Κύπρος: Με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων συναντήθηκε η Ζ. Κωνσταντοπούλου

Κύπρος: Με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων συναντήθηκε η Ζ. Κωνσταντοπούλου

4' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τους αρχηγούς κομμάτων συναντήθηκε αργά το απόγευμα της Δευτέρας η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο. Μετά τις διαδοχές συναντήσεις της κ. Κωνσταντοπούλου οι πολιτικοί επιτελάρχες προέβησαν σε δηλώσεις.

Αβ. Νεοφύτου: Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ

Η παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ είναι η μόνη ωφέλιμη οδός τόσο για την ίδια την Ελλάδα όσο και για την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Νεοφύτου είπε ότι επαναβεβαίωσε την ξεκάθαρη θέση του ΔΗΣΥ:  «Στηρίζουμε την εθνική προσπάθεια για παραμονή της Ελλάδας στην Ευρώπη και στο ευρώ».

Πρόεδρος ΔΗΚΟ: Να παραδειγματιστούμε από την Ελλάδα για επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου

Τη θέση ότι μια επαναδιαπραγμάτευση του κυπριακού Μνημονίου είναι εφικτή «αν παραδειγματιστούμε από τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει βελτιώσεις στο δικό της πρόγραμμα», εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος.

«Είχαμε την ευκαιρία να διατυπώσουμε για ακόμη μια φορά ότι η επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου στην περίπτωση της Κύπρου μπορεί να στεφθεί με επιτυχία αν παραδειγματιστούμε από τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να διεκδικήσει βελτιώσεις στο δικό της πρόγραμμα» δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο κ. Παπαδόπουλος.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ανέφερε ακόμη πως είτε κάποιος συμφωνεί είτε διαφωνεί ιδεολογικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, η πραγματικότητα είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε και πέτυχε σημαντικά επιτεύγματα σε ό,τι αφορά τη βελτίωση του προγράμματος στήριξης της Ελλάδας.

ΓΓ ΑΚΕΛ: Αδιέξοδες οι πολιτικές της ΕΕ

Αδιέξοδες χαρακτήρισε εκ νέου τις πολιτικές της ΕΕ σε ό,τι αφορά την οικονομία ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, λέγοντας ότι υπάρχει σε αυτό το θέμα ταύτιση απόψεων με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στάθηκε ειδικότερα στα ζητήματα της οικονομίας, αναφέροντας ότι οι προσεγγίσεις του ΑΚΕΛ και της κ. Κωνσταντοπούλου είναι ταυτόσημες, «ότι δηλαδή οι πολιτικές αυτές οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη είναι αδιέξοδες και ότι θα πρέπει η ΕΕ να διαφοροποιήσει τις πολιτικές της προσεγγίσεις αν θέλει πραγματικά να υπάρξει ανάπτυξη στην ΕΕ και ένα καλύτερο μέλλον για τους ευρωπαϊκούς λαούς».

Πρόεδρος ΕΔΕΚ: Η στήριξη προς την Ελλάδα όχι με διακηρύξεις αλλά με πράξεις

H στήριξη της κυπριακής κυβέρνησης προς την Ελλάδα και τα ελληνικά αιτήματα τα οποία η Αθήνα θέτει προς την ΕΕ δεν θα πρέπει να εκφράζεται με διακηρύξεις αλλά στην πράξη, ανοίγοντας και η ίδια κεφάλαια προς συζήτηση έτσι ώστε να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος.

Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως η αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ προσέφερε ως δώρο στην Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων το πόρισμα της Επιτροπής για το Φάκελο της Κύπρου, εξηγώντας πως αυτή η ενέργεια αποτελούσε καθήκον «από τη στιγμή που οι προκάτοχοι της κ. Κωνσταντοπούλου δεν είχαν αποδεχτεί» να τους επισκεφτούν και να τους παραδώσουν επίσημα το πόρισμα αυτό της κυπριακής Βουλής.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ακόμη πως στο πλαίσιο της συνάντησης τέθηκαν προς την κ. Κωνσταντοπούλου ορισμένα ζητήματα, κάποια οικονομικής φύσης και κάποια πολιτικής φύσης, όπως εξήγησε. Σε ό,τι αφορά τα θέματα πολιτικής φύσης, είπε πως πέρα από τη συνδιαμόρφωση της ενιαίας εθνικής πολιτικής, χρήζει άμεσης προτεραιότητας η υλοποίηση της απόφασης του Καΐρου, για την οριοθέτηση της ΑΟΖ Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου.

Ανέφερε ακόμη πως η κυπριακή κυβέρνηση, την υποστήριξη προς τα ελληνικά αιτήματα στο πλαίσιο επαναδιαπραγμάτευσης του Μνημονίου αλλά ενδεχομένως και των αιτημάτων τα οποία η ελληνική κυβέρνηση θέτει προς την ΕΕ, δεν θα πρέπει να την εκφράζει με διακηρύξεις αλλά στην πράξη ανοίγοντας και η ίδια κεφάλαια προς συζήτηση έτσι ώστε να ενισχύσει τις ελληνικές θέσεις.

Το πρώτο, όπως είπε, έχει να κάνει με το θέμα των ημικρατικών οργανισμών. «Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών. Παραμένουμε σταθεροί στη θέση μας για μετοχοποίηση και το κράτος να έχει τον ισχυρό εποπτικό έλεγχο και το πλειοψηφικό πακέτο» δήλωσε.

Το δεύτερο, πρόσθεσε, είναι το θέμα των εκποιήσεων όπου «θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες προτάσεις και πρόνοιες για τη διαφύλαξη της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και οι εγγυητές θα πρέπει να απαλλαγούν από οποιαδήποτε ευθύνη έναντι των τραπεζών».

Και ένα τρίτο θέμα, συμπλήρωσε, είναι αυτό της παραχώρησης ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπου η Κύπρος θα πρέπει να εξαιρεθεί από τους όρους που έχουν τεθεί για τις θετικές αξιολογήσεις και αυτό γιατί η Κύπρος είναι μια χώρα με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Οικονομία και Κυπριακό συζήτησαν με τον Πρόεδρο του ΕΥΡΩΚΟ

«Ανταλλάξαμε απόψεις για τα θέματα της οικονομίας και την προσπάθεια της Ελλάδας την οποία εμείς στηρίζουμε αλλά και για το Κυπριακό» δήλωσε εξερχόμενος από τη συνάντηση ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης.

«Ιδιαίτερα τονίσαμε ότι μέσα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες είναι πολύ πιθανό κάποιοι άσπονδοι φίλοι της Κύπρου να προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν την κακή οικονομική κατάσταση για μια λύση του Κυπριακού στη βάση του Σχεδίου Ανάν ή με κάποιες παραμορφώσεις» πρόσθεσε.

Οικονομία και Κυπριακό στη συνάντηση Οικολόγων

Η οικονομία και οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας σε ό,τι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα, όπως επίσης και το Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης.

Ανέφερε επίσης ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και ότι παρουσίασε τη θέση του Κινήματος Οικολόγων για τις εξελίξεις στο Κυπριακό και τη βάση λύσης του Κυπριακού, αλλά και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων για θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης και θέματα περιβάλλοντος για τα οποία, όπως εξήγησε, υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και από την πλευρά της κ. Κωνσταντοπούλου.

Δήλωσε τέλος ότι συμφώνησαν να συνεχίσουν τις επαφές και τη συνεργασία, στο πλαίσιο και της επερχόμενης επίσκεψης αντιπροσωπείας του Κινήματος στη Βουλή των Ελλήνων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή