Τη Δευτέρα η λίστα στις Βρυξέλλες

Τη Δευτέρα η λίστα στις Βρυξέλλες

2' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα πλέγμα μεταρρυθμίσεων, που συνδυάζει παραμέτρους των προγραμματικών δεσμεύσεων του ΣΥΡΙΖΑ και την προσπάθεια να ικανοποιηθούν «πάγιες εμμονές της Ευρώπης», όπως αναφέρει ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος, συμπληρώνει η κυβέρνηση τη λίστα που θα παρουσιάσει προς τους εταίρους. Στα μέτρα από τα οποία η κυβέρνηση προσδοκά να εισρεύσει χρήμα στα ταμεία (ρύθμιση για ληξιπρόθεσμες, μέτρα για πάταξη φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής, φορολόγηση μεγάλου πλούτου, αντιμετώπιση διαφθοράς και λαθρεμπορίου) προστίθενται αυτές οι μεταρρυθμίσεις και η λίστα πρόκειται να παρουσιαστεί στους εταίρους το αργότερο την προσεχή Δευτέρα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα συμπεριλαμβάνονται οι ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, που, όπως επισημαίνουν από την κυβέρνηση, αναγνωρίσθηκε ως προτεραιότητα στη σύνοδο κορυφής της περασμένης εβδομάδας. Επιπλέον, μεταρρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την αποκατάσταση καλύτερων συνθηκών στο περιβάλλον της απασχόλησης, όπως τα προγράμματα απασχόλησης, η αναμόρφωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων εργασίας, εργασιακές ρυθμίσεις για επιμέρους αγορές με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και η πολιτική του ΟΑΕΔ.

Ενα δεύτερο πακέτο μεταρρυθμίσεων αφορά το επιχειρηματικό περιβάλλον (Business Environment), όπου έχουν ενσωματωθεί οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί για την απλοποίηση διαδικασιών αδειοδότησης επιχειρήσεων, για τα λεγόμενα «κλειστά επαγγέλματα», τη ρύθμιση του ανταγωνισμού, την ενσωμάτωση ευρωπαϊκών οδηγιών για τις μεταφορές και την ενέργεια.

Σε ξεχωριστή ενότητα έχουν συμπεριληφθεί οι μεταρρυθμίσεις για τον χρηματοπιστωτικό τομέα, την αντιμετώπιση ζητημάτων όπως τα «κόκκινα» δάνεια, με πρόβλεψη για τη λειτουργία κυβερνητικής επιτροπής αντιμετώπισης του ιδιωτικού χρέους.

Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι η λίστα των μέτρων – μεταρρυθμίσεων που θα παρουσιαστεί στους εταίρους δεν συμπεριλαμβάνει αλλαγές στο συνταξιοδοτικό και δεν αφορά περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή. Ο κ. Γ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε χθες (Ρ/Σ ΒΗΜΑ) σε «ένα σχέδιο που περιλαμβάνει τις βασικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες αποσκοπούν στο να μπορέσει να πάρει ανάσα η ελληνική κοινωνία, στο πλαίσιο της πολιτικής που θέλουμε να εκπονήσουμε για τους υπόλοιπους περίπου δυόμισι μήνες μέχρι τον Ιούνιο» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να λάβουμε επιπλέον μέτρα, τα οποία να επηρεάζουν το εισόδημα των Ελλήνων», ότι «δεν συζητάμε αυξήσεις ορίων ηλικίας μέχρι τα 67» και ότι η κυβέρνηση έχει ετοιμάσει ένα σχέδιο μεταρρυθμίσεων σε σχέση με το φορολογικό πλαίσιο «ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη απόδοση και μεγαλύτερη εισπραξιμότητα εσόδων». Αναφορικά με τη συζήτηση για διαφορετικό ΦΠΑ στα νησιά, τόνισε ότι «δεν είναι στους σκοπούς της κυβέρνησης να μιλήσει για άλλες κλίμακες στον συντελεστή ΦΠΑ».

Εν τω μεταξύ, αναφορικά με το κείμενο της παράτασης της δανειακής σύμβασης και τις σχετικές δηλώσεις του κ. Αντ. Σαμαρά, ο κ. Σακελλαρίδης δήλωσε ότι το κείμενο έχει αναρτηθεί στο Διαδίκτυο από το τέλος Φεβρουαρίου. Ο υπουργός Επικρατείας Ν. Παππάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του κ. Ευ. Μεϊμαράκη στη Βουλή, ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να φέρει προς κύρωση στη Βουλή την παράταση της δανειακής σύμβασης, καθώς, όπως είπε, δεν υπάρχει καμιά σχετική διεθνής απαίτηση από τη χώρα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή