Αντ. Σαμαράς: Ορόσημο, ο μήνας Ιούνιος

Αντ. Σαμαράς: Ορόσημο, ο μήνας Ιούνιος

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καταιγιστικές εξελίξεις, το επόμενο διάστημα, που θα καταστήσουν εκ νέου τη Ν.Δ. και τον ίδιο πρωταγωνιστές, προέβλεψε ο κ. Αντ. Σαμαράς κατά τη διάρκεια του δείπνου που είχε με ένδεκα νεοεκλεγέντες βουλευτές του κόμματος.

Ο κ. Σαμαράς εμφανίστηκε βέβαιος για τη δικαίωση της Ν.Δ. και των πεπραγμένων της στην κυβέρνηση, έθεσε ως ορόσημο τον προσεχή Ιούνιο, όταν κατά την άποψή του θα πρέπει να υπογραφεί νέο Μνημόνιο από την κυβέρνηση Τσίπρα, ενώ εκτίμησε ότι μέχρι τότε οι πολίτες θα ξεπεράσουν την άρνησή τους να δουν το αποτέλεσμα των επιλογών τους. Σε αυτό το σημείο της συζήτησης με τους Νίκη Κεραμέως, Κ. Αχ. Καραμανλή, Γ. Κουμουτσάκο, Ανδ. Κατσανιώτη, Θ. Φορτσάκη, Β. Οικονόμου, Κ. Βλάση, Αναστ. Δημοσχάκη, Β. Γιόγιακα, Χρ. Μπουκώρο και Γ. Αντωνιάδη, παρόντος και του κ. Κ. Μπούρα, ακούστηκε το παράδειγμα Σαρκοζί στη Γαλλία και η αναφορά στο «come back» του πρώην Γάλλου προέδρου. Κάποιοι εκ των βουλευτών εμφανίστηκαν βέβαιοι για τη δυνατότητα ολικής επιστροφής του κ. Σαμαρά, άλλοι εξέφρασαν επιφυλάξεις, ενώ ακούστηκε και η φράση «πρόεδρε, εάν επιμείνουμε στην αριστερή παρένθεση, θα είμαστε και πάλι εδώ σε δύο χρόνια να λέμε τα ίδια».

«Ανοίγματα»

Η μακρά συζήτηση, άνω των 3 ωρών, με τους βουλευτές, επεκτάθηκε στα εσωκομματικά, με τον κ. Σαμαρά να κρατά σημειώσεις των παρατηρήσεων των βουλευτών, να πραγματοποιεί ανοίγματα και, όπως σημείωναν εκ των παρισταμένων, να επιβεβαιώνει ότι ουδεμία διάθεση έχει να εγκαταλείψει το κόμμα. Ερωτηθείς για την άρνηση Κουβέλη, ο κ. Σαμαράς φέρεται να σχολίασε: Εάν σε κάποιον προτείνεται να γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η εναλλακτική του είναι να πάρει 0,7% στις εκλογές (σ.σ.: παρενέβη ο κ. Β. Οικονόμου θυμίζοντας το 0,49% που έλαβε η ΔΗΜΑΡ στις κάλπες), «κρίνετε εσείς τι συνέβη».

Παράλληλα με τη σκληρή κριτική έναντι της κυβέρνησης, η Συγγρού επιχειρεί να διαμορφώσει γραμμή ισορροπίας έναντι της πρωτοβουλίας της κυβέρνησης να συγκροτήσει εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο. Η υπόθεση λαμβάνει και εσωκομματικές διαστάσεις, καθώς σειρά «καραμανλικών» στελεχών δεν έκρυβαν χθες την ενόχλησή τους για την επιλογή της ηγεσίας της Ν.Δ. να μην απαντήσει στην επίθεση που εξαπέλυσε (μέσω του ΣΚΑΪ) ο κ. Ευ. Βενιζέλος στη διακυβέρνηση Κ. Καραμανλή. Παρά το γεγονός ότι συνεργάτες του κ. Σαμαρά κάνουν λόγο για πλήρη κάλυψη της παράταξης και του πρώην πρωθυπουργού, υπάρχει η υποψία ότι θα αφεθεί το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου να οδηγήσει τη συζήτηση στην προ των εκλογών του 2009 περίοδο. Ενδεικτική είναι η ανακοίνωση του κ. Νικ. Κακλαμάνη ο οποίος δήλωσε έκπληκτος για «τη σιωπή της Ν.Δ. έναντι της επίθεσης Βενιζέλου εναντίον του προέδρου Κώστα Καραμανλή».

Μια πρόταση που υπερβαίνει την αντιπαράθεση περί Εξεταστικής κατέθεσε εξάλλου προς τον πρωθυπουργό, την πρόεδρο της Βουλής και τους αρχηγούς των κομμάτων η κ. Ντόρα Μπακογιάννη. Προτείνει τη σύσταση Επιτροπής Διεθνώς Αναγνωρισμένων Οικονομολόγων που θα απαρτίζεται από διακεκριμένους επιστήμονες, όπως π.χ. τον καθηγητή Χρ. Πισσαρίδη, με αντικείμενο τη μελέτη των οικονομικών πολιτικών της τελευταίας πενταετίας, το πόρισμα της οποίας, όπως λέει, θα μπορούσε να αποτελέσει βάση για να προχωρήσει η Βουλή στα όποια επόμενα βήματα κριθούν αναγκαία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή