Ευ. Βενιζέλος: η αφαίρεση των 11 δισ. από το ΤΧΣ συνεπάγεται ευθύνες

Ευ. Βενιζέλος: η αφαίρεση των 11 δισ. από το ΤΧΣ συνεπάγεται ευθύνες

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ζήτημα όχι μόνο λαθών αλλά και ευθυνών της κυβέρνησης θέτει ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην ελληνική οικονομία η υπογραφή της τετράμηνης παράτασης με τους εταίρους της 27ης Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση υπέγραψε το ίδιο κείμενο με την προηγούμενη, με την προσθήκη ενός, όπως λέει, εξαιρετικά σκληρού όρου: «Τους πήραν μέσα από τα χέρια τα 11 δισ. του αποθεματικού του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), την ώρα που η χώρα έχει οξύτατες ταμειακές ανάγκες». Ο κ. Βενιζέλος προσθέτει ότι «τώρα η κυβέρνηση εκλιπαρεί να πάρει πίσω το 1,2 δισ. που λέει ότι έδωσε παραπάνω».

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποδίδει την ευθύνη για την αφαίρεση των 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ στην κυβέρνηση και αμφισβητεί την ευθυκρισία των αρμόδιων υπουργών και του Μεγάρου Μαξίμου. Επισημαίνει, μάλιστα, ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν για ανακεφαλαιοποίηση και εκκαθάριση τραπεζών «όχι με τους παλιούς ειδικούς όρους» των δύο προηγούμενων σχετικών διαδικασιών, αλλά «με τους νέους, σκληρούς όρους». Και υπογράμμισε ότι βάσει της νέας κοινοτικής οδηγίας, η όποια αξιοποίηση των 11 δισ. δεν μπορεί να γίνει παρά μόνον έπειτα από τη σχετική άδεια και πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Επί τούτου, από τη Χαρ. Τρικούπη σχολιάζουν, ακόμη, ότι επί της ουσίας τα 11 δισ. του ΤΧΣ επιστράφηκαν στον EFSF «χωρίς να διασφαλισθεί ότι θα χρησιμοποιηθούν, αν προκύψει ανάγκη, για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δηλαδή για την προστασία των Ελλήνων καταθετών».

Ο κ. Βενιζέλος επαναλαμβάνει, επίσης, την αιχμή ότι η τετράμηνη παράταση εγκρίθηκε «χωρίς νομοθετική εξουσιοδότηση» και συνιστά συνέχιση του Μνημονίου και των αναθεωρήσεών του. Από τη Χαρ. Τρικούπη επισήμαιναν, επιπλέον, χθες, ότι «η κυβέρνηση παριστάνει μέσα τη σκληρή, ενώ στις διεθνείς επαφές της παραπαίει μεταξύ αυτάρεσκης αφέλειας και εναγώνιου εξευμενισμού, μπας και καλύψει κάποια επείγουσα ταμειακή ανάγκη, χωρίς να αναλάβει συγκεκριμένες δεσμεύσεις». Από το ΠΑΣΟΚ ζητούν από την κυβέρνηση, ακόμη και αυτή τη στιγμή, να καταθέσει στη Βουλή το επίσημο, υπογεγραμμένο κείμενο μεταξύ Ελλάδος και των πιστωτών της, «για να το δουν επιτέλους οι βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας». Στη Χαρ. Τρικούπη τονίζουν ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι εξαιρετικά προσεκτική, διότι οι όποιες πηγές παροχής ρευστότητας έχουν ουσιαστικά κλείσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή