Ερωτήματα από ΠΑΣΟΚ για την παράλειψη της περιόδου 2004 – 2009

Ερωτήματα από ΠΑΣΟΚ για την παράλειψη της περιόδου 2004 – 2009

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως απόδειξη αδιεξόδου της κυβέρνησης αντιμετωπίζουν στη Χαρ. Τρικούπη τη μορφή της πρότασης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής με έργο την αναζήτηση πολιτικών ευθυνών κατά την περίοδο από το 2009 και έπειτα. Οι συνεργάτες του κ. Ευ. Βενιζέλου υποδέχονται, όπως αναφέρουν, την πρόταση «με χαρά» και επισημαίνουν ότι καλό θα ήταν η επιτροπή να συνεδριάζει διαρκώς προκειμένου να συμπεριλάβει και την πορεία προς το τρίτο Μνημόνιο που εκτιμούν πως θα υπογράψει τον Ιούνιο η κυβέρνηση. Κατηγορούν τον ΣΥΡΙΖΑ ότι εσκεμμένως αφήνει εκτός εξεταστικής επιτροπής την περίοδο 2004-2009, στο πλαίσιο «συμφωνιών ασυλίας» που υπέγραψε με «μερίδα της ελληνικής Δεξιάς».

Ο ίδιος ο κ. Βενιζέλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε χθες στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, δήλωσε ότι «υπάρχει προσπάθεια προστασίας του κ. Κ. Καραμανλή και της κυβέρνησής του». Από τη Χαρ. Τρικούπη επισημαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ αναμένει τη συζήτηση με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς, σε κάθε περίπτωση, η κυβέρνηση θα πρέπει να επιτύχει να διαχωρίσει την υπογραφή του Μνημονίου από τα αίτια που την προκάλεσαν. Επίσης, πηγές της Χαρ. Τρικούπη ανέφεραν ότι θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η αναζήτηση ευθυνών σε πρόσωπα τα οποία ήταν στο ΠΑΣΟΚ το 2009 και σήμερα, χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ, στελεχώνουν κρατικές θέσεις. Ανέφεραν, μάλιστα, ως παράδειγμα την κ. Λούκα Κατσέλη, νυν πρόεδρο της Εθνικής Τράπεζας και υπουργό Οικονομίας κατά την πρώτη περίοδο της κυβέρνησης του κ. Γ. Παπανδρέου το 2009-2010 και υπουργό Εργασίας μεταξύ 2010 και 2011. Από τη Χαρ. Τρικούπη τονίζουν ότι υπάρχουν και άλλα πρόσωπα στην κυβέρνηση που εκείνη την περίοδο είχαν επαφή με το πρωθυπουργικό γραφείο και η εξεταστική επιτροπή ίσως αναδείξει τον ρόλο τους.

Στο περιβάλλον του κ. Βενιζέλου υπάρχει η άποψη ότι η κυβέρνηση, εν πολλοίς, λαμβάνει αυτή την απόφαση στη συγκεκριμένη χρονική στιγμή προκειμένου να αποσπάσει την προσοχή της κοινής γνώμης από το αδιέξοδό της στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους και δανειστές της. Αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι η κυβέρνηση θέλει να μετατρέψει τη Βουλή σε «αρένα», ώστε να συντηρεί ένα συγκρουσιακό κλίμα στο εσωτερικό, προκειμένου να κρύψει την υποχώρηση που προεξοφλούν πως θα υποχρεωθεί να πραγματοποιήσει στο εξωτερικό.

Χθες, επίσης, σχεδόν το σύνολο της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ (12 από τους 13) κατέθεσαν ερώτηση προς τους κ. Γ. Βαρουφάκη και Ν. Παππά, από τους οποίους ζητούν διευκρινίσεις για την υπό διαμόρφωση πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά ρύθμιση-εξπρές για χρέη προς το Δημόσιο από οφειλέτες που το έχουν ζημιώσει μη καταβάλλοντας φόρους. Λένε ότι η ρύθμιση χαρίζει «πρόστιμα και πρόσθετους φόρους εκατ. ευρώ για διακεκριμένες, προκλητικές και ιδιάζουσες πράξεις φοροδιαφυγής».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή