Τέσσερα «μέτωπα» για τον κ. Τσίπρα

Τέσσερα «μέτωπα» για τον κ. Τσίπρα

2' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με ένα απλό «όσα είπε δεν μας αφορούν», η κυβέρνηση έσπρωξε προχθές, Παρασκευή, την εμφατική διαφοροποίηση και κριτική του υπουργού Προστασίας του Πολίτη έναντι κεντρικών κυβερνητικών επιλογών κάτω από το ίδιο χαλάκι που σπρώχνει, από την πρώτη στιγμή συγκρότησής της, τα όποια προβλήματα. Εκεί, τα όσα είπε ο κ. Γιάννης Πανούσης προστέθηκαν σε μια σειρά από κρούσματα διαφοροποίησης έναντι κεντρικών κυβερνητικών επιλογών, σε προσωπικές τοποθετήσεις, σε κινήσεις αυτονόμησης στη βάση προσωπικής στρατηγικής. Κάτι περισσότερο από δύο μήνες μετά τη συγκρότησή της, η κυβέρνηση δείχνει, αντί να αποκτά σταδιακά συγχρονισμό και συνοχή, να βυθίζεται όλο και πιο βαθιά σε τέλμα αποδιοργάνωσης. Μια ελάχιστη επίγνωση, πάντως, της παραλυτικής επίδρασης που έχει αυτό φαίνεται ότι υπάρχει, και οδήγησε στην αναγγελία της πρώτης αναδόμησης του κυβερνητικού σχήματος.

Στα μέσα της εβδομάδας αναδείχθηκαν συμπυκνωμένα ορισμένα από τα μέτωπα που καλείται να διαχειρισθεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, πάντως, επιλέγει για την ώρα σε τακτική χαμηλών τόνων. Το Μέγαρο Μαξίμου αναγκάστηκε να διαβεβαιώσει ότι η επόμενη δόση προς το ΔΝΤ θα πληρωθεί κανονικά, καθώς δύο κυβερνητικά στελέχη, οι υπουργοί Εσωτερικών, Νίκος Βούτσης, και Εργασίας, Πάνος Σκουρλέτης, με δηλώσεις τους σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης, άφηναν να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δεν θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο. Η «πυροσβεστική» παρέμβαση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, ο οποίος «άδειασε» τους συναδέλφους του στο υπουργικό συμβούλιο, κρίθηκε αναγκαία προκειμένου να κατευνασθούν τα πνεύματα εν τω μέσω της διαπραγμάτευσης με εταίρους και δανειστές.

Την ίδια στιγμή, το πρωτοφανές περιστατικό της εισβολής αντεξουσιαστών στον προαύλιο χώρο της Βουλής διατήρησε στο προσκήνιο το μέτωπο που έχει διαμορφωθεί μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και της προέδρου του Σώματος, Ζωής Κωνσταντοπούλου, η οποία επέλεξε όχι μόνο να διαφοροποιηθεί, αλλά και να εγκαλέσει την κυβερνητική ηγεσία ότι έπεσε θύμα παραπληροφόρησης. Ειδικότερα, το Μέγαρο Μαξίμου έσπευσε, διά του κυβερνητικού εκπροσώπου Γαβριήλ Σακελλαρίδη, να καταδικάσει την εισβολή, κάνοντας λόγο για «προκλητική και ακατανόητη ενέργεια». Η κ. Κωνσταντοπούλου φρόντισε λίγο αργότερα, με ανακοίνωση του γραφείου Τύπου της Βουλής, να ψέξει όσους μίλησαν για εισβολή και να παραθέσει τα «πραγματικά περιστατικά» μιας ειρηνικής διαμαρτυρίας. Κατά ορισμένους, η δηκτική για το σχόλιο του κυβερνητικού εκπροσώπου τοποθέτηση της προέδρου της Βουλής ήλθε ως αντίδραση στη σπουδή του να τοποθετηθεί πρώτος εκείνος για όσα συνέβησαν.

Σε ένα παράλληλο επίπεδο, με αιχμή το εν λόγω περιστατικό και τη μορφή επιδημίας που λαμβάνουν οι καταλήψεις δημόσιων κτιρίων σε πολλές περιοχές της χώρας, ο κ. Τσίπρας έκανε δεκτή την εισήγηση του κ. Πανούση να μεταφερθεί το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη από το υπουργείο Εσωτερικών στο υπουργείο Δικαιοσύνης. Η συνύπαρξη των κ. Πανούση και Βούτση αποδείχθηκε τουλάχιστον «αντιπαραγωγική», καθώς ο τελευταίος τοποθετήθηκε σταθερά εναντίον οποιασδήποτε αστυνομικής επέμβασης για τον έλεγχο μιας κατάσταση που, κατά τον κ. Πανούση, απειλεί να τεθεί εκτός ελέγχου.

Η πρόεδρος της Βουλής φρόντισε να υπογραμμίσει την αυτονόμησή της σε σχέση με την κυβέρνηση και με μια άλλη απόφασή της: επέστρεψε στο Μέγαρο Μαξίμου και στον υπουργό Επικρατείας Νίκο Παππά το νομοσχέδιο για την επανασύσταση της ΕΡΤ, λόγω του ότι σε αυτό είχε συμπεριληφθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη διαγραφή προστίμων στις οφειλές που εντάσσονται στη ρύθμιση των 100 δόσεων και για τη χρηματοδότηση της ΕΒΖ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή