Επίτιμος διδάκτορας ανακυρήχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος

Επίτιμος διδάκτορας ανακυρήχθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλος

2' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με κάθε λαμπρότητα αναγορεύθηκε σε Επίτιμο Διδάκτορα της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, ο 7ος Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Όπως τόνισε στην αγόρευσή του ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου καθηγητής, Κώστας Γουλιάμος «υπήρξε ευτυχής συγκυρία για το Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου που συνδέθηκε εξ αρχής με τον σημερινό Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, αφού με την ιδιότητα του Καθηγητή της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δίδαξε σε εργαστήρια και συμμετείχε σε ημερίδες που οργάνωσε το Πανεπιστήμιο».

Το σκεπτικό της Συγκλήτου για την αναγόρευση σε Επίτιμο Διδάκτορα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι ο σημερινός Πρόεδρος – ένας από τους διαπρεπέστερους καθηγητές νομικών σπουδών σε Ελλάδα και  Ευρώπη, με πολυσχιδές και πολύτροπο συγγραφικό έργο – έχει συνεισφέρει σημαντικά ως πανεπιστημιακός δάσκαλος στην εκπαίδευση, ενώ έχει επιδείξει έντονη όσο και πολυετή πολιτική δράση.

Το Laudatio του τιμωμένου έκανε ο Πρόεδρος του τμήματος Νομικής καθηγητής Ιάκωβος Φαρσεδάκης ο οποίος εξήρε την ακαδημαϊκή και πολιτική διαδρομή του Προκόπη Παυλόπουλου μέχρι το ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Ο κ. Φαρσεδάκης υπογράμμισε πως «ο καθηγητής Παυλόπουλος είναι ο Δάσκαλος που για τη συνολική επιστημονική του συγκρότηση και τη συμβολή του στην προαγωγή του Δικαίου αποτελεί για τους νέους, πρότυπο ήθους και σεμνότητας».

Στο κατάμεστο Πολιτιστικό Κέντρο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου εντυπωσίασε η αντιφώνηση του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του εξήρε το ποιοτικό  έργο που επιτελείται στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Υπογράμμισε ότι με ιδιαίτερη τιμή αποδέχεται τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα αφού ως διδάσκων σε ημερίδες και εργαστήρια του τμήματος Νομικής διαπίστωσε την ποιότητα σπουδών που διακρίνει το Τμήμα Νομικής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το θέμα της ομιλίας του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλου ήταν «Στις Ρίζες του Ευρωπαϊκού Νομικού Πολιτισμού: Από το “Γενικό Συμφέρον” στην “Res Publica”». Ο Πρόεδρος καταλήγοντας τόνισε ότι: «Θα αγωνίζομαι για να ξαναβρεί η Ευρώπη τις ρίζες της. Και αυτό που σας λέγω δεν είναι αντιευρωπαϊσμός ούτε καν ευρωσκεπτικισμός αλλά δέχομαι ότι είναι ευρω-αγωνία. Ναι έχω αγωνία για την Ευρώπη. Αυτή την Ευρώπη που μας κληροδοτήσαν αυτοί που την δημιούργησαν και την οποία εμείς πρέπει να στηρίξουμε. Αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να πάμε με το ρεύμα, επειδή κάποιοι το επιβάλλουν και μάλιστα ένα ρεύμα όπως εκείνο του νεοφιλελευθερισμού που δεν έχει καμιά σχέση με τις αρχές και τις αξίες πάνω στις οποίες η Ευρώπη θεμελιώθηκε. Να γιατί αυτές οι δυο έννοιες που σας ανάλυσα μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αν ποτέ αποδεχόμασταν ότι είναι δημόσιο συμφέρον το ταμειακό συμφέρον του κράτους εν ονόματι της μείωσης των ελλειμμάτων απλώς και μόνο τότε θα είχαμε χάσει την ουσία του πολιτισμού για τον οποίο γενιές αγωνίστηκαν και κυρίως ενός πολιτισμού που αποτελεί την βάση μιας παγκόσμιας κληρονομιάς».

Την τελετή αναγόρευσης τίμησαν με την παρουσία τους πλήθος κόσμου. Εκ μέρους του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστας Καδής, ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης κ. Ιωνάς Νικολάου και ο υπουργός Άμυνας κ. Χριστόφορος Φωκαϊδης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας κ. Νίκος Κοτζιάς, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Εισαγγελέας κ. Κώστας Κληρίδης, εκ μέρους του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος, ο Μητροπολίτης Κύκκου και Τυλληρίας Νικηφόρος, ο πρέσβης της Κύπρου στην Ελλάδα, Κυριάκος Κενεβέζος και ο Αρχηγός ΓΕΕΦ Γεώργιος Μπασιακούλης, βουλευτές, εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων, ακαδημαϊκοί άλλων πανεπιστημίων κα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή