Λεπτές «γαλάζιες» ισορροπίες…

Λεπτές «γαλάζιες» ισορροπίες…

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στην κόψη του ξυραφιού βρίσκονται οι ισορροπίες στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, παρά το γεγονός ότι το κόμμα -κυρίως εξαιτίας των πράξεων ή παραλείψεων της κυβέρνησης- αρχίζει να βρίσκει αντιπολιτευτικό βηματισμό. Ωστόσο, στο εσωτερικό του τα πάντα μοιάζουν να έχουν προσωρινό χαρακτήρα, δεδομένου ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμαράς εμφανώς εκτιμά ότι το προσεχές τρίμηνο οι εξελίξεις θα τον βοηθήσουν να επανακάμψει, με τον ίδιο να περιοδεύει ανά την Ελλάδα στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που θα διεξαχθούν ενόψει της Εθνικής Συνδιάσκεψης του Ιουλίου. Στον αντίποδα, οι «αμφισβητίες» -που προφανώς δεν ικανοποιούνται από τη χωρίς αρμοδιότητες και καταστατικό βάρος συνδιάσκεψη αλλά επιμένουν σε συνέδριο- αδυνατούν να συγκροτήσουν, επί του παρόντος τουλάχιστον, ένα ενιαίο μέτωπο έναντι της ηγεσίας.

Η παράμετρος, ωστόσο, που επηρεάζει καθοριστικά τις εξελίξεις αφορά τις σχέσεις της ηγεσίας του κόμματος με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και, εν γένει, την «καραμανλική» πτέρυγα του κόμματος, που μοιάζει ενισχυμένη μετά και την ανάδειξη του κ. Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Κατά πληροφορίες, για κάθε εστία που σβήνει μεταξύ σαμαρικών – καραμανλικών μία νέα φουντώνει, διατηρώντας έτσι την καχυποψία στο εσωτερικό του κόμματος, σε πείσμα και του ανοιχτού διαύλου που διατηρούν οι κ. Αντ. Σαμαράς και Κ. Καραμανλής.

Η εστία που έσβησε -ή πάντως αποσοβήθηκε- αφορά την εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο και το κλίμα εκνευρισμού που υπήρξε από την επιλογή της Συγγρού να μην απαντήσει στις αιχμηρές αναφορές Βενιζέλου και Παπανδρέου για την περίοδο 2004-2009. Οι κ. Σαμαράς και Καραμανλής συνομίλησαν, με πρωτοβουλία του πρώτου, τηλεφωνικώς, ενώ κατά πληροφορίες ένας εκ των στενότερων συνεργατών του προέδρου της Ν.Δ. επισκέφθηκε στο γραφείο του τον πρώην πρωθυπουργό. Ο κ. Χρ. Σταϊκούρας, συνομιλητής και των δύο, επελέγη ως επικεφαλής της «γαλάζιας» ομάδας στην Εξεταστική, ενώ -κινούμενη ασφαλώς- η Ν.Δ. επανέφερε την πρότασή της για Εξεταστική από το 1981.

Την προηγούμενη Δευτέρα στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς αφιέρωσε λίγες γραμμές με τις οποίες επεδίωξε να καλύψει πλήρως την περίοδο Καραμανλή. Επιχειρηματολογώντας ότι το χρέος αύξανε κάθε τετραετία από το 1981 και μετά και συνεπώς κάθε επόμενη κυβέρνηση σήκωνε μεγαλύτερα βάση, ο κ. Σαμαράς σημείωσε: «Κι αυτό είναι ιδιαίτερα φανερό στην περίοδο 2004-2009, όταν το 90% και πλέον των ελλειμμάτων, που δημιουργήθηκαν τότε, οφειλόταν σε δαπάνες που είχαν προαποφασιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Πλήρωνε η χώρα τόκους από χρέος που προϋπήρχε, πλήρωνε εξοπλιστικά που είχαν παραγγελθεί από πριν, πλήρωνε οφειλές στα Ταμεία από πριν…».

Η αναφορά Σαμαρά κρίθηκε λίγη από μέλη του καραμανλικού μπλοκ, ενώ και ο κ. Π. Καμμένος, που σταθερά επιδιώκει να προσεταιριστεί καραμανλικούς ψηφοφόρους, σχολίασε μέσω Διαδικτύου την απουσία Καραμανλή από τη Βουλή ως αντίδραση στην, κατά την άποψή του, ταύτιση Σαμαρά και Βενιζέλου. Ισως να είναι τυχαίο, αλλά λίγα 24ωρα αργότερα, καραμανλικοί βουλευτές επιχειρηματολογούσαν με αριθμούς και στοιχεία για την αποτυχία των πολιτικών του Μνημονίου, αντιπαραβάλλοντας το κατά κεφαλήν εισόδημα, το χρέος αλλά και το ύψος της ανεργίας μεταξύ 2009 και 2014 (τελευταίο έτος διακυβέρνησης του Αντ. Σαμαρά).

Κι ενώ το μέτωπο της Εξεταστικής ελέγχεται, με τη Ν.Δ. να υιοθετεί πλήρως την επιχειρηματολογία για τα βάρη που κληροδότησε η κυβέρνηση Σημίτη, μια νέα εστία τριβών ανέκυψε από την επιλογή του κ. Προκόπη Παυλόπουλου να χαιρετίσει την πρώτη συνεδρίαση της «Επιτροπής Αλήθειας» για το χρέος, που συγκρότησε, με προσωπική της απόφαση, η κ. Ζωή Κωνσταντοπούλου. Τι κι αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε, ουσιαστικά, ότι η Ελλάδα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της, μήνυμα που απευθυνόταν προς την Ευρώπη που παρακολουθεί με ανησυχία τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες. Οι αντιδράσεις ήταν έντονες και από την πλευρά της Ν.Δ. που δεν απέφυγε σε ανακοίνωσή της να σχολιάσει, μετά το ΠΑΣΟΚ και το «Ποτάμι», και την παρουσία Παυλόπουλου, προκαλώντας κατά πληροφορίες προβληματισμό στην Προεδρία αλλά και αντιδράσεις από πολιτικούς φίλους του Προέδρου. Είναι, πάντως, ενδεικτικό της πίεσης που ασκείται στον κ. Σαμαρά, από την προσπάθεια της κυβέρνησης να προσεταιριστεί τμήμα της Κεντροδεξιάς, και το γεγονός ότι, αντί άλλης ουσιαστικής απάντησης στην κριτική που άσκησε ο πρόεδρος της Ν.Δ. για τους χωρίς κοινοβουλευτική έγκριση χειρισμούς της κ. Κωνσταντοπούλου, ο κ. Αλέξης Τσίπρας απλώς του επεσήμανε ότι στην εν λόγω εκδήλωση είχε δώσει το «παρών» και ο κ. Παυλόπουλος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή