Ραχόι: Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της Ε.Ε.

Ραχόι: Η Ελλάδα πρέπει να ακολουθήσει τους κανόνες της Ε.Ε.

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μήνυμα προς τον Ελληνα πρωθυπουργό, Αλ. Τσίπρα, ότι η Ευρώπη έχει κανόνες που πρέπει να τηρηθούν, έστειλε ο Ισπανός ομόλογός του, Μ. Ραχόι. Την ίδια ώρα, η γερμανική εφημερίδα Die Welt ανέφερε πως, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, θα πρέπει η Ελλάδα να αφεθεί να φύγει από το ευρώ, ανεξαρτήτως εάν οι οικονομικές συνέπειες θα είναι επώδυνες.

Σε συνέντευξή του στο ισπανικό δίκτυο RNE, ο κ. Ραχόι υποστήριξε πως ο Ελληνας πρωθυπουργός «πρέπει να κατανοήσει ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση παίζει σύμφωνα με τους κανόνες της και δεν μπορεί να λειτουργήσει αν ο καθένας ακολουθεί τους δικούς του κανόνες». Μάλιστα, ο ίδιος έδειξε πρόθεση συμφιλίωσης, ευχόμενος στην Ελλάδα να ξεπεράσει τη δύσκολη κατάσταση στην οποία βρίσκεται, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να επισκεφθεί την Αθήνα έως τον Ιούνιο ή να υπάρξει μία κατ’ ιδίαν συνάντησή του με τον κ. Τσίπρα, στο περιθώριο της επόμενης Συνόδου Κορυφής.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν αφού πρώτα ο κ. Τσίπρας είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον κ. Ραχόι για να του εκφράσει τη θλίψη του για τη συντριβή του αεροσκάφους της Germanwings στις Αλπεις, όπου σκοτώθηκαν 50 Ισπανοί πολίτες.

«Σε περίπτωση ανάγκης, θα είναι καλύτερο να αφήσουμε τους Ελληνες να φύγουν». Αυτός είναι ο τίτλος άρθρου της γερμανικής εφημερίδας Die Welt, στο οποίο αναφέρεται πως «η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα αρνείται πεισματικά την πραγματικότητα και βρίσκεται έξω από τα νερά της». Κάτι το οποίο, δεδομένων των συνθηκών, είναι επικίνδυνο. Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ελαστικότητα που δείχνουν τόσο η Α. Μέρκελ όσο και ο Φ. Ολάντ, στο θέμα των μεταρρυθμίσεων, δεν βρίσκει μέχρι στιγμής καμιά ανταπόκριση από την Αθήνα. Με αυτά τα πενιχρά αποτελέσματα στον μεταρρυθμιστικό τομέα και με την έως τώρα διαπραγματευτική τακτική της ελληνικής κυβέρνησης, πολλοί –και όχι μόνο στο Βερολίνο– σκέφτονται: «Οι Ελληνες θέλουν μόνο τα λεφτά μας».

Στο πλαίσιο αυτό, η Die Welt υποστηρίζει πως, σε περίπτωση ανάγκης, θα πρέπει να αφεθεί η Ελλάδα να φύγει, αν και σημειώνει ότι δεν θα πρέπει κανείς να έχει την ψευδαίσθηση ότι κάτι τέτοιο δεν θα είχε σοβαρές και επώδυνες οικονομικές συνέπειες.

Στον αντίποδα, η ηλεκτρονική έκδοση της Frankfurter Allgemeine, στο σημερινό κύριο άρθρο της, βλέπει σημαντική υποχώρηση των ευρωσκεπτικιστών βουλευτών στη Γερμανία και ιδιαίτερα όσων αντιτίθενται στο ελληνικό πρόγραμμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή