Οι υπουργοί μπερδεύουν τις «γραμμές»

Οι υπουργοί μπερδεύουν τις «γραμμές»

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οταν ο επικεφαλής της μικρότερης συνισταμένης της κυβέρνησης και υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος ανακοίνωσε ότι πρόκειται να επισκεφθεί τις Ηνωμένες Πολιτείες, με αφορμή την παρέλαση που διοργανώνουν κάθε χρόνο οι ομογενειακές οργανώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, οι περισσότεροι σκέφτηκαν ότι θα ακολουθήσει την πεπατημένη της εθιμοτυπικής επίσκεψης ομολόγων του κατά τα προηγούμενα χρόνια. Ωστόσο, ο κ. Καμμένος αιφνιδίασε όταν δήλωσε από τη Νέα Υόρκη ότι πρότεινε στην αμερικανική κυβέρνηση συνεκμετάλλευση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ελλάδας, μοιράζοντας και τα ποσοστά 70% – 30%. Οι δηλώσεις του προκάλεσαν αμηχανία στο Μέγαρο Μαξίμου που, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι αποφάσεις της κυβέρνησης διατυπώνονται από τον πρωθυπουργό και τον αρμόδιο υπουργό. Η Ουάσιγκτον, από την πλευρά της, πιθανότατα αιφνιδιασμένη και η ίδια από την πρόταση, φρόντισε να διαμηνύσει ότι δεν γίνονται με αυτό τον τρόπο ανάλογες συμφωνίες. Λίγες ημέρες αργότερα, ο αρμόδιος υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, ανακοίνωνε ότι στους διαγωνισμούς για τα ενεργειακά κοιτάσματα σε Ιόνιο και Κρήτη πρόκειται να συμμετάσχουν ρωσικές εταιρείες. Αυτή ήταν μια από τις πιο πρόσφατες ενδοκυβερνητικές διαφοροποιήσεις, ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα τοποθετήσεων υπουργών επί κεντρικών ζητημάτων, που δείχνουν να απορρέουν από προσωπική στρατηγική και θεώρηση και να μην αντανακλούν κάποιον κεντρικό κυβερνητικό σχεδιασμό.

Διαφορετικές προσεγγίσεις αναδείχθηκαν και στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, με επίκεντρο τις προηγούμενες ημέρες τον ΟΛΠ και την προοπτική ολοκλήρωσης του διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί. Οι σχετικές αναφορές του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κίνα, προκάλεσαν έντονη αντίδραση του αναπληρωτή υπουργού Ναυτιλίας και Πειραιώτη βουλευτή, Θεόδωρου Δρίτσα. Παρά τις στρογγυλοποιήσεις περί σύμπραξης με το Δημόσιο, οι διαφορετικές προσεγγίσεις για το ζήτημα παραμένουν και είναι βαθύτερες μέσα στην κυβέρνηση, καθώς δεν περιορίζονται ανάμεσα στους κ. Δραγασάκη και Δρίτσα.

Το ζήτημα της αύξησης του ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά εντάσσεται στην ίδια κατηγορία. Η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη είχε αναφερθεί πρώτη σε αυτή την προοπτική, για να εισπράξει την αποστασιοποίηση του Μεγάρου Μαξίμου. «Πρόκειται για προσωπικές απόψεις της κ. Βαλαβάνη», ήταν το σχόλιο συνεργατών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, οι οποίοι έσπευσαν να «αδειάσουν» την υπουργό. Μόλις προχθές και αφού το θέμα επανήλθε σε διάφορες εκδοχές στην επικαιρότητα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε ότι δεν πρόκειται να υπογράψει αύξηση ΦΠΑ σε νησιά. Βεβαίως, ο κ. Βαρουφάκης έχει αναιρέσει και τον εαυτό του, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την πρόβλεψη για πρωτογενές πλεόνασμα το 2015, η οποία στη λίστα προς τους εταίρους φθάνει στο 3,1%, αλλά το υπουργείο Οικονομικών επί της ουσίας αμφισβήτησε τη δυνατότητα επίτευξης αυτού του στόχου και δήλωσε σε σχετική ανακοίνωση, μετά τη διαρροή της λίστας και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν, «σταθερό στον στόχο του 1,2%».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή