Μέτρα… του παρελθόντος για τους μετανάστες

Μέτρα… του παρελθόντος για τους μετανάστες

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αμφίβολης αποτελεσματικότητας μέτρα εξήγγειλε η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τις διαρκώς αυξανόμενες ροές παράτυπων μεταναστών από τα παράλια της Τουρκίας προς τα νησιά του Αιγαίου. Ορισμένα μάλιστα από αυτά έχουν και στο παρελθόν εξεταστεί και εγκαταλειφθεί ως αναποτελεσματικά ή μη υλοποιήσιμα. Επιπλέον, προωθείται η επιτάχυνση της διαδικασίας χορήγησης πολιτικού ασύλου σε Σύρους πρόσφυγες, παρότι οι αρμόδιες υπηρεσίες αδυνατούν –λόγω έλλειψης προσωπικού– να διεκπεραιώσουν τα υφιστάμενα αιτήματα. Για το θέμα, μάλιστα, χρειάστηκε να εκδοθεί χθες δεύτερη διευκρινιστική ανακοίνωση, καθ’ ότι αρχικά θεωρήθηκε ότι η κυβέρνηση επαναφέρει εκ νέου θέμα μονομερούς αμφισβήτησης της Συνθήκης Σένγκεν.

Η χθεσινή σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και τη συμμετοχή των συναρμοδίων υπουργών Εσωτερικών, Μεταναστευτικής Πολιτικής, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας. Παρέστησαν αξιωματούχοι του Λιμενικού Σώματος και εκπρόσωπος του επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου. Αρχικά, ανακοινώθηκε ότι οι παράτυποι μετανάστες που εντοπίζονται και συλλαμβάνονται στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου θα μεταφέρονται σε περιοχές της ηπειρωτικής χώρας, όπου λειτουργούν Κέντρα Πρώτης Υποδοχής (ΚΕΠΥ) και Κράτησης, προκειμένου να γίνεται εκεί η ταυτοποίησή τους. Μάλιστα, όπως αποκάλυψε η «Κ» (φύλλο Μ. Παρασκευής 10/4), προωθείται η ναύλωση πλοίου που θα παραλαμβάνει τους νεοεισερχόμενους μετανάστες από τα νησιά και θα τους μεταφέρει σε περιοχές όπου λειτουργούν ΚΕΠΥ, προκειμένου να γίνονται εκεί η ταυτοποίηση και ο διαχωρισμός τους σε οικονομικούς μετανάστες και πρόσφυγες. Δεν έχει αποσαφηνιστεί η διαδικασία ναύλωσης του πλοίου, αλλά σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, γίνεται προσπάθεια το πλοιάριο να παραχωρηθεί στο κράτος με τη μορφή δωρεάς.

Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, εγκρίθηκε σχέδιο για τη μετατροπή ανενεργών στρατοπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων δήμων και περιφερειών σε καταυλισμούς προσφύγων, στην ηπειρωτική χώρα και στα ακριτικά νησιά. Ανακοινώθηκε ακόμη ότι στους Σύρους πρόσφυγες θα δίνονται άμεσα πολιτικό άσυλο και ταξιδιωτικά έγγραφα που θα τους επιτρέπουν να ταξιδέψουν (για διάστημα τριών μηνών) εντός της Ε.Ε. Ωστόσο, αξιωματούχοι της Υπηρεσίας Ασύλου διευκρίνισαν χθες στην «Κ» ότι το σχετικό μέτρο εφαρμόζεται από τον περασμένο Σεπτέμβριο, καθώς και ότι η περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας «σκοντάφτει» στην υποστελέχωση της υπηρεσίας.

Τέλος, πρόθεση της κυβέρνησης είναι να θέσει το θέμα στην προσεχή σύνοδο υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. τον Ιούνιο, ζητώντας αναλογική κατανομή προσφύγων και παράτυπων μεταναστών μεταξύ των κρατών-μελών. Παρόμοια πρωτοβουλία είχε λάβει επί υπουργίας του και ο Ν. Δένδιας, δίχως να βρει συμπαραστάτες εντός της Ε.Ε. Τέλος, μέσω του επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου γίνεται προσπάθεια εκταμίευσης 90 εκατ. ευρώ για δράσεις που αφορούν στη διαχείριση της παράτυπης μετανάστευσης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή