Διεργασίες για Turkish Stream

2' 32" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο την υιοθέτηση κοινής δήλωσης προθέσεων που θα αφορά τη συνεργασία στον ενεργειακό τομέα και ειδικότερα τη συμμετοχή τους στο ρωσικό σχέδιο κατασκευής του αγωγού Turkish Stream, χωρίς όμως να τον κατονομάζουν ρητά, οι υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας, της Τουρκίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Ουγγαρίας, θα συναντηθούν την προσεχή Τρίτη στη Βουδαπέστη, με επίσημο τίτλο της συνάντησης την «ενεργειακή ασφάλεια».

Είναι μια εξέλιξη που έρχεται σε μια στιγμή που κλιμακώνονται οι συζητήσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδας στο σχέδιο αυτό, μετά τη σαφή υποστήριξή του από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη, πιθανότατα και από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά την επίσκεψή του στη Μόσχα στις 8 και 9 Απριλίου. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης θα μεταβεί απευθείας από τη Βουδαπέστη στη Μόσχα για να συνοδεύσει τον πρωθυπουργό στις ελληνορωσικές συνομιλίες.

Η εκδήλωση προθέσεων για συνεργασία των χωρών της περιοχής στις οποίες ίσως προστεθούν η Αυστρία και η Ιταλία που επίσης ενδιαφέρονται, δεν είναι τόσο απλή υπόθεση. Για να υπάρχουν δυνατότητες υλοποίησης αυτού του σχεδίου θα πρέπει να υποστηριχθεί από μια ομάδα χωρών της Ε.Ε., πέραν της Σερβίας και της ΠΓΔΜ, ώστε στη συνέχεια να υποστηριχθεί, ουσιαστικά όμως, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η επίσημη ενεργοποίηση της Αυστρίας, της Ιταλίας και της Σλοβενίας, αν συμβεί, θα άλλαζε τα δεδομένα και για τη χώρα μας. Σημειώνεται ότι με βάση τις πρόσφατες αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για την Ενεργειακή Ενωση, η Επιτροπή επιδιώκει να ελέγχει επίσημα τις συμβάσεις που συνάπτονται από τα κράτη-μέλη με τρίτες χώρες, επιδιώκοντας «ενεργό συμμετοχή» στις διαπραγματεύσεις του φυσικού αερίου.

Η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι από τη στιγμή που η Ρωσία αποφασίσει οριστικά την παράκαμψη της Ουκρανίας, το φυσικό αέριο πρέπει από κάπου να περάσει και το σχέδιο του «Τουρκικού αγωγού» είναι μια επιλογή που δεν αφήνει αδιάφορη την Ελλάδα. Ωστόσο οι ίδιες πηγές τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κρατήσει χαμηλούς τόνους και να μη θριαμβολογήσει γιατί το γεωπολιτικό παζλ είναι τόσο σύνθετο που οι αποφάσεις των μεγάλων χωρών μπορούν να αλλάξουν ανά πάσα στιγμή, με συνέπεια οι όποιες προσδοκίες να διαψευστούν προκαλώντας απογοητεύσεις.

Ενας συνδυασμός πληροφοριών από παράγοντες του χώρου της ενέργειας και της διπλωματίας οδηγεί στην εκτίμηση ότι το σχέδιο της Μόσχας για παράκαμψη της Ουκρανίας έχει προκαλέσει έντονο προβληματισμό στις δυτικές χώρες, που βλέπουν ότι αν όντως πραγματοποιηθούν τα σχέδια για τον Turkish Stream, η Ουκρανία θα αποσυντεθεί. Για τον λόγο αυτό επιδιώκουν μέσω των διαπραγματεύσεων να συμπεριλάβουν και την ενεργειακή πτυχή σε μια πιθανή συμφωνία ώστε να διασωθεί η Ουκρανία. Είναι όμως προφανές, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ότι αν συμβεί αυτό, η Μόσχα θα αποσπάσει ισχυρά ανταλλάγματα στην Ουκρανία γι’ αυτό και τα διλήμματα που ανακύπτουν είναι μεγάλα.

Σχετικά με την επίσκεψη του πρωθυπουργού στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του κ. Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ελλάδα, προς το παρόν, δεν έχει ζητήσει οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία.

«Είμαι πεπεισμένος ότι με τον έναν ή τον άλλον τρόπο θα θιγεί και η σημερινή οικονομική κατάσταση της ίδιας της Ελλάδας από διάφορες απόψεις», δήλωσε ο κ. Πεσκόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή