Ο «νόμος του Γκρέσαμ» και τα σενάρια…

Ο «νόμος του Γκρέσαμ» και τα σενάρια…

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θυμίζει  λίγο τον νόμο του Μέρφι. Ο,τι είναι να γίνει, θα γίνει με τον χειρότερο τρόπο, υποστηρίζει, σε ελεύθερη απόδοση και βεβαίως όλοι το απεύχονται, κάθε φορά που έρχεται προς συζήτηση. Υπό μία έννοια, αυτό που κάνει ο νόμος του Γκρέσαμ είναι να αποδίδει την οικονομική διάσταση του Μέρφι με τον ίδιο… απαισιόδοξο τρόπο. Τι είπε λοιπόν ο Τόμας Γκρέσαμ, στα μέσα του 16ου αιώνα, όταν διατύπωσε τον γνωστό νόμο; Με δυο λόγια, λέει πως όταν στην αγορά κυκλοφορούν δύο νομίσματα, ένα «καλό» και ένα «κακό», υπάρχει πάντα η τάση το «κακό» να υπερτερεί και τελικώς να επικρατεί του «καλού».

Κάνοντας την αναγωγή στα σημερινά δεδομένα, αν παρ’ ελπίδα στην Ελλάδα, το προσεχές διάστημα, κάνουν την εμφάνισή τους παράλληλα δύο νομίσματα, το «κακό», όποιο και αν είναι (π.χ. IOU, Greuro ή όποιο άλλο), θα υπερτερήσει του ευρώ, που εκ των πραγμάτων θα είναι το «καλό». Με μια ελληνική ιδιαιτερότητα, όπως τη διατύπωσε πρώην κορυφαίος Ελληνας οικονομικός παράγοντας, ο οποίος «θυμήθηκε» και τον «Νόμο του Γκρέσαμ» σε πρόσφατη συζήτησή του με την «Κ». «Σε μια τέτοια περίπτωση», είπε, «σύντομα, θα γίνει αυτό που γινόταν και στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 στην Ελλάδα. Τότε, που στις καθημερινές συναλλαγές επικράτησε η δραχμή, αλλά για μια δύσκολη ώρα υπήρχαν πάντα κάποιες χρυσές λίρες στην άκρη για να σώσουν την κατάσταση».

Με βάση την αναγωγή, για την οποία γίνεται λόγος παραπάνω, το ισχυρό ευρώ, στον ρόλο της «λίρας», πάντα θα υπάρχει στην άκρη (σ.σ. όποια μορφή κι αν έχει αυτή), για να δίνει σιγουριά και να παρέχει ασφάλεια στους κατόχους του. Σε κάθε περίπτωση, όμως, σχεδόν δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι όποιο νόμισμα σταθεί απέναντι στο ευρώ θα είναι αυτό που θα επικρατήσει στις καθημερινές συναλλαγές.

Ωστόσο, για να φτάσουμε σε αυτό το ακραίο σενάριο, του διπλού νομίσματος και στο τέλος στην επικράτηση του ενός, θα πρέπει να μεσολαβήσουν πολλά και σύνθετα «επεισόδια» ακόμη. Γιατί όλα τα παραπάνω είναι καθαρά θεωρητικά ενδεχόμενα – σενάρια τα οποία ακόμη και σήμερα, που όλα δείχνουν τόσο οριακά, πολύ δύσκολα θα βρουν εφαρμογή για έναν και μοναδικό λόγο: «Κανείς Ευρωπαίος δεν θα πάρει εύκολα την ευθύνη να βγάλει την Ελλάδα εκτός ευρώ». Αυτής της άποψης είναι όλοι όσοι έχουν μια πραγματικά καλή γνώση του κλίματος στην Ευρώπη.

«Είναι γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει εξωθήσει στα άκρα τη συζήτηση σε πολλά επίπεδα και έχει ανοίξει πάρα πολλά μέτωπα, σε πάρα πολύ μικρό χρονικό διάστημα. Ωστόσο, δύσκολα θα βρεθεί Ευρωπαίος πολιτικός που θα δεχθεί να βάλει την υπογραφή του κάτω από την απόσχιση μιας χώρας-μέλους από την Ευρωζώνη και να συνδυάσει το όνομά του ιστορικά με μια τέτοια εξέλιξη για την Ευρώπη».

Ωστόσο, δεν αρκεί αυτή η διαπίστωση για να κρατήσει την Ελλάδα εντός της Ευρωζώνης. Αντιθέτως, θα χρειαστούν και πολλές προσπάθειες από την Αθήνα για να αλλάξει το κλίμα και να βελτιωθεί η κατάσταση. Η οποία, σήμερα, είναι όντως εξαιρετικά οριακή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή