Ευ. Βενιζέλος: Ανιστόρητη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

Ευ. Βενιζέλος: Ανιστόρητη η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ

1' 35" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ως πρόταση η οποία «διασπά την εθνική προσπάθεια» σε μια περίοδο κρίσιμη για τη χώρα περιέγραψε στη χθεσινή ομιλία του στη Βουλή ο κ. Ευ. Βενιζέλος την πρωτοβουλία της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ. «Αντί να βρούμε σημεία συναίνεσης», είπε, «ασχολούμαστε με το τι έγινε τα προηγούμενα χρόνια». Χαρακτήρισε το κείμενο της κυβερνητικής πρότασης «προκλητικό και ανιστόρητο», ωστόσο καλωσόρισε τη σύσταση της Εξεταστικής καθώς, όπως επισήμανε, θα δώσει στο ΠΑΣΟΚ μια ευκαιρία να αναδείξει την πραγματική πορεία των γεγονότων. Εκλεισε, μάλιστα, την ομιλία του τονίζοντας ότι «η παράταξη ενιαία και με όλες τις δυνάμεις» και παρά τα εσωτερικά προβλήματα και τον ακρωτηριασμό που έχει υποστεί «θα επιβάλει την αλήθεια μέσα στην εξεταστική επιτροπή».

Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση προς τον κ. Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός υποβάθμισε τον εαυτό του στον ρόλο του κατηγόρου» καθώς, όπως είπε, ποινικοποίησε τη διαδικασία. Τον κατηγόρησε ότι «δηλητηριάζει την ψυχή του έθνους, δηλητηριάζει τη λειτουργία του κοινοβουλευτικού συστήματος». Πρακτικά, απέδωσε τη διατύπωση της πρότασης σε πολιτική συμφωνία ανάμεσα σε ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, η οποία ήταν προκατασκευασμένη. Ο κ. Βενιζέλος εξαπέλυσε επίθεση για την τακτική της κυβέρνησης να είναι ενδοτική έναντι των εταίρων, ενώ χρησιμοποιεί «γλώσσα λεβεντιάς και εθνικιστικής έξαρσης στο εσωτερικό». Επί τούτου σχολίασε ότι ποτέ δεν εκδόθηκε πιο «ταπεινωτική» ανακοίνωση από εκείνη που εξέδωσε η  κ. Κριστίν Λαγκάρντ μετά τη συνάντηση που είχε την Κυριακή με τον κ. Γ. Βαρουφάκη.

Ο κ. Βενιζέλος χρησιμοποίησε μελανά χρώματα για να περιγράψει την κατάσταση της οικονομίας. Αναφέρθηκε στο πρόβλημα της ρευστότητας και τόνισε πως όταν χρειαστεί να πραγματοποιηθεί ξανά ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα γίνει κατά το κυπριακό πρότυπο (bail in). Επισήμανε ακόμη ότι η χώρα δεν κινδυνεύει με Grexit, αλλά είναι πιθανό να μετατραπεί σε «τριτοκοσμική μαύρη τρύπα στο εσωτερικό του ευρώ». Απαντώντας στην αποστροφή του κ. Τσίπρα περί του πώς έπεσε η κυβέρνηση Παπανδρέου το 2011, τον κάλεσε να ρωτήσει σημερινά στελέχη του κόμματός του (Λούκα Κατσέλη, Ελενα Παναρίτη, Σοφία Σακοράφα, Π. Κουρουμπλή, Στ. Παραστατίδη).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή