Τσίπρας: «Επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία»

Τσίπρας: «Επανεκκίνηση των σχέσεων με τη Ρωσία»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο επίκεντρο του κυβερνητικού ενδιαφέροντος βρίσκεται η επικείμενη επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, στις 8 Απριλίου, καθώς τόσο ο κ. Αλ. Τσίπρας όσο και η κυβέρνηση συνολικά φιλοδοξούν να προσδώσουν χαρακτηριστικά ιστορικής επίσκεψης που θα σηματοδοτήσει μια νέα σελίδα στην εξωτερική πολιτική της χώρας και στις διμερείς σχέσεις.

Η επίσκεψη του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παν. Λαφαζάνη και η ανακοίνωσή του για τη διέλευση του αγωγού Turkish Stream από την Ελλάδα, όχι μόνο ήταν σε γνώση του πρωθυπουργού, αλλά είχε και τη συγκατάθεσή του. Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο Πούτιν αναμένεται να δοθεί πανηγυρικός τόνος σε αυτή τη συνεργασία, ενώ οι θέσεις που ανέπτυξε ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξή του στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ προφανώς ικανοποιούν τη Μόσχα. Οπως δήλωσε, υπάρχουν μεγάλες δυνατότητες αναβάθμισης των ελληνορωσικών σχέσεων, ενώ δίνοντας το στίγμα της διπλωματικής παραμέτρου της επίσκεψης στη Μόσχα, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ελλάδα μπορεί να καταστεί γέφυρα μεταξύ Δύσης και Ρωσίας.

«Βρισκόμαστε σε γεωπολιτική κατάσταση ιδιαίτερης έντασης, υπάρχουν κοινές προκλήσεις και χρειάζεται να δούμε πώς θα τις αντιμετωπίσουμε», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας την πλήρη συμμετοχή της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό σύστημα ασφάλειας, και επίσης τόνισε την ανάγκη συνεργασίας στην οικονομία, την ενέργεια, το εμπόριο, την αγροτική παραγωγή.

Υποστηρίζοντας τις αποφάσεις του Μινσκ και την ανάγκη επίλυσης της ουκρανικής κρίσης, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. απευθύνθηκε στους ομολόγους του και τους ρώτησε: «Πείτε μου, πώς φαντάζεστε τη νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη; Τη φαντάζεστε με τη Ρωσία στην απέναντι πλευρά ή με τη Ρωσία σε διαδικασία διαλόγου και αλληλοκατανόησης;». «Δεν πήρα απάντηση από πολλούς», είπε ο κ. Τσίπρας, προβάλλοντας τη δική του άποψη ότι «η νέα αρχιτεκτονική ασφάλειας στην Ευρώπη πρέπει να συμπεριλαμβάνει και τη Ρωσία». Για ακόμη μία φορά ο πρωθυπουργός εξέφρασε την αντίθεσή του στις κυρώσεις της Ε.Ε. κατά της Ρωσίας.

Αναπτύσσοντας την οπτική του για τις διμερείς σχέσεις ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για την ανάγκη «επανεκκίνησης», καθώς, όπως είπε, τα τελευταία χρόνια οι σχέσεις με τη Ρωσία βρίσκονταν σε «παγωμένη κατάσταση». «Δεν γνωρίζω», είπε χαρακτηριστικά, «εάν έμοιαζαν με τον χειμώνα στη Σιβηρία, ωστόσο ήταν χειμώνας και τώρα ζούμε την άνοιξη και πρέπει αυτήν την άνοιξη να την υποστηρίξουμε, ώστε να υπάρξει πραγματική ανάπτυξη των σχέσεών μας». Δήλωσε, επίσης, ότι η επανεκκίνηση των διμερών σχέσεων «θα δώσει νέα ώθηση στις ελληνορωσικές σχέσεις, οι οποίες έχουν πολύ βαθιές ρίζες στην Ιστορία και σφυρηλατήθηκαν στον κοινό αγώνα των λαών μας». Εκτός από τη συνάντησή του στο Κρεμλίνο με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Ντ. Μεντβέντεφ, τον Πατριάρχη Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλο, ενώ θα μιλήσει σε πανεπιστήμιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή