Κατρούγκαλος: Συνεχείς δηλώσεις με εμπλοκή και της Προεδρίας

Κατρούγκαλος: Συνεχείς δηλώσεις με εμπλοκή και της Προεδρίας

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αλυσιδωτές αντιδράσεις σε πολιτικό επίπεδο αλλά και μπαράζ ανακοινώσεων έχουν προκαλέσει οι αποκαλύψεις για τη δικηγορική δραστηριότητα του αναπληρωτή υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργου Κατρούγκαλου. Επί του παρόντος, ο αναπληρωτής υπουργός καλύπτεται από την κυβέρνηση, ωστόσο εμφανής είναι η δυσαρέσκεια της Προεδρίας της Δημοκρατίας, καθώς, επιχειρώντας να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ο κ. Κατρούγκαλος ενέπλεξε τον Πρόεδρο Προκόπη Παυλόπουλο.

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης (ANT1), ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ότι ο κ. Παυλόπουλος, όντας υπουργός Εσωτερικών επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, ασκούσε παράλληλα το δικηγορικό του επάγγελμα και συμμετείχε σε δικηγορικές εταιρείες. Αμεση ήταν η αντίδραση κύκλων της Προεδρίας της Δημοκρατίας που επισήμαναν ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ως υπουργός Εσωτερικών από το 2004 έως το 2009, τελούσε σε αναστολή άσκησης του δικηγορικού του λειτουργήματος λόγω ασυμβιβάστου με την αναθεώρηση του Συντάγματος το 2001. Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν ότι ο κ. Παυλόπουλος στο παρελθόν, αλλά και μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων του Προέδρου της Δημοκρατίας, ουδέποτε μετείχε σε οποιαδήποτε δικηγορική εταιρεία.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης είχε προγραμματίσει συνέντευξη Τύπου –τη δεύτερη μέσα σε δύο ημέρες– αναφορικά με το δημοσίευμα του «Βήματος της Κυριακής» που τον εμφάνιζε να έχει συνάψει συμφωνητικά στις 26 και 27 Ιανουαρίου με απολυμένους και διαθέσιμους διεκδικώντας προμήθεια 12% από την επαναπρόσληψή τους, αλλά και για συμβάσεις με τους Δήμους Λάρισας, Λαυρεωτικής και Αρτας. Η συνέντευξη ματαιώθηκε λόγω της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Αγκελα Μέρκελ, ωστόσο ο υπουργός εξέδωσε τρισέλιδη ανακοίνωση με την οποία προαναγγέλλει την υποβολή αγωγής κατά του δημοσιογράφου του «Βήματος» Βασίλη Χιώτη, αλλά και κατά της γερμανικής εφημερίδας Bild που αναπαρήγαγε το δημοσίευμα με τίτλο «Σκάνδαλο διαφθοράς, υπουργός κατά της διαφθοράς». Ακολούθως, ο υπουργός εξαπέλυσε επίθεση στη Ν.Δ. και στα «κόμματα του Μνημονίου» υποστηρίζοντας ότι «πρωταγωνιστούν στη σκευωρία πλειοδοτώντας, μην αφήνοντας αμφιβολία για το ποιος είναι ο βασικός ηθικός αυτουργός της».

Με την ίδια ανακοίνωση, ο κ. Κατρούγκαλος επεσήμανε ότι παραιτήθηκε από τη δικηγορική εταιρεία στην οποία συμμετείχε όταν εξελέγη ευρωβουλευτής το 2014, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά τα εργολαβικά συμφωνητικά της εταιρείας που είχε, επισημαίνοντας ότι «δεν έχει δικαίωμα είσπραξης ούτε ενός ευρώ από εκκρεμείς υποθέσεις απολυμένων ή διαθεσίμων γιατί ανήκουν στην παλιά μου εταιρεία». Επιπλέον, με επιστολή του προς τον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών ζητεί να κοινοποιήσει σε κάθε ενδιαφερόμενο τα συμφωνητικά, δηλώνοντας παράλληλα ότι αισθάνεται «περήφανος και όχι υπόλογος για τη μέχρι σήμερα πολιτική και νομική του δράση». «Διπλά περήφανος γιατί εμένα επέλεξαν ως πρώτο στόχο τα κέντρα της διαπλοκής που τρέμουν για το μέλλον τους. Δικαίως τρέμουν. Η κυβέρνηση θα εφαρμόσει το πρόγραμμά της και θα διαλύσει τα κωλύματα συμφερόντων και την ανομία που τα προστατεύει. Και εγώ δεν θα συνεχίσω τον διάλογο με τους συκοφάντες μου», τονίζει ο υπουργός στην ανακοίνωσή του, καταλήγοντας ότι «δεν θα τους περάσει!».

Εν τω μεταξύ, με δημόσιες τοποθετήσεις –ή ανακοινώσεις– οι δήμαρχοι ή οι εκπρόσωποι των Δήμων Λάρισας, Λαυρεωτικής και Αρτας επιβεβαίωσαν τη συνεργασία τους με το δικηγορικό γραφείο με το οποίο συνεργαζόταν ο κ. Κατρούγκαλος, ωστόσο σε χρόνο προγενέστερο της υπουργοποίησής του. Ανακοίνωση επί του θέματος εξέδωσε και η δικηγορική εταιρεία «Απ. Παπακωνσταντίνου – Ν. Κ. Χλέπας και Συνεργάτες», επισημαίνοντας ότι ο κ. Κατρούγκαλος αποχώρησε τον Ιούνιο του 2014. Ως προς τη δημοσιοποίηση εγγράφου του Δήμου Λάρισας για ανάθεση υπόθεσης στο ίδιο γραφείο με την προηγούμενη επωνυμία που έφερε το όνομα του κ. Κατρούγκαλου, αναφέρει πως πρόκειται για λάθος «στα προϊσχύοντα στοιχεία που διέθεταν οι πελάτες μας ή σε φόρμες εργολαβικών που είχαν διανεμηθεί από συλλογικούς φορείς στα μέλη τους πριν από την ημερομηνία αποχώρησης του κ. Κατρούγκαλου».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή