Στα άδυτα της «μετωπικής» υπουργών για τις καταλήψεις

Στα άδυτα της «μετωπικής» υπουργών για τις καταλήψεις

3' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις έξι το απόγευμα της Τετάρτης, λίγες ώρες μετά τη διαμαρτυρία αναρχικών στο περιστύλιο της Βουλής, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με αντικείμενο την αντιμετώπιση του κύματος καταλήψεων από αντεξουσιαστές, οι οποίες γίνονται σε ένδειξη συμπαράστασης στους αναρχικούς απεργούς πείνας. Στη συνάντηση κλήθηκαν να μετάσχουν οι κ. Νίκος Βούτσης, Γιάννης Πανούσης, Νίκος Παρασκευόπουλος και Αλέκος Φλαμπουράρης.

Πηγή της «Κ», με άριστη γνώση όσων εκτυλίχθηκαν το απόγευμα της Τετάρτης πίσω από τις κλειστές πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου, περιγράφει ότι ο μόνος που ουσιαστικά συντάχθηκε με την άποψη του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Πανούση για πιο δυναμική αντιμετώπιση των καταληψιών ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας.

«Στήριξε την πρόταση για μεταφορά του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη κάτω από την “ομπρέλα” του υπ. Δικαιοσύνης (σ.σ.: αντί του υπουργείου Εσωτερικών) καθώς και σειρά άλλων προτάσεων του κ. Πανούση που θα ανακοινωθούν σταδιακά το επόμενο διάστημα», δήλωσε.

Η ίδια πηγή αποκάλυψε ακόμα μία λεπτομέρεια από τη σύσκεψη της Τετάρτης. Είπε στην «Κ» ότι στην ανακοίνωση – non paper που συντάχθηκε μετά το τέλος της συνάντησης είχε -με εισήγηση του κ. Πανούση- συμπεριληφθεί η φράση «στη Δημοκρατία δεν υπάρχει ένοπλος αγώνας». Αναφερόταν προφανώς στα αιτήματα των αναρχικών απεργών πείνας, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν κατηγορηθεί ή καταδικαστεί για υποθέσεις τρομοκρατίας. Η πηγή της «Κ» περιγράφει ότι η συγκεκριμένη φράση απαλείφθηκε από το τελικό κείμενο, πριν αυτό δοθεί στη δημοσιότητα.

Η απομάκρυνση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από την «ομπρέλα» του υπουργείου Εσωτερικών είχε δρομολογηθεί ήδη από την έναρξη της κατάληψη της πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, τη Δευτέρα. Κυβερνητικές πηγές εξηγούν ότι διαπιστώθηκε διάσταση απόψεων ανάμεσα στους κ. Πανούση και Βούτση για το πώς έπρεπε να αντιμετωπισθεί το θέμα. Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη και οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. υποστήριζαν ότι οι καταλήψεις κτιρίων από αντεξουσιαστές θα πολλαπλασιάζονταν εάν δεν υπήρχε δυναμικότερη αντίδραση της Αστυνομίας. «Δεν είναι ορατό το πώς θα τελειώσει το μπαράζ καταλήψεων δημοσίων κτιρίων εάν η αστυνομία παραμένει θεατής», έλεγαν στην «Κ» αξιωματούχοι της λεωφόρου Κατεχάκη. Την ίδια ώρα ωστόσο, απαντώντας στην κριτική των πρυτανικών και εισαγγελικών αρχών που ζητούσαν την εκκένωση του κτιρίου της πρυτανείας, οι ίδιες πηγές διευκρίνιζαν ότι «στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια δεν υπάρχει πρόθεση για επέμβαση της Αστυνομίας και απομάκρυνση των καταληψιών».

Εξάλλου, οποιαδήποτε νύξη για αστυνομικά μέτρα συναντούσε την κάθετη αντίδραση του κ. Βούτση, ο οποίος εμφανιζόταν να προκρίνει την άποψη ότι η κυβέρνηση θα έπρεπε να αναμένει την οικειοθελή αποχώρηση των αντεξουσιαστών. Οπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», αρχικά ζητήθηκε από τους δύο υπουργούς «να τα βρουν», ωστόσο διαπιστώθηκε ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό. Μετά την απόφαση για αναδόμηση του κυβερνητικού σχήματος, στελέχη του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχολίαζαν ότι «τόσο ο κ. Πανούσης όσο και ο κ. Παρασκευόπουλος είναι καθηγητές και άρα ευκολότερο να συνεννοηθούν μεταξύ τους», ενώ παρατηρούσαν ότι υπάρχει μεγαλύτερη συνάφεια στο αντικείμενο των δύο υπουργείων.

Η δήλωση

Σε γραπτή δήλωσή του στην «Κ» (απόσπασμά της δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στο www.kathimerini.gr), o κ. Πανούσης ανέφερε τα εξής: «Οι καταλήψεις, όταν δεν έχουν συμβολικό χαρακτήρα, άρα μικρή διάρκεια, και κυρίως όταν δεν έχουν σαφές αίτημα, συνιστούν μια παθογένεια της μεταπολιτευτικής Ελλάδας. Μια ανομική διεκδίκηση του τύπου “όλα επιτρέπονται”, “όλα είναι δικαίωμα”, “νόμος είναι το δίκιο του καταληψία”, που δυστυχώς έγινε μέρος της πολιτικοκοινωνικής πραγματικότητας. Η Αριστερά δεν αντελήφθη ότι αυτή η λογική και πρακτική είναι αυτεπίστροφον όπλο (γνωστό ως μπούμερανγκ) και ότι τις περισσότερες φορές δεν έχει καμία σχέση με κοινωνικά κινήματα και συνταγματικά δικαιώματα, αλλά με βίαιη επιβολή της όποιας ομάδας όχι στην κυβέρνηση αλλά στη Δημοκρατία. Αν δεν μπουν κανόνες και όρια, τότε πολύ γρήγορα θα εκφυλιστούν και οι αξίες της Αριστεράς».

Αντιδράσεις για τη μη άσκηση δίωξης

Τους πολιτικούς τους προϊσταμένους υποδεικνύουν ως υπαίτιους για το ντόμινο καταλήψεων σε δημόσια κτίρια και τα γεγονότα στην είσοδο του Κοινοβουλίου αρμόδιοι αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. Διευκρινίζουν, για παράδειγμα, ότι η πρόσβαση των αντεξουσιαστών στο προαύλιο της Βουλής ήταν ανεμπόδιστη, καθώς η Αστυνομία είχε λάβει πολιτική εντολή να απομακρύνουν τη διμοιρία της ΥΑΤ (πρώην ΜΑΤ) από την είσοδο της Βουλής επί της οδού Βασ. Σοφίας, με το σκεπτικό ότι η παρουσία της κλούβας έξω από το κτίριο του Κοινοβουλίου προκαλούσε αρνητικούς συνειρμούς. Μάλιστα, σε μεταξύ τους συζητήσεις, λίγο μετά τη λήξη του συμβάντος, έλεγαν: «Ευτυχώς που υπήρχε διμοιρία έξω από το θέατρο “Τζένη Καρέζη” στην οδό Ακαδημίας, καθώς σε διαφορετική περίπτωση οι αντεξουσιαστές θα είχαν φύγει ανενόχλητοι».

Στο μεταξύ, αιχμηρά ήταν τα σχόλια στελεχών του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την απόφαση της Εισαγγελίας να μην ασκήσει ποινική δίωξη στους 20 αναρχικούς ακτιβιστές που πήραν μέρος στη διαμαρτυρία έξω από τη Βουλή. «Οι ίδιοι που μας επέπλητταν επειδή δεν κάνουμε επιχείρηση στην Πρυτανεία, άφησαν ελεύθερους τους είκοσι προσαχθέντες, παρότι ήταν προφανές ότι έχουν τελέσει αδίκημα» σχολίασαν στην «Κ».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή