Υπό όρους επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ

Υπό όρους επίσκεψη του Τσίπρα στις ΗΠΑ

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. Ο Λευκός Οίκος σχεδιάζει να προσκαλέσει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στην Ουάσιγκτον, ωστόσο συναρτά την πρόσκληση με την επίτευξη συμφωνίας της κυβέρνησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Οπως είπε στέλεχος του Λευκού Οίκου, που ερωτήθηκε από την «Κ» εάν έχει προσκληθεί ο κ. Τσίπρας, «αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε να κάνουμε κάποια ανακοίνωση».

Ο Αμερικανός πρόεδρος στηρίζει μεν την ελληνική κυβέρνηση στην προσπάθειά της να παραμείνει στο ευρώ και να επιστρέψει στην ανάπτυξη, αλλά έχει αφήσει τους χειρισμούς στα στελέχη των υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, που από την πλευρά τους τονίζουν ότι «πρέπει και η Ελλάδα να αναλάβει το μερίδιο που της αναλογεί». Αυτό σημαίνει, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, να συμφωνήσει με τους πιστωτές της στις μεταρρυθμίσεις χωρίς υπαναχωρήσεις. Μάλιστα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, οι Αμερικανοί δεν θεωρούν ότι αρκεί η παρουσίαση μιας λίστας μέτρων και πιέζουν για την προώθησή τους στη Βουλή το συντομότερο, υπό τη μορφή νομοσχεδίων.

Οι ΗΠΑ παρακολουθούν στενά τις κινήσεις Τσίπρα καθώς στερεύουν τα ταμεία της χώρας και βλέπουν με επιφύλαξη το ταξίδι του στη Ρωσία. Σε αυτό το πλαίσιο, επιδιώκουν να διατηρήσουν ανοιχτή τη συνεργασία και τους διαύλους επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση, και ήδη προσκάλεσαν δύο βασικά στελέχη της, τους υπουργούς Εξωτερικών και Αμυνας, στην Ουάσιγκτον για συναντήσεις με τους ομολόγους τους. Μάλιστα, αν όλα πάνε καλά μέχρι τότε, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς θα συζητήσει μια πιθανή επίσκεψη του πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο κατά την επίσκεψή του στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ στις 22 Απριλίου.

Αμερικανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης πραγματοποιήσει σειρά επαφών στην Αθήνα. Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας είναι ένας από τους λίγους ηγέτες συμμαχικών χωρών που ο πρόεδρος Ομπάμα δεν προσκάλεσε αμέσως μετά την εκλογή του στην Ουάσιγκτον. Πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι αυτό έχει να κάνει με το γεγονός ότι η αμερικανική κυβέρνηση θέλει να διασφαλίσει πως η Ελλάδα θα ακολουθήσει, όπως το θέτει συχνά ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, «πολιτικές που είναι προς το καλύτερο συμφέρον της χώρας και της ευρύτερης ευρωπαϊκής και παγκόσμιας οικονομίας». Βεβαίως, οι Αμερικανοί προσπαθούν να επηρεάσουν τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά ο πρόεδρος Ομπάμα θα ήθελε να το έχει διασφαλίσει προτού πραγματοποιηθεί μία επίσκεψη του κ. Τσίπρα στην Ουάσιγκτον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αμερικανοί είναι ανήσυχοι για τις συνεχείς καθυστερήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους Ευρωπαίους και ζητούν τις εκτιμήσεις των Ευρωπαίων συνομιλητών τους για τις επόμενες κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, ιδιαίτερα σε σχέση με τη Ρωσία. Κύπριοι αλλά και Ιταλοί πολιτικοί που βρέθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες στην Ουάσιγκτον δέχθηκαν πίεση από τους Αμερικανούς ομολόγους τους για την επιλογή των ηγετών τους να συναντηθούν πρόσφατα με τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή