«Κίνημα γραβάτας» διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

«Κίνημα γραβάτας» διχάζει τον ΣΥΡΙΖΑ

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό ομαλές συνθήκες, η παρένθετη συζήτηση  σε πρόσφατη σύσκεψη για τα μείζονα θέματα, στο Μέγαρο Μαξίμου,θα προσομοιωνόταν με το φαιδρό, το ευχάριστο. Κι όμως. Ηταν η πρώτη φορά που μια συζήτηση για γραβάτες, μεταξύ τυρού και αχλαδιού, πολιτικοποιήθηκε στο έπακρο, αναδείχθηκαν στρατόπεδα, και  αντιπαλότητες δέθηκαν κόμπο. Σύμφωνα με  απολύτως εξακριβωμένες πληροφορίες, εκκινώντας από την «υπόθεση» Γ. Κατρούγκαλου, και την «στυλιστική του, μεγαλοαστική, άποψη που πολλούς συντρόφους ενόχλησε», κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, έθεσε το θέμα της ενδυματολογικής διχοστασίας, εντός και εκτός συνόρων.

Ο ίδιος παράγων, με άποψη βαρύνουσα, είπε ευθέως ότι η εμμονή του πρωθυπουργού στην αποχή (από την γραβάτα) με κραυγαλέα σημειολογικό μήνυμα, δυσχεραίνει περαιτέρω την σύγκλιση με τους θεσμούς, καθώς «ξέρεις Αλέξη», αυτοί οι συντηρητικοί «κάνουν την τρίχα τριχιά» και μήπως «να τους βγούμε από αριστερά, να φοράμε γραβάτες, δείχνοντας  ακόμα και έτσι την πρόθεσή μας για  έναν έντιμο συμβιβασμό;».

Εκεί, παρενέβη άλλος υπουργός, με μακρά ιστορία στους αγώνες της αριστεράς, περιγράφοντας το ζιβάγκο το Ανδρέα Παπανδρέου «που τόσα πολλά  σήμαινε για τον ελληνικό λαό».  αλλά «όταν ήρθε στην εξουσία, το έβαλε στο συρτάρι με τις ναφθαλίνες». Η απάντηση ήρθε από νεαρότερο στέλεχος που επισήμανε «με το ζιβάγκο ψηφίστηκε, με τη  γραβάτα κυβέρνησε τόσα χρόνια…»  Ηρθε η ώρα να μιλήσει κορυφαίος υπουργός, που χαίρει αποδοχής από το ευρύτερο φάσμα της κοινωνίας για να βάλει τα πράγματα σε μια ορθολογική βάση. «Αλέξη», «μπορεί να δείχνει ελαφρύ το ζήτημα, αλλά κάποιοι σύντροφοι, εμάς που φοράμε γραβάτα, για λόγους προσωπικής επιλογής και αισθητικής, βρε αδελφέ, μας κατηγορούν για  ρεβιζιονισμό. Ελεος! Ας μη διχαστούμε και για τις γραβάτες. Εγώ και σε όποιον αρέσει θα φοράω και θα προτρέπω και συντρόφους να απενοχοποιηθούν..».

Και ακολούθησε η βόμβα. Ετερος υπουργός αλλά  με γνώση των διαδρόμων των Βρυξελλών αποκάλυψε τον «σκοτεινό» ρόλο του Ματέο Ρέντσι, του Ιταλού πρωθυπουργού, διπλωματικώς  φίλα προσκείμενου στον κ. Αλέξη Τσίπρα, όμορο ηλικιακά, όταν  δώρισε στον ελληνα ομόλογό του μια εξαιρετικής ποιότητας γραβάτα.« Πρόεδρε»-ήταν ο μόνος στην εν λόγω σύσκεψη που τον αποκάλεσε πρόεδρε- «η κίνηση ήταν συμβολική, αλλά ο Ματέο σου έστειλε μήνυμα εκ μέρους  των  «σκληρών» της Ευρωζώνης». «Φόρα γραβάτα, οι θεσμοί δεν ζητούν πολλά, ρίξε νερό στο κρασί σου και θα τα βρούμε…»

Ο κ. Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός,  ευφυώς, εξεπλάγη αρχικώς, αλλά έκανε άλμα προς τα εμπρος. Φέρεται ειπών, με ενωτική δόση χιούμορ:«Γραβάτες εσωτερικού, γραβάτες εξωτερικού, ρούχα και πολιτική, ας το συζητήσουμε ρε παιδιά στην κοινοβουλευτική ομάδα.  Κι αν χρειαστεί ψηφίζουμε…» Δεν γέλασαν όλοι.

Κ.Λ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή