Αρχισαν οι εργασίες της Επιτροπής για το χρέος

Αρχισαν οι εργασίες της Επιτροπής για το χρέος

3' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Πρ. Παυλόπουλου και του πρωθυπουργού κ. Αλ. Τσίπρα, άνοιξαν σήμερα στην αίθουσα Γερουσίας του Κοινοβουλίου, οι εργασίες της νεοσυσταθείσας, με απόφαση της Προέδρου της Βουλής κας Ζωής Κωνσταντοπούλου, Επιτροπής Λογιστικού Ελέγχου του Χρέους.

Η διαδικασία προσέλαβε γρήγορα σημαντικές διαστάσεις, καθώς πέραν των δύο προαναφερόμενων παρουσιών και της παρέμβασης του κ. Παυλόπουλου, όλοι οι κρυφαίοι υπουργοί της κυβέρνησης πέρασαν από το βήμα, δηλώνοντας ότι θα συνεργαστούν με την Επιτροπή, με στόχο την επίτευξη του στόχου που ετέθη κατά την δημιουργία της.

«Δικαίωμα της Ελλάδας είναι το να ερευνηθεί το χρέος» ως προς τη δημιουργία και την διόγκωσή του, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στο σύντομο χαιρετισμό του προς τα μέλη της Επιτροπής, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το έργο αυτό αυτό που αποτελεί χρέος προς τις επόμενες γενιές, δεν θα επηρεάσει την εκπλήρωση των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας. «Η Ελλάδα ως κράτος μέλος της ΕΕ έχει τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τη συμμετοχή της αυτή, αλλά έχει και δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία εκείνη που δεν έχει εκχωρηθεί», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παυλόπουλος.

Αμέσως μετά το τέλος της παρέμβασής του ο κ. Παυλόπουλος έφυγε από την αίθουσα, συνοδευόμενος από τον πρωθυπουργό – ο κ. Τσίπρας δεν μίλησε στη συνεδρίαση αυτή, με τους δύο άνδρες να έχουν σύντομης διάρκειας συζήτηση για τις εξελίξεις.

«Ιστορικής σημασίας η διαδικασία» χαρακτήρισε τις εργασίες της Επιτροπής η κα Κωνσταντοπούλου, σημειώνοντας ότι η αποπληρωμή του χρέους λειτουργεί ως μοχλός εκβιασμού και πρόκλησης συνθηκών ανθρωπιστικής κρίσης στην Ελλάδα. «Οσο δεν έχει ελεγχθεί και αναλυθεί και λογιστικά το χρέος παραμένει άγνωστο ποιό ποσοστό του χρέους είναι παράνομο» τόνισε με έμφαση κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών της Επιτροπής, επαναλαμβάνοντας παράλληλα ότι είναι δικαίωμα δημοκρατικό των πολιτών να γνωρίζουν τον πραγματικό χαρακτήρα του μεγάλου χρέους, προκειμένου να μπορέσουν να διεκδικήσουν την διαγραφή εκείνου του τμήματος που δεν είναι νόμιμο. «Το χρέος αφορά ανθρώπινες ζωές», είπε και συμπλήρωσε: «Ο έλεγχος πρέπει να φτάσει μέχρι τέλους».

Οι εργασίες συνεχίστηκαν με πρώτη ομιλήτρια την κα Σοφία Σακοράφα, η οποία και έχει επιτελικό ρόλο στη συγκεκριμένη Επιτροπή: «Ανάσα στην ανέντιμη ασφυξία» που μας έχει επιβληθεί, χαρακτήρισε το έργο της Επιτροπής η κα Σακοράφα, τονίζοντας ότι από τις εργασίες της θα αναδειχθεί το απεχθές του χρέους. «Καλό μας αγώνα», είπε κλείνοντας την ομιλία της και πριν ανέβει στο βήμα για μια σύντομη παρέμβασή του ο ειδικός επιστήμων σε ζητήματα έρευνας χρέους κ. Ερίκ Τουσέν.

Λαμβάνοντας το λόγο ο υπουργός Αμυνας και πρόεδρος των Αν.Ελλ. κ. Πάνος Καμμένος, είπε μεταξύ άλλων ότι η πολιτική που επεβλήθη από τους δανειστές στην πατρίδα μας είναι λανθασμένη αφού προκάλεσε και εκτόξευση το χρέος: «Από λάθος ή από δόλο συνέβη αυτό; Θα αποδειχθεί», σημείωσε και υποστήριξε ότι η ένταξη στο Μνημόνιο ήταν προσυμφωνημένη από την κυβέρνηση του κ. Γ. Παπανδρέου, πριν από τις εκλογές του 2009. Για να προσθέσει ότι οι επικεφαλής των Υπουργείων σήμερα, κάνουν ελέγχους από τους οποίους προκύπτουν στοιχεία σύμφωνα με τα οποία το χρέος διογκώθηκε ανά κυβερνητικό τομέα τεχνητά, σημειώνοντας ότι βρήκε στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας τέτοια στοιχεία ήδη από το 2009.

Οι εργασίες συνεχίζονται με τοποθετήσεις υπουργών. Μεταξύ άλλων το λόγο έλαβαν οι υπουργοί Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης,  Επικρατείας, αρμόδιος για την καταπολέμηση της διαφθοράς Π. Νικολούδης, οι αναπληρωτές υπουργοί Εσωτερικών Γ. Κατρούγκαλος Εξωτερικών Ν. Χουντής, Εθνικής Αμυνας Κ. Ησυχος.

Για «θεσμικά κακόγουστη παράσταση» κάνει λόγο το ΠΑΣΟΚ

Για «θεσμικά κακόγουστη παράσταση» κάνει λόγο, από την πλευρά του,  το ΠΑΣΟΚ, εκφράζοντας τις εντονότατες αντιρρήσεις του έναντι της πρωτοβουλίας της Προέδρου της Βουλής να προχωρήσει στη συγκρότηση της Επιτροπής. Χαρακτηρίζει «δήθεν» την εν λόγω Επιτροπή, και με την ευκαιρία της σημερινής εναρκτήριας συνεδρίασης ομιλεί περί «κοινής κομματικής εκδήλωσης ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ στην οποία παρίσταται και ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Πρ.Παυλόπουλος».

Στην Επιτροπή «δεν μετέχουν τα κόμματα και οι βουλευτές, αλλά πρόσωπα της αποκλειστικής επιλογής της κας Κωνσταντοπούλου. Αυτό το σκηνικό που παραβιάζει κάθε κανόνα δημοκρατικής και κοινοβουλευτικής τάξης στήνεται για ένα πολύ φτηνό προπαγανδιστικό σκοπό. Για να συντηρείται η ψευδής εντύπωση ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ /ΑΝΕΛ δήθεν κάτι κάνει στο ζήτημα του χρέους. Ενώ η αλήθεια είναι ότι το μόνο που κάνει είναι να σαρώνει τα αποθεματικά των ταμείων και άλλων φορέων για να πληρώσει δόσεις και να εξυπηρετήσει το χρέος, καθυστερώντας να ζητήσει την εφαρμογή των δεσμεύσεων που ανέλαβαν το 2012 οι εταίροι μας για περαιτέρω παραμετρικές επεμβάσεις στο χρέος» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ στην ανακοίνωσή του και προσθέτει:

«Η κυβέρνηση, σε σύμπραξη με την κα Κωνσταντοπούλου, οργανώνει επικοινωνιακά μια ακόμη ψεύτικη φούσκα περί χρέους εμπλέκοντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ενώ στη δήθεν διαπραγμάτευση με τους έξω, το ζήτημα του χρέους το έχει κάνει κατά το κοινώς λεγόμενο «γαργάρα» καθώς δεν έχει το κύρος και την αξιοπιστία να θέσει τώρα το ζήτημα της εφαρμογής των δεσμεύσεων του 2012, που πρέπει να εφαρμοστούν το ταχύτερο».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή