ΠΑΣΟΚ: Μέτρα φέρνει η λίστα Βαρουφάκη

ΠΑΣΟΚ: Μέτρα φέρνει η λίστα Βαρουφάκη

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως προπομπό αυστηρών δημοσιονομικών μέτρων αντιμετωπίζουν από τη Χαρ. Τρικούπη τη λίστα που παρουσίασε ο κ. Γ. Βαρουφάκης στο Euroworking Group. Από το ΠΑΣΟΚ τονίζουν ότι τα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση προς τους εταίρους και δανειστές ουσιαστικά ανατρέπουν «το θεμέλιο όλης της έως τώρα επιχειρηματολογίας του κ. Τσίπρα, σύμφωνα με την οποία πρέπει να μειωθεί αισθητά το ύψος το επιδιωκόμενου, για το 2015 και τα επόμενα χρόνια, πρωτογενούς πλεονάσματος».

Τονίζουν, χαρακτηριστικά, ότι η κυβέρνηση αποδέχεται ως στόχο πρωτογενούς πλεονάσματος ποσοστό άνω του 3%. Προκειμένου, λένε, να επιτευχθεί ο στόχος αυτός, τα μέτρα που θα προτείνει η κυβέρνηση θα πρέπει να αντιστοιχούν σε ποσά που οφείλει να μεταφέρει στους εταίρους της σε απόλυτους αριθμούς. Από τη Χαρ. Τρικούπη διερωτώνται αν η συγκεκριμένη εξέλιξη αποτελεί «συνειδητή αλλαγή στάσης» που θα οδηγήσει «αναγκαστικά» σε εισπρακτικά μέτρα, καθώς «τους τρεις τελευταίους μήνες επιδεινώθηκαν όλα τα μεγέθη», ή συνιστά «ακόμη μία επιπολαιότητα της “ακαταπόνητης διαπραγμάτευσης” που απλώς τρώει πολύτιμο εθνικό χρόνο και τις σάρκες της πραγματικής οικονομίας».

Στη Χαρ. Τρικούπη θεωρούν ότι για ακόμη μία φορά οι χειρισμοί του κ. Γ. Βαρουφάκη οδήγησαν σε σύγχυση σχετικά με το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος. Σε ένα μάλλον σκωπτικό σχόλιο, το γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ διερωτάται γιατί ο κ. Βαρουφάκης δεν ήταν τόσο σαφής όσο «στο πολυσέλιδο και αναλυτικό κείμενό του στα αγγλικά που υπέβαλε στην τρόικα/Brussels Group».

Στο πλαίσιο της συνολικής κριτικής που ασκεί το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση, περιλαμβάνεται και το σχέδιο νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης. Στη Χαρ. Τρικούπη το εκλαμβάνουν ως «απόδειξη μιας ιδεοληπτικής, δήθεν προοδευτικής, αλλά κατά βάθος συντηρητικής προσέγγισης που απευθύνεται σε ένα περιορισμένο ακροατήριο». Μιλούν για «ισοπεδωτική προσπάθεια αποφυλάκισης κρατουμένων», η οποία αποτυπώνεται δίχως να περιλαμβάνει τις πρόνοιες του Συμβουλίου της Ευρώπης. Κάτι που, όπως αναφέρουν, τελικώς «παράγει ανασφάλεια για την πλειονότητα της κοινωνίας». Η ανασφάλεια, αναφέρουν, πολλαπλασιάζεται από τις διαβεβαιώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ σε «πάσης φύσεως καταληψίες, εισβολείς και εν γένει αυτοαποκαλούμενους αντεξουσιαστές, αλλά και σε έγκλειστους στις φυλακές» ότι θα αποφυλακιστούν διάφοροι ποινικοί κρατούμενοι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή