Γ. Πανούσης: Ορια στο πολιτικό παιχνίδι

Γ. Πανούσης: Ορια στο πολιτικό παιχνίδι

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τη διάσταση απόψεων εντός της κυβέρνησης σε θέματα δημόσιας τάξης και ειδικότερα την αντιμετώπιση του κύματος καταλήψεων από αναρχικούς – αντεξουσιαστές επιβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης.

Χθες, στο περιθώριο συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε για την υπογραφή πρωτοκόλλου συνεργασίας Αστυνομίας – Περιφέρειας Αττικής, ο κ. Πανούσης δήλωσε για το θέμα των καταλήψεων ότι «υπάρχει διαφορετική ανάλυση του φαινομένου» στο εσωτερικό της κυβέρνησης και προσέθεσε ότι «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν την άποψή μου, ότι δηλαδή δεν έχει τέλος η υπόθεση των καταλήψεων, έτσι όπως γίνεται η διαχείρισή τους μέχρι σήμερα». Διευκρίνισε ότι η ήπια διαχείριση του φαινομένου μπορεί και είναι αποτελεσματική, ωστόσο τόνισε ότι «δεν μπορεί να είναι μόνιμη» και ζήτησε από την κυβέρνηση «να βάλει τα όρια και τους κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού».

Πάντως, ο κ. Πανούσης έσπευσε να διευκρινίσει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στη σχέση του με τον υπουργό Εσωτερικών Ν. Βούτση και για να ενισχύσει τα λεγόμενά του υποστήριξε ότι η απόφαση για υπαγωγή του υπ. Προστασίας του Πολίτη υπό την ομπρέλα του Δικαιοσύνης αντί του Εσωτερικών είχε ληφθεί εδώ και περίπου ένα μήνα. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το ποια θα είναι η αντίδρασή του σε περίπτωση που ο ίδιος διαφωνήσει με κάποια κεντρική πολιτική απόφαση της κυβέρνησης, ο κ. Πανούσης απέφυγε να δώσει σαφή απάντηση, είπε όμως ότι «θα το συζητήσω με τον πρωθυπουργό».

Για το θέμα των Εξαρχείων, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι στο εξής «η ΕΛ.ΑΣ. θα επεμβαίνει, όπως έκανε και τη νύχτα του Σαββάτου στη διάρκεια επεισοδίων κοντά στο κτίριο του Πολυτεχνείου». Υπενθύμισε, μάλιστα, ότι η Αστυνομία προχώρησε σε συλλήψεις αντεξουσιαστών που συμμετείχαν στις καταλήψεις σε Νομική και Πρυτανεία. Ο κ. Πανούσης σχολίασε επίθεση αντεξουσιαστών σε πλήρωμα περιπολικού της Τροχαίας που μετέβη στα Εξάρχεια έπειτα από τροχαίο λέγοντας ότι «αυτοί οι άνθρωποι (σ.σ. οι αντεξουσιαστές) θέλουν να καίνε κόσμο». Ιδιαίτερα αιχμηρός ήταν ο αναπληρωτής υπουργός και για τη στάση της κυβέρνησης στο θέμα της τρομοκρατίας, του «ένοπλου αγώνα», όπως είπε χαρακτηριστικά. «Επιτρέπεται ένοπλος αγώνας στη Δημοκρατία;» αναρωτήθηκε ο κ. Πανούσης και προσέθεσε ότι «η Μεταπολίτευση και η Αριστερά δεν έχουν λύσει το θέμα του ένοπλου αγώνα».

Αλλαγές

Σε άλλα θέματα αρμοδιότητάς του, ο κ. Πανούσης είπε ότι προωθεί αλλαγές στο πειθαρχικό δίκαιο των αστυνομικών, ενισχύει με προσωπικό τη Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και ενεργοποιεί το γραφείο καταγγελιών αστυνομικής αυθαιρεσίας. Ερωτηθείς για τις τακτικές κρίσεις αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. ο αναπληρωτής υπουργός είπε: «Δεν συμμετείχα στη διαδικασία, ωστόσο μου είπαν ότι κάποιοι από αυτούς που απομακρύνθηκαν αποτελούσαν πλοκάμια διαφθοράς». Εξαγγέλθηκε η επαναφορά των (πέντε) κινητών αστυνομικών μονάδων, δηλαδή πλήρως εξοπλισμένων βαν που θα διατεθούν στην περιφέρεια και θα λειτουργούν ως κινητά Α.Τ. Επιπλέον, το υπουργείο προχωράει στην καθιέρωση της «ώρας του πολίτη», κατά την οποία οι πολίτες θα μπορούν να συζητούν θέματα που τους αφορούν με τους κατά τόπους διοικητές Α.Τ. Τέλος, ο κ. Πανούσης προανήγγειλε αναδιοργάνωση αστυνομικών υπηρεσιών τους επόμενους μήνες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή