Επιμονή της Αθήνας στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων

Επιμονή της Αθήνας στο ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων

1' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ερμηνεύοντας μια αμφίσημη απάντηση του αντικαγκελάριου και ηγέτη του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δ. Μάρδα για τις πολεμικές επανορθώσεις, ο αναπληρωτής υπουργός Αμυνας Κώστας Ησυχος εκτίμησε ότι η Γερμανία αναγνωρίζει έστω και έμμεσα ότι υφίσταται θέμα γερμανικών οφειλών και καλεί το Βερολίνο «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και των ιστορικών ευθυνών του» και να συμβάλει «στο να κλείσουμε μαζί τις πληγές του παρελθόντος».

Απαντώντας στον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα που εκτίμησε το ύψος των πολεμικών επανορθώσεων στα 287,7 δισ. ευρώ, ο κ. Γκάμπριελ έκανε λόγο για «βλακώδεις» εκτιμήσεις, ωστόσο στη συνέχεια της δήλωσής του, την οποία επικαλείται ο κ. Ησυχος, ο κ. Γκάμπριελ σημείωσε: «Αν και με τη Συμφωνία 2+4 υπάρχει μια επίσημη λήξη αυτής της συζήτησης για επανορθώσεις, δεν μπορούμε στη Γερμανία στο ορατό μέλλον να δώσουμε ένα τέλος στη συζήτηση για την ευθύνη που απορρέει από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο» και πρόσθεσε ότι θα ήταν δίκαιο εάν η Γερμανία, η οποία έχει ωφεληθεί από τη νομισματική ένωση όσο σχεδόν καμία άλλη χώρα, «έδινε και κάτι πίσω».

Ο κ. Ησυχος τονίζει ότι «έστω και με τον άκομψο και τον προσβλητικό τρόπο που το έθεσε, επιβεβαιώνει αυτό που βρίσκεται στον πυρήνα της δική μας διεκδίκησης, πως το θέμα δεν έχει κλείσει». Για εμάς, προσθέτει ο κ. Ησυχος, το ζήτημα, πρώτα απ’ όλα, είναι ηθικό και πολιτικό και δευτερευόντως οικονομικό, και προσθέτει πως «η ελληνική κυβέρνηση σε καμία περίπτωση δεν συσχετίζει το θέμα των γερμανικών οφειλών με την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα», τονίζοντας ότι πρόκειται για διμερές θέμα. Επίσης, σημειώνει ότι η κυβέρνηση δεν έχει καμία πρόθεση για ακόμη έναν λεκτικό πόλεμο μεταξύ των δύο κυβερνήσεων, αλλά επιδιώκει την πολιτική συνεννόηση για το θέμα των γερμανικών οφειλών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή