται μετά από παλιότερες δηλώσεις του Eλληνα πρωθυπουργού ότι μόνο σε συνόδους κορυφής θα συναντούσε την καγκελάριο της Γερμανίας, αλλά  και πιο πρόσφατες πρωτοβουλίες του.

Πρώτον, με τη γραπτή ομολογία του σε επιστολή προς Μέρκελ, Ολάντ και Γιουνκέρ, ότι η  Ελλάδα αδυνατεί να ανταποκριθεί ταυτόχρονα στις υποχρεώσεις της σε δάνεια, μισθούς και συντάξεις. Δεύτερον, με το αίτημά του για πολιτική λύση στα ελληνικά προβλήματα, η οποία δόθηκε με τη σύγκλιση του διευθυντηρίου της Ευρωζώνης, που επιβεβαίωσε την ισχύ της απόφασης της 20ης Φεβρουαρίου. Και παράλληλα, απάλλαξε τη Γερμανία από την κατηγορία του «ανελέητου» της Ευρώπης, αφού η απόφαση ελήφθη στο ανώτατο συλλογικό επίπεδο με τη σύμφωνη γνώμη του μέχρι χθες κατηγόρους της, πρωθυπουργού της Ελλάδας.

Σε αυτό το κλίμα λοιπόν γίνεται η συνάντηση Μέρκελ–Τσίπρα και είναι μάλλον σαφές ποιος είναι σε θέση ισχύος. Κάτι που άργησε να καταλάβει η κυβέρνηση με αποτέλεσμα να ξαναπέσει η χώρα στα γόνατα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα σωριαστεί τις επόμενες μέρες.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή