Τι σχεδιάζει το Μαξίμου στη συνάντηση με Πούτιν

Τι σχεδιάζει το Μαξίμου στη συνάντηση με Πούτιν

3' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με τη φράση «διπλωματικά οριοθετημένη, πολιτικά φιλική και οικονομικά ελπιδοφόρα», συμπυκνώνουν κυβερνητικές πηγές την επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, στις 8 και 9 Απριλίου, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να εφαρμόσει απαρέγκλιτα, πέραν της διακηρυγμένης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής, και «πολυδιάστατη ενεργειακή και οικονομική πολιτική».

Με το σχόλιο αυτό, η Αθήνα απαντά και στο μπαράζ δημοσιευμάτων περί ανησυχιών σε δυτικές χώρες για πιθανή γεωπολιτική μετατόπιση και προσέγγιση της Ελλάδας με τη Ρωσία, που συνεχίστηκε και χθες, με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, να δηλώνει ότι θα ήταν «απαράδεκτο» η Ελλάδα «να θέσει σε κίνδυνο την κοινή θέση της Ε.Ε. σε ό,τι αφορά τη Ρωσία». Σε ανάλογες παρεμβάσεις προχώρησαν και άλλοι Γερμανοί πολιτικοί, ενδεικτικό στοιχείο της ανησυχίας που προκαλεί η επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα. Κυβερνητικές πηγές, ωστόσο, υποστηρίζουν ότι αυτές οι αντιδράσεις αφήνουν αδιάφορο τον πρωθυπουργό, ο οποίος, όπως διαβεβαιώνουν συνεργάτες του, δεν πρόκειται να υπαναχωρήσει από τις διακηρύξεις του. Ακόμη και στα θέματα που διαφωνούν οι δύο χώρες, όπως στην προσάρτηση της Κριμαίας, δεν υπάρχει πρόθεση να αποκρυβούν αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να υπογραμμίσουν τη βούληση και της Αθήνας και της Μόσχας να αναβαθμίσουν με ειλικρίνεια τις σχέσεις τους.

Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να επιβεβαιώσει τους στόχους της κυβέρνησής του ότι «θα πηγαίνω όπου συμφέρει την Ελλάδα» και στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να υιοθετήσουν με τον κ. Βλαντιμίρ Πούτιν ένα τριετές σχέδιο δράσης σε τομείς της οικονομίας, του εμπορίου, της έρευνας και της τεχνολογίας, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Τα ακριβή στοιχεία των συμφωνιών που θα γίνουν στον οικονομικό και ενεργειακό τομέα θα ανακοινωθούν στη Μόσχα, καθώς και οι δύο κυβερνήσεις δεν έδιναν ακριβή στοιχεία, με το αιτιολογικό ότι οι σχετικές συζητήσεις θα ολοκληρωθούν την τελευταία στιγμή.

Ο πρωθυπουργός θέλει να δημιουργήσει την αίσθηση πως εννοεί όσα σχεδιάζει και στη Μόσχα αναμένεται να διακηρύξει τη βούλησή του να υπάρξει σταθερό βήμα διαλόγου με τη Ρωσία. Στο πλαίσιο αυτό αναμένεται να προσκαλέσει τον κ. Πούτιν να επισκεφθεί επίσημα την Ελλάδα, ενώ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2016 για το Ετος Ρωσίας στη χώρα μας και το Ετος Ελλάδας στη Ρωσία, θα γίνουν δεκάδες εκδηλώσεις, συναντήσεις υπουργών, κοινωνικών, πολιτικών, οικονομικών και πολιτιστικών φορέων, προκειμένου η διμερής συνεργασία να αναβαθμιστεί σε όλα τα επίπεδα.

Εχοντας δώσει πολλές φορές διαβεβαιώσεις για τη στρατηγική επιλογή της Ελλάδας να σεβαστεί τις συμβατικές της υποχρεώσεις στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., κάτι που θα επαναλάβει και στη Μόσχα, ο κ. Τσίπρας, τονίζουν διπλωματικές πηγές, δεν αισθάνεται την ανάγκη να απολογείται και δεν πρόκειται να μπει σε συζήτηση γύρω από το θέμα αυτό, το οποίο θεωρεί ότι εξυπηρετεί άλλες σκοπιμότητες . Ο πρωθυπουργός αναμένεται να δηλώσει τη διαφωνία της ελληνικής κυβέρνησης με την προσάρτηση της Κριμαίας, θα υποστηρίξει τις ειρηνευτικές συνομιλίες και θα τονίσει την ανάγκη να προστατευθούν οι Ελληνες της Μαριούπολης.

Ο κ. Τσίπρας, όπως και το ΝΑΤΟ, θεωρεί ότι πιθανή προέλαση φιλορωσικών δυνάμεων στη Μαριούπολη, πέραν της αυτονόητης αντίδρασης της Αθήνας, θα θεωρηθεί ως πολεμική κλιμάκωση εκ μέρους του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε., το κλίμα θα ενταχθεί και οι πρόσθετες κυρώσεις θα πέσουν πάλι στο τραπέζι.

Η ελληνική κυβέρνηση θα ήθελε να εμπλακεί στην ειρηνευτική διαδικασία, αλλά είναι προφανές ότι δεν διαθέτει το ειδικό βάρος για την ανάληψη τέτοιου ρόλου. Ωστόσο οι δύο χώρες θέλουν να συνεργαστούν στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά για την προστασία των χριστιανών της Μέσης Ανατολής, μια πρωτοβουλία την οποία προσπαθεί να «καπελώσει» η Γαλλία, η οποία ως γνωστόν δεν έχει να επιδείξει ιδιαίτερες επιτυχίες σε διπλωματικές πρωτοβουλίες.

Aλλα θέματα

Το Κυπριακό, οι ελληνοτουρκικές σχέσεις και η γενικότερη ρευστότητα στην περιοχή θα βρεθούν επίσης στο επίκεντρο των συζητήσεων. Υπάρχει ένα ερώτημα, αν και κατά πόσο θα γίνουν συγκεκριμένες συζητήσεις για αμυντική συνεργασία και εξοπλισμούς, θέματα στα οποία αναφέρεται συχνά ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος, ενώ η κυβέρνηση δεν έχει δώσει το παραμικρό στοιχείο ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού.

Σημειώνεται ότι ο κ. Καμμένος αναμένεται να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις που θα γίνουν στις 9 Μαΐου για την επέτειο της νίκης κατά του ναζισμού. Τόσο η ελληνική κυβέρνηση όσο και η Ρωσία δεν μένουν αδιάφορες, κυρίως μετά τη συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, καθώς όπως επισημαίνουν διπλωματικές πηγές, η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει τον παγκόσμιο χάρτη, αλλά πρώτα θα αλλάξει τα δεδομένα στην περιοχή, ακόμη και στο Παλαιστινιακό, και η συνεργασία της Ελλάδας με χώρες ή ομάδες χωρών είναι επιβεβλημένη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή