Ζητείται συμφωνία έως τις 19 Απριλίου

Ζητείται συμφωνία έως τις 19 Απριλίου

3' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τις προσδοκίες που καλλιεργούσαν κυβερνητικά στελέχη για μερική έστω συμφωνία με τους εταίρους και αντίστοιχα τμηματική καταβολή δόσης στη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, το πιθανότερο είναι πως η Αθήνα δεν θα δει το χρώμα του ευρωπαϊκού χρήματος νωρίτερα από τις 24 Απριλίου, οπότε συνεδριάζει το Eurogroup στη μακρινή Ρίγα της Λεττονίας.

Και αυτό υπό την προϋπόθεση ότι έως τότε θα έχουν καλυφθεί οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς το εσωτερικό και το εξωτερικό και, κυρίως, θα έχει βρεθεί ένας συμβιβασμός με την τρόικα. Κανένα από τα δύο δεν είναι αυτονόητα.

Η Ευρωζώνη έχει διαμηνύσει ότι συμφωνία μπορεί να υπάρξει μόνο εάν η Αθήνα προτείνει σοβαρά δημοσιονομικά μέτρα ώστε να καλυφθεί το κενό, αναλάβει ξεκάθαρες δεσμεύσεις για κάποιες τουλάχιστον ιδιωτικοποιήσεις, εφαρμόσει όσα είχαν συμφωνηθεί στο παρελθόν για το ασφαλιστικό, όπως η ρήτρα μηδενικού ελλείμματος, και δεν επαναφέρει τη 13η σύνταξη και, τέλος, δεν ανατρέψει τις αλλαγές που είχαν εφαρμοστεί στα εργασιακά. «Σαλαμοποίηση» της συμφωνίας και της χρηματοδότησης δεν φαίνεται να γίνεται δεκτή από τις κυβερνήσεις, παρά το γεγονός ότι επρόκειτο για πρόταση που είχε την υποστήριξη της Κομισιόν, αλλά και του ΔΝΤ, που βασικά αυτό που το ενδιαφέρει είναι να πληρώνει η Αθήνα τις δόσεις της.

Η Κομισιόν σε γενικές γραμμές κινείται στη λογική ότι πρέπει να αποτραπεί πάση θυσία ένα ατύχημα με την Ελλάδα και προς αυτή την κατεύθυνση έχει επιδείξει μεγάλη ευελιξία, η οποία ενδεχομένως παρερμηνεύθηκε από την κυβέρνηση και συνέβαλε στο να εγκλωβιστεί σε σκληρές γραμμές διαπραγμάτευσης, χάνοντας χρόνο. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν εξέτασε το ενδεχόμενο να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ από την Ευρωζώνη, αλλά διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν είναι νομικά εφικτό. Επίσης, βολιδοσκοπήθηκε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να διαπιστωθεί υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε να αυξήσει το όριο των εντόκων γραμματίων που έχουν στην κατοχή τους οι τράπεζες. Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, o κ. Μπενουά Κερέ, μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, ενημέρωσε το Brussels Group την περασμένη Δευτέρα ότι η Φρανκφούρτη δεν πρόκειται να κάνει οτιδήποτε εάν δεν υπάρξει προηγουμένως συμφωνία στο Eurogroup. Η ΕΚΤ προς το παρόν περιορίζεται στο να χορηγεί κάθε βδομάδα ρευστότητα μέσω του ELA στο τραπεζικό σύστημα, διατηρώντας ένα μαξιλάρι 3 δισ. ευρώ πάνω από τις τρέχουσες ανάγκες για να χρησιμοποιηθεί από τα πιστωτικά ιδρύματα σε περίπτωση που υπάρξουν αναταράξεις. Επίσης, ελέγχει ότι δεν γίνεται έμμεση νομισματική χρηματοδότηση από το Ευρωσύστημα. Ετσι, η ΕΚΤ φέρεται να ζήτησε με επιστολή της από την ΤτΕ να μην αγοράζει άλλα έντοκα γραμμάτια από τη δευτερογενή αγορά.

Οπως οι πιστωτές και οι θεσμοί δεν έχουν ακριβώς την ίδια γραμμή σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, έτσι και στην κυβέρνηση υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, ακόμη και εντός του οικονομικού επιτελείου, όπου ενισχύονται οι ενδείξεις ότι υπάρχουν περισσότεροι πόλοι. Οι διαφωνίες αυτές έχουν ως αποτέλεσμα να εκπέμπεται θολό μήνυμα ως προς τις προθέσεις της Αθήνας και να καθυστερεί η διαπραγμάτευση. Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη δεν έχει συμφωνηθεί με την τρόικα ούτε το μακροοικονομικό σενάριο για το 2015 ούτε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα, με αποτέλεσμα να μην έχει καθοριστεί το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν. Αυτά που περιλαμβάνει η λίστα Βαρουφάκη δεν θεωρούνται αξιόπιστα στο μεγαλύτερο μέρος τους. Οι μετριοπαθέστεροι της ελληνικής πλευράς θεωρούν ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας για συμφωνία, υπό την προϋπόθεση ότι η ελληνική πλευρά θα δεχθεί να πάρει κάποια σκληρά δημοσιονομικά μέτρα και να εφαρμόσει ιδιωτικοποιήσεις, διεκδικώντας από την τρόικα υποχωρήσεις σε κάποια ευαίσθητα θέματα, όπως τα εργασιακά και ενδεχομένως τη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Σε κάθε περίπτωση, το ορόσημο για συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο είναι η 19η Απριλίου, ώστε να προλάβει να την επικυρώσει το Eurogroup στις 24 του μήνα. Κι επειδή τίποτα, πέραν της κοινής λογικής, δεν θεωρεί εξασφαλισμένη την επιτυχία, όλοι ετοιμάζονται για κάθε ενδεχόμενο και ειδικά η Κύπρος, εντός της οποίας λειτουργούν και θυγατρικές ελληνικών τραπεζών. Κατά πάσα πιθανότητα, αυτός ήταν ο λόγος που ο πρόεδρος, Νίκος Αναστασιάδης, ομολόγησε ότι στη Λευκωσία κάνουν ασκήσεις ακόμη και για ενδεχόμενο Grexit.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή