Οι τελευταίες εξελίξεις από το κινεζικό «μέτωπο»

Οι τελευταίες εξελίξεις από το κινεζικό «μέτωπο»

1' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρά τα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν για το ζήτημα της αποκρατικοποίησης του ΟΛΠ, γεγονός είναι πως η κυβέρνηση και έχει δεσμευτεί προς την Ε.Ε. και το Πεκίνο και εργάζεται επί της συνέχειας του διαγωνισμού γα την πώληση ποσοστού του μετοχικού κεφαλαίου της εισηγμένης ΟΛΠ Α.Ε.

Αυτό προκύπτει τόσο από τα επίσημα έγγραφα προς τους θεσμούς όσο και από πηγές που εμπλέκονται στη διαδικασία και μίλησαν στην «Κ». Προκύπτει επίσης και από την προσεκτική ανάγνωση των δηλώσεων κορυφαίων υπουργών της κυβέρνησης, που μιλούν για πολυμετοχικότητα, κοινοπραξίες και άλλα «εύηχα» στο κομματικό και κοινωνικό ακροατήριο της κυβέρνησης σενάρια, τα οποία κατ’ ουσία δεν μεταβάλλουν τίποτε άλλο πέραν του ποσοστού που τελικά θα διατηρήσει το Δημόσιο.

Αυτή είναι η μία από τις δύο μεγάλες εκκρεμότητες που δεν έχει ακόμη αποφασιστεί πώς θα προχωρήσουν. Αν δηλαδή θα πουληθεί το 67,7%, όπως έχει προχωρήσει ο διαγωνισμός μέχρι τώρα, ή αν θα διατεθεί μικρότερο ποσοστό. Και εύλογα δεν έχει ακόμη αποσαφηνιστεί, διότι δεν έχει καταλήξει η διαβούλευση με τους υποψηφίους επενδυτές η οποία σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» έχει ξεκινήσει. Ηδη στο ΤΑΙΠΕΔ αυτή την εβδομάδα εξετάστηκαν σενάρια για το κατά πόσο είναι σύννομη η αλλαγή του ποσοστού που θα πουληθεί. Να σημειωθεί πως εξαιρετικά ενημερωμένοι κύκλοι της αγοράς αποκλείουν την περίπτωση να διατεθεί ποσοστό μικρότερο του 51%. Στο ΤΑΙΠΕΔ συζητήθηκε ως υπόθεση εργασίας ένα μοντέλο διάθεσης του 51% με πρόσθετο δικαίωμα πρώτης άρνησης (option) του αγοραστή για απόκτηση στο μέλλον μέρους ή όλου του 23,14% που διατηρεί υπό αυτές τις παραδοχές το Δημόσιο. Ζητούμενο εδώ είναι, βέβαια, να μπορέσει να εξασφαλίσει το Δημόσιο το βέλτιστο τίμημα.

Το δεύτερο ζήτημα σε εκκρεμότητα είναι η ολοκλήρωση της σύμβασης παραχώρησης του ΟΛΠ με το Δημόσιο (master concession) βάσει της οποίας θα χρησιμοποιεί τις λιμενικές υποδομές. Εδώ είναι που θα περιληφθούν οι δεσμεύσεις του αγοραστή για επενδύσεις, εργατικά θέματα, ακτοπλοΐα κ.λπ., αλλά και το ποσοστό του τζίρου (σήμερα 2%) που θα αποδίδει ετησίως ως αντάλλαγμα στο Δημόσιο. Η, κατά πληροφορίες, επιφόρτιση κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους με τον ρόλο του επισπεύδοντος δημιουργεί στους εμπλεκομένους αισιοδοξία για επιτυχή ολοκλήρωση της προσπάθειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή